Är nakentvång liberalt?

Jag läste Sakines ledare om mot Vänsterpartiet i Västerås förslag att skapa duschbås i skolorna. Och jag skakar på huvudet och undrar varför så många liberaler lajkat den artikeln. Kan det vara så illa att de anser att tvång är liberalt?

När Vänsterpartiet i Västerås föreslog duschbås för skoleleverna motiverades det med att ”många ungdomar känner sig obekväma med att vara avklädda i sammanhang där flera ser dem”…

Men varför känner sig unga obekväma? Varför görs inte mer för att stoppa eventuell mobbning? Varför anses det integritetskränkande om någon ser en naken? Vad kan vi göra för att stärka unga tjejer? Vart tog ”Bara Bröst”-feminismen vägen? När barn och unga skäms för att duscha är något allvarligt fel.

I stället för att befästa förlegade värderingar, och ta till enkla ”lösningar”, borde skolledningar och vuxna motarbeta skammen kring nakenhet. Barnen har inget att skämmas för. Upprepa det tills det sitter.

Återigen. Vad skedde med personlig integritet och det fria valet När folk TVINGAS ha på sig kläder eller TVINGAS bära en hijab anses det oliberalt (med rätta) men nakentvång anses inte oliberalt.

Jag är för duschbås. Skolans duschrum är den plats i skolorna som är otryggast. Idrotten det ämne som på en och samma gång är farligast för barns hälsa och bäst för barns hälsa.

Jag anser att Sakine är ute och snurrar här. Hon tycks anse att liberalism är att alla ska vara nakna inför varandra. Hon postar detta på sin FB sida och skriver ”nakenliberal” om sig själv.

Vid undersökningar om mobbning i skolorna har man slagit fast att idrotten är det ämne där det mobbas mest. Och skolornas toaletter och duschrummen är de platser där det mobbas mest.

Det är otroligt att vi idag, med mobbning och hat, tvingar barn att klä av sig nakna inför varandra. och dessutom i rum där det ofta inte finns någon vuxen.

Det var likadant när jag gick i skolan. Ändå var det i det nakenhetspositiva 70talet, och även 80talet. Fy fan vad jag hatade skolidrotten.

Personligen är jag inne på tanken att tvinga landets alla skolor att omedelbart stänga ner all idrottsundervisning tills man byggt duschbås överallt och anställt vuxna som extraresurser som övervakar duschrummen. Dessutom behöver lärarna mer undervisning för att lära sig se och reagera mot mobbning och utanförskap.

Det är inte så illa som det var på min tid med lärarnas kunskaper. Men än idag tvingas de ”tunga” eleverna göra samma sak som de hurtiga eleverna, framför hela klassen, Framför flickorna om man är pojke och pojkarna om man är flickor.

Det sista kan man bara förstå om man varit mobbad eller utanför. Har man tillhört fina gänget som hade hångel och mobbingfritillvaro i högstadiet kommer man aldrig att förstå det vidriga i att tvinga alla elever att göra allt, framför motsatta könet

På sin facebooksida delar hon sitt inlägg och kallar sig ”nakenliberal”. Fast hur liberalt är tvång? Liberalism är det fria valet. Det är respekt för personlig integritet. Liberalism är att respektera en dels vilja att vara nakna och andras vilja att inte vara det.

Jag är gärna naken. Sakine verkar gärna vara naken. Bra, då är vi det. Men jag har full respekt för de som inte vill vara nakna, även om de är barn. Jag har dessutom ful respekt för att barn inte vill göra allt i idrotten, minst av allt framför alla andra.

Annonser