Nyheten Magda Gad missar

Magda Gad, som rapporterar från krigets Irak, har helt missat en stor nyhet. Det verkar som om koalitionen, USA och Irak nu går in i en stad med 1,5 miljoner människor i, utan understöd och fältsjukhus för civila. Hon kritiserar just nu ideella organisationer som Läkare Utan Gränser, samt FN,  hårt för att inte befinna sig vid fronten för kriget. Men där är aldrig de ideella organisationerna eller UNICEF. Tvärtom är det de krigförandes ansvar att befinna sig vid fronten. Att ha planer för att rädda civilas liv.

Det hade kunnat bli en nyhet i sig: frågan som inte Magda Gad ställer. Försöker Irak och koalitionen, ledda av USA, inta en miljonstad utan understöd och fältsjukhus? ”Går de in i en stad med 1,5 miljoner invånare utan att vara beredda på att rädda civila liv?”

Men så ser inte Gad på det. Jag tillhör de som följer Magda Gads reportage i TV och tidningar från krigets Mosul. Jag följer dessutom hennes Facebooksida.

Hon har på sistone blivit frustrerad över bristen på sjukvård vid frontlinjen, I ilskan över denna brist lägger hon skulden för bristen på sjukvård på Läkare utan Gränser och UNICEF, FN. De finns i området men några kilometer eller mil bort, men inte vid frontlinjerna. De enda som finns vid fronten är en liten Slovakisk organisation.

screenshot_2016-11-21-05-22-30

Det har fått många som följer henne att bli upprörda. Och visar hur fel det kan bli om man lägger skulden fel. Hjälporganisationer är sällan, näst intill aldrig, vid frontlinjen vid krig. Vid fronterna är det armeerna och deras sjukvård, och i viss mån Röda Korset, som står för sjukvården. Så är det i praktiken i alla krig.

Läkare utan gränser har frivilliga läkare och gör alltid en stor poäng av att deras volontärer ska kunna jobba så säkert som möjligt. Därför vistas de aldrig vid frontlinjerna. FN har anställd personal, men som också är där frivilligt, för dem är det samma sak.

Ju mer imponerad jag blir av hennes personliga mod och vilja att rädda liv, ju mer kritisk blir jag av henne som journalist.  Hennes engagemang för människorna är så brinnande att Gad själv hjälpt till med sjukvårdsarbetet. Det är ju bra. Men att Gad helt lägger skulden på FN och Läkare Utan Gränser som ALDRIG befinner sig vid frontlinjerna, och inte kritiserar USA och IRAK för bristande sjukvård visar att just nu blir journalistiken lidande.

När Irak eller USA nämns så anges alltid att det liksom är självklart att deras sjukvård bara finns till för militären.

screenshot_2016-11-21-05-41-17

Det kan verka som överdrivet att göra en poäng av detta, speciellt just nu när Gad visar sådant engagemang och räddar liv. Men det finns en extremt viktig poäng med detta.

Om man tittar på det som hänt i Irak sen 70talet ser man ett mönster av att stormakterna, främst USA och Storbritannien, har genomfört en massa operationer i Irak och med Irak och mot Irak som präglats av ett kortsiktigt tänkande. Det låg kortsiktigt maktpolitiskt tänkande bakom att man stödde Saddam en gång i tiden. Men operationerna mot Irak efter elfte september attackerna 2001 präglades av samma sorts usla ogenomtänkta tänkande. Man dundrade in och störtade Saddam och letade efter ett Al Qaida som inte fanns i Irak vid den tiden, och efter kemiska vapen som inte heller fanns där. Och man hade inte mycket till planer om vad man skulle göra efter man störtat Saddam. Det blev kaos, givetvis och Al Qaida, som inte funnits i Irak innan 2002, växte fram. Det är det Al Qaida som idag är IS som man strider mot. Ett Al Qaida som växte fram efter ett lika kortsiktigt och idiotiskt stöd till islamistiska extremister som stred mot Sovjets ockupation av Afghanistan.

Att det saknas sjukvård och hjälp för civilbefolkningen i områdena irakiska armén befriar är inte liten nyhet. Det är en stor nyhet. Iallafall är det så för mig. Det bekräftar tyvärr min misstanke att USA, koalitionen mot IS och regeringen i Irak handlar lika urbota idiotiskt och kortsiktigt idag som de alltid brukar göra.

Gads reportage väcker många frågor. Vad gör koalitionens ledning? Vad gör Iraks myndigheter? Irakiska Röda Korsets ambulanser finns vid fronten, har Gad själv rapporterat, bör de göra mer? Får de stöd från USA? Är det så här illa längst hela fronten?

Nej nåt svar på detta lär vi inte få. Just nu har Gad blivit en del av skeendet. Det hedrar henne att hon inte kan stå bredvid och titta på när barn dör, utan räddar liv, men hennes journalistik om bristen på sjukvård är under all kritik.

Nej Gad. Ansvaret att rädda liv vid fronten i Mosul är varken ditt eller Läkare Utan gränsers eller FN:s. Det är Iraks regering, det är koalitionens, och ytterst är det USAs regering och president Obama som har det ansvaret. För en bråkdel av vad ett hangarfartyg kostar hade USA kunnat garantera hjälp för civila vid fronten. Då man intar en miljonstad har man med både understöd och fältsjukhus för civila.

Och tyvärr… Om det nu är så att operationen mot Irak blir en humanitär katastrof, då bygger vi grunden för ännu mer krig och misär och elände i framtiden i ett Irak som varit stormakters lekplats i hundratals år.

Från Gads Facebook

screenshot_2016-11-21-05-22-30

screenshot_2016-11-21-05-37-19

screenshot_2016-11-21-05-24-05

Unicef

screenshot_2016-11-21-05-32-40

screenshot_2016-11-21-05-36-18

screenshot_2016-11-21-05-30-31 

Samma

screenshot_2016-11-21-05-57-03

Debatt om läkare utan gränser

screenshot_2016-11-21-05-28-23

screenshot_2016-11-21-05-28-56

screenshot_2016-11-21-05-28-43

En annan kommentar

screenshot_2016-11-21-05-21-11

Iraks ansvar?

screenshot_2016-11-21-05-41-17

En intressant fråga.

Försöker man inta en miljonstad utan understöd och fältsjukhus?

screenshot_2016-11-21-05-38-42

PS 1


Och bara for the record. Det pågår ett drev mot Gad som ofta är öppet antisemitiskt. Med ord om ”sionisten Gad” och ”Bonnierhoran” och sånt. Det är svineri och inget jag stöttar.PS 2. Gad svarar


skarmklipp

 

Annonser