SUM, Rashid Musa och ett myndighetsbeslut som var åt helvete fel

Sveriges Unga Muslimer fick förlorade nyligen sitt statliga stöd från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Avslaget motiverades med att organisationen har kopplingar som är oförenliga med demokratins ideer. Men myndigheten saknar helt bevis för sina påståenden. Det finns många kritiska frågor att ställa till Sveriges Unga Muslimer och deras ordförande Rashid Musa. Men myndigheten gör INTE det. Även personer och föreningar som många gånger agerar tvivelaktigt har rätt att bemötas med sakbevis, speciellt av myndigheter.

Så här uttryckte sig myndigheten till pressen i måndags:

”Det har handlat om individer som uttryckt sig på sätt som inte är förenligt med förordningens syfte men också om kopplingar till andra organisationer som kan betraktas som icke förenliga med demokratins idéer, exempelvis till Muslimska brödraskapet”,

Interasistmens skribent Myra Åhbeck Öhrman har begärt ut skälen bakom avslaget, dvs vilka bevis myndigheten har för sina påståenden och fick följande ”bevis”. Vi ska skärskåda dem lite.

15589553_10154882366514343_2464605187091883413_n

Om man skärskådar dessa s.k. bevis hittar man att flera artiklar inte ens nämner SUM eller dess ordförande Rashid Musa, tex den från GP, artikeln från Svd och artikeln som intervjuar Pekgul. Hur de kan anses utgöra bevis mot Musa eller SUM är helt bisarrt. En artikel av Musa själv där det anges att SUM utsätts för förtal anses viss också på oklart vis utgöra ”bevis”. En intervju där Musa tar avstånd från IS anses också vara bevis mot SUM och Musa. En artikel i Expressen där han nämns med två rader i samband med en diskussion om Nalin Pekgul får väl anses vara det mest substantiella, men knappast ett avgörande bevis.

Man tar sig för pannan. Så här får det inte gå till!

Att myndigheten nämner Muslimska Brödraskapet i det första pressmeddelandet men inte levererar ett enda bevis för deras påståenden, är under all kritik. Länkarna nämner i och för sig Brödraskapet och olika radikala islamister, som Amanj Aziz, som otvivelaktigt är både radikala och extremister,men anger inte med ett enda ord varför Musa och SUM skulle vara det.

MB

Men MB då? Finns det konkreta bevis för SUM och MB? Myndigheten ger inte några bevis. Men finns det ens i svenska debatten?

Svaret är nej.

Det pratas en massa om Muslimska Brödraskapets påstådda kopplingar i Sverige, men det levereras få bevis för det. De ”bevis” som lämnas är i bästa fall det man kallar ”connectos” bland konspirationsteoretiker. Dvs SUM har kopplingar till IFIS som har kopplingar till  FIOE som har kopplingar till personer som har kopplingar till Muslimska Brödraskapet. De som mest sprider denna sorts connectos är debattörer som Johan Lundberg och Johan Westerholm och ”experten” Norell som numera samarbetar med Westerholm (Westerholm själv har flera gånger uttryckt att han har Muslimska Brödraskapets ideolog Qutb som förebild, så det är att kasta sten i glashus.)

I normala fall ser ”bevisen” ut som ovan, en massa länkar varav de flesta inte berör ämnet.

I värsta fall tar man skärmdumpar på  något uttalande Musa gör om  fotbollsmatcher och kallar det bevis. Eller tar en bild där Musa håller fyra fingrar i luften, en symbol MB använde men också många andra under Egyptens revolution för några år sen.

Sorry, men det är inte bevis. Det är inte ens i närheten av bevis.

Men det betyder inte att det saknas frågor att ställa till Rashid Musa, om bland annat Muslimska Brödraskapet.

Gör om gör rätt!

Myndighetsbeslut ska inte baseras på löst svammel och dravel eller connectos i värsta konspirationsteori-stil.

Det finns frågor att ställa till Rashid Musa och SUM.  Dessa frågor kan utgöra grund för bevis, om man vill ha det.

1) Hur har SUM hanterat alla de extremister man bjudit in till Sverige i föreningens namn? Som när en lokalförening bjöd in Haitham Al  Haddad til Märsta eller som dessa som dt.se rapporterar om:

”För att bara ta ett fåtal exempel: år 2010 bjöd SUM in homofoben Abdullah Hakim Quick som förespråkat dödsstraff för homosexualitet. Året därpå bjöd föreningen in Jamal Badawi som hyllat självmordsbombningar. Förra året anordnade SUM:s Stockholmsdistrikt ett möte med hatpredikanten Kamal El-Mekki som försvarat slaveri…”

2) Varför sprider SUM och Rashid Musa en svart och vit bild av rasism, där vita påstås vara rasister och muslimer vara icke vita offer för rasism?Som Ida Dzanovic skriver:

”AFROFOBI OCH MUSLIMHAT ÄR TVÅ OLIKA SAKER, RASHID MUSA!

Just det. Afrofobi är hatet baserat på hudfärg. Så är det inte med muslimhatet, Rashid Musa. Trots detta framställer du det som om afrofobi och muslimhat vore en och samma sak. I din kamp mot islamofobi så påstår du år efter år att muslimer är svarta, eller “rasifierade” och förövarna vita människor. Som om muslimer med vit hudfärg inte existerar. Som om muslimhatare med ursprung från Mellanöstern eller Sydamerika inte existerar. Om man ska tro på dig, Rashid Musa, så finns jag inte.”

3) Varför uttrycker Rashid Musa gillanden för Nation of Islam, något även Henrik Johansson från Interasistmen frågat Musa, och reflekterar detta åsikterna hos SUM? Och hänger detta ihop med hans negativa syn på vita? (Som att han  bara gillar vita när de hamrar sig på tummen)

4) Varför har Rashid Musa så svårt att ta avstånd från en antisemit som hans SUM bjudit in till Sverige: Yvonne Ridley? Den frågan ställer Henrik Johansson från Inte rasist men:

”Här om veckan kunde vi läsa krigsrubriker om att SSU Stockholm valt att anordna en separatistisk föreläsning om rasism/islamofobi. Debatten har kommit att fokusera på separatism som organiseringsform och borgerliga debattörer har fasat över att människor som drabbas av rasism ville diskutera detta sinsemellan. En sak som få diskuterat är dock den inbjudne föreläsaren Rashid Musa. Ingen nämnde att Musa var en av de som försvarade Yvonne Ridley under “Omargate”, gillar stora delar av muslimska brödraskapet och flera antisemiter på Facebook. När jag i helgen försöker fråga Musa om detta börjar han radera mina kommentarer.”

5) Rashid Musa har uttryckt stöd för Muslimska Brödraskapet. I denna tweet beskrevs revolutionen som något positivt och MB anses kunna föra den vidare. Vilket MB? Var förr MB och hurxdet han på MBS terrorbakgrund? 

rashid-musa-och-mathias-wc3a5g

6) Rashid Musa kritiserar ofta kampen mot IS och terrorn för att slå fel och leda till islamofobi. Vilket alternativ har Musa? Hur vill han bekämpa radikalisering bland muslimer? I detta sammanhang undrar jag hur han och SUM ser på Charta2008 nuförtiden. Charta2008 drev kampanjer mot polisingripanden mot flera misstänkta terrorister för några år sedan. Nästan alla de stödde har senare dömts för terrordåd, rest till Syrien för att slåss för IS eller Al Qaida eller har gett verbakt stöd till terrordåd.

Men jag frågar INTE rashid Musa om han tar avstånd från IS, för det har han gjort många gånger!

Det kan låta som jag är petig. Det är jag! Rashid Musa utsätts just nu för smutskastning och rent skitsnack. Men det betyder inte att det inte finns skäl att ställa frågor till honom.

Hur som helst ska INTE myndigheter delta i verbalt skitsnack. De ska bygga sina beslut på sakliga bevis, som jag som medborgare ska kunna få redivisade för mig om jag frågar. Och framför allt måste en förening som mister sitt stöd kunna ha en chans att försvara sig. SUM kanske borde ha mist sina pengar, vad vet jag? Men myndigheten måste leverera bevis för sina beslut, inte bara hänvisa till random länkar på internet.

PS


Det fanns bokföringsskäl också, bland annat en skuld hos kronofogden. De hade kanske räckt. Men de kommer i skymundan för det övriga svamlet.