Demokratin är långt från säkrad i Sverige

Den sista månaden har jag haft många märkliga diskussioner om demokratin verkligen är så viktig egentligen. Det finns jättemånga som tycker att demokratier och diktaturer är ungefär lika mycket värda, eftersom båda är korrupta.

Den här helgen givetvis då man pratat om Castro, eftersom han dog. Mitt flöde innehåller många som tänker annorlunda än jag gör och det var MÅNGA som fällde tårar över Castro. Varför gör man nåt sånt? Även om man skulle anse att han gjort en del bra saker borde man väl bli glad att tyrannen är dör? Att Pinochet lyckades föra en ganska bra ekonomisk politik som gör att Chile är det mest stabila ekonomiska landet i Sydamerika idag betyder väl inte att man sörjer Pinochet när han dog? Han var en blodtörstig jävel. Som Castro. De båda lär ha dödat ungefär lika många för övrigt.

Åsa Linderborg är en av de som måste skriva ”Castro var en diktator, men”… Och sen följer ursäkter för Castros beteende eller rena påståenden om att Kuba är välmående. Kuba har social rättvisa, vilket är lika viktigt som demokrati och sådant, skriver hon.

Jo, även nazityskland hade sociala omsorgsprogram, höjde medellivslängden och införde sjukkvård till alla… Ekonomin är liksom inte allt här i världen.

Men det mest hårresande är att många tog tillfället i akt att raljera om USA, EU och Israel. För att påminna att det liksom är skit samma om det är diktatur eller inte, för USA har också blod på sina händer. Dessutom kunde man ju samarbeta med Castro mot ”kolonialisterna”, ändamålet helgade medlen.

Jag har haft fler diskussioner. I samband med demonstrationen mot nazismen förra veckan var det många som inte tyckte det var så farligt med vänstergrupper i demonstrationståget som var antidemokrater. Hur kommer det sig att en del antirasister tolererar sånt?

För tre veckor sen hamnade jag i diskussion med flera SD:are om nazismen där de sa att man kan samarbeta med nazisterna. Argumentet var ungefär som varför man försökte säga att Castro var någorlunda ok. Det är inte så farligt med antidemokrater, ändamålet helgar medlen, de stora makterna har mer blod på sina händer.

Och efter det var det valet i USA. De antidemokratiska tendenserna i det valet var inte nåt att bry sig om, sa många i Sverige.

Vi kan inte ta demokratin för given. Det finns alltför många som är beredda att villkora bort den.

Annonser