Om de marginaliserade grupperna inom facket Kommunal

​Annelie Nordström går till Fi. Många tror att nu kommer hon att slåss för de marginaliserade. Och det påstås att Kommunal slåss för dem.  Problemet är att det inte stämmer. Även Kommunal har inom sina led marginaliserade grupper som Kommunal genom åren varit usla att synliggöra och stötta.

Annelie är bra på mycket och blir en tillgång för Fi. Men hon är lika dålig som många andra politiker på att se och synliggöra de marginaliserade.

Kommunal har jag sen 23 år tillbaka en ansträngd relation med. (Jag är undersköterska och medlem i kommunal.)

Även kommunal har bortglömda grupper som inte syns och hörs. Kommunal lyckas hela tiden missa t.ex personliga assistenter i sina initiativ och timanställda vikarier inom vård och omsorg. De som jobbar där är för övrigt ofta icke majoritetssvenskar och de kan hamna i otrygga anställningar för skitlöner. Och de är vita ensamstående kvinnor med barn.

Timmisarna först. Kommunal slåss just nu för heltid. Heltid låter bra. Men heltid för alla betyder färre jobb åt vikarierna, timmisarna. I tex kommunernas pooler. Och anställningstryggheten är usel redan för dem. Att förbättra timmisars villkor diskuteras knappt alls inom kommunal.

Och personlig assistans. Jag vet kvinnor som har tuffa jobb för låg lön och jobbar 8 h om dagen. Uppdelat på tre pass. Så hon jobbar 8-11. 15-17 och 19-22. Jag vet assistenter som lever otryggt med usel arbetsmiljö och usel lön och noll anställningstrygghet. Kommunal som de är med i gör inte ett smack.

Från 1994-2013 kunde personliga assistenter avskedas på stubb, med noll uppsägningstid. 2013 fick de två veckors uppsägningstid. 2 veckor och kommunal ansåg det vara STOR succé. I vilken annan bransch skulle 2 veckors uppsägningstid ses som goda anställning villkor och succé.? 

1994-2011 struntade i praktiken arbetmiljöverket och kommunal i arbetsmiljön för assistenter. Nu är det lite bättre. Men ändå… Kommunal sa inte ett smack.

Även facken har grupper som hamnar i skugga. Nordström och co gav mig som undersköterska (uska) mer lön. Bra. De slåss för rätt till heltid. Bra. Men uskorna är en VIP grupp inom kommunal. Detta märker man i debatten internt kring lönepåslaget vi fick i höstas. Flera marginaliserade grupper med liknande jobb som uskorna har fick inget påslag.

Vi uskor må vara marginaliserade i samhället men inom Kommunal sitter vi uskor vid Kommunals finbord. VIP!

Facken måste börja se och organisera de grupper som syns o hörs minst inom deras egna led. Det är inte de med fasta anställningar på 80% som vill ha heltid utan t.ex de eviga vikarierna i poolen och såna som de personliga assistenterna.

I 20 år har jag hört Kommunal säga att de inte kan göra mycket för personliga assistenter eftersom så få av dem är med i Kommunal. Det har aldrig slagit Kommunal att de inte är med för att Kommunal gör så lite för dem och inte försöker få med fler?

Så nej. Att någon varit ledare för Kommunal gör inte att denne automatiskt slåss för marginaliserade. Även kommunalare kan vara blinda för marginaliserade grupper.


PS


Läs Alex Bengtsson som skrev bra om organisering av marginaliserade igår

Annonser