Gillar de som sörjer Castro general Franco också?

Castro är död. Men istället för artiklar som visar empati till diktaturens ca 100.000 offer så är det många som gråter och visar stor sorg. Och det är relativiseringarnas julafton. Få förnekar att Kuba är en diktatur men det påpekas att man måste se till ”helheten” och dessutom sägs det alltid att ”men även USA dödar människor i sina krig”.

skarmklipp

Kubanerna har ju fri sjukvård, det tyder på att mänskliga rättigheter respekterats av Castro, har många sagt till mig det senaste dygnet. Jo tack, det hade Hitlers nazityskland också, för de flesta som bodde i Tyskland. Vad säger det om Hitler? En diktatur är aldrig 100% ond. Hitler byggde sociala skyddsnät och motorvägar och bra djurskydd. Samma med Kuba eller Pinochets Chile.

Jag vet vad dessa vänsterextremister som stöttar Luba tänkte om relativiseringarna om Pinochet. De mådde illa då det pratades om att ”ekonomin gick bra i Chile”. Men då det rör Kuba använder de exakt samma sorts argument som de som relativiserade om Pinochets styre i högern (Tidningen Contra till exempel.). Kuba funkar bra ekonomiskt så därför är Kuba ett bra land, påstås det.”Kuba har ju socialism”. ”Chile har ju marknadsekonomi”…

Kuba saknar demokrati. Man fängslades eller sköts om man ville ha rätten att välja statsöverhuvud eller ville bli av med Castro. Det var förbjudet att resa utomlands och är än idag svårt och något bara rika Kubaner kan göra. Det har gjort att många hundratusen flytt från landet sjövägen och man räknar med att upp emot 75000 dött då de försökt fly Kuba.

Nej jag orkar inte med detta. Debatten visar att vänsterextremismen ännu är ett stort problem i Sverige. Än idag kan man hylla kommunistiska massmördare och till och med bli ordförande för fackförbund, som Jenny Bengtsson.

För att avsluta denna lilla reflektion. Ni vet väl att Castro och den högerreaktionära diktatorn Franco var bästa polare? Castro beordrade tre dagars landsort då den spanska diktatorn Franco dog. Så alla som gråter över Castro just nu gråter över en som älskade Franco.

Diktaturen Spanien var nämligen det enda västland som bröt Usas embargo och handlade med Castro. ja de till och med stöttade Kuba ekonomiskt. Franco var en uttalad beundrare av Castros mod att ”konfrontera USA”. Och, för övrigt, innan Castro blev kommunist var Jose Primo de Rivera hans stora inspirationskälla. Fascismens ideolog i Spanien.

Och nej jag gör inte en ”godwin”. Både Hitler och Castro gillade general Franco. Man bör fråga varför de gjorde det, innan man börjar bluddra om att någondera av dem nog hade sina goda sidor.

Det är ironiskt att se hur en del i vänstern idag stöder den enda kvarvarande diktator som samarbetat med den spanska högerdiktatorn Franco.

För övrigt gillade Castro Pol Pot också. När Olof Palme besökte Kuba 1975 skickade han och Castro ut ett gemensamt uttalande om att de Röda Khmerernas maktövertagande var en stor seger för folkens rätt att bestämma sitt eget öde. Fyra år senare var en fjärdedel av detta folk mördat.Franco hyste stor beundran för Mao (och maoistgerillor som Pol Pots Röda Khmerer) också.

skarmklipp2

Och givetvis älskar man Pinochet om man är mot Castro, iallafall i Jennys värld.

PS
 Johan Norberg postade detta om att Castro försökte få Sovjet att anfalla USA med kärnvapen. Detta var Sovjets svar.
Some men just want to watch the world burn. (Letter from Nikita Khrushchev to Fidel Castro, October 30, 1962)
15181369_10154545193581131_5379320421639102424_n

 

Annonser

One thought on “Gillar de som sörjer Castro general Franco också?

  1. Ping: Demokratin är långt från säkrad i Sverige | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer inaktiverade.