Hur man INTE bör rehabilitera jihadister (och nazister)

Sveriges kommuner ska hjälpa återvändande IS krigare att rehabiliteras. Inget fel i det i sig. Men frågan är om kommunerna kräver att de som får hjälpen tar sitt straff hos polisen, ångrar vad de gjort och bryter med hela den radikala miljön och de gamla radikala vännerna.

Vad som kan ske om man ger hjälp till fd kriminella och terrorister som INTE lämnar den radikala kulturen bakom sig ser man bäst i vad som skett i Norrköping. Kommunens projekt för att hjälpa ungdomar som var kriminella att lämna kriminaliteten ledde till att en hel drös brottslingar fick jobb och fortsatte begå brott.

Dessutom har NT uppgifter om att det inte bara är den brottsmisstänkte 20-åringen som får iCreate får bidrag från kommunen för, utan att det är tre-fyra av totalt åtta som är brottsaktiva. ”Det är anmärkningsvärt att kommunen återigen satsar skattemedel på att ge brottsaktiva, som ger sig på poliser, bidrag för att hålla lugnt i Navestad”, säger en person med insyn i händelserna.

Flera hundra radikala islamister har slagits på Al Qaidas och IS sida i Syrien och Irak och har återvänt. Många fler har öppet stött IS och Al Qaida, en del med söner och döttrar där nere. En del har rekryterat andra.

Hittills har socialtjänsterna mig veterligen inte omhändertagit något barn på grund av föräldrars radikalism. Jag vet sådana som förlorat flera barn som dött i jihad, som har minderåriga andra barn, som nu postar bilder på häftiga vapen och krigare i Mellanöstern. Det torde inte förvåna någon. Att vara våldsbejakande nazist som skickar barnen till naziläger ses ju inte heller som barnmisshandel.

Ska verkligen de socialtjänster och poliser som inte idag kan hantera extremism på ett vettigt sätt verkligen vara de som ska rehabilitera återvändande jihadister?

Fryshuset

Det fanns en tid när antivåldscentret Fryshuset i Stockholm sponsrade ett ”fritids” för nazistiska skinheads. Fryshusets projekt var en katastrof. Man tillät nazistisk propaganda och rasism i lokalerna och så länge detta kommunsponsrade nazi-fritids fanns frodades nazismen. Till slut fick politikerna nog och lokalen stängdes 1996. Kommunen drev en lokal några år till som också den stängdes. När nazisterna inte längre hade en lokal att gå till dog den nazistiska skinheadsrörelsen i Stockholm.

Så kan det gå när man inte ställer krav på att de man ska hjälpa ska bryta med sin gamla miljö.

EXIT som stött avhoppade nazister har funkat lite bättre. Men även där har man kunnat se en del problem. Jag vet inte mycket om detaljerna men de fall jag hört om har alla en sak gemensamt. Nazisten har inte brutit med nazimiljön.

Problemet är att många i Sverige vill rehabilitera IS krigare på ungefär samma sätt som man vill ge ”kriminella en andra chans” i Norrköping, på samma sätt som Fryshuset.

Rehabilitering funkar bra om de man vill rehabilitera lämnar den kriminella miljön. Om de bryter med ideologin och gamla vänner och ångrar det man gjort och klart VISAR att de gjort det kan det gå bra.

Den danska modellen

Den danska modellen bakom svensk strategi mot radikalism är Grimshöj-modellen. Den bygger på rehabilitering UTAN att bryta med den radikala miljön.

Al Jazeera skrev om programmet i Århus. Det skrevs uttalat i artikeln att de radikala islamisternas ideologi INTE ska ifrågasättas.

While the UK’s latest package of counter-terrorism measures includes compulsory participation in a de-radicalisation programme for those deemed to hold radical beliefs, Nielsen said Aarhus’ scheme was voluntary and did not address issues of ideology.

”We don’t spend a lot of energy fighting ideology. We don’t try to take away your jihadist beliefs. You are welcome to dream of the Caliphate. But there are some means that you cannot use according to the penal code here. You can be al-Shabab all you like, as long as you don’t actually do al-Shabab.”

Det har lett till att man faktiskt direkt samarbetar med den mest radikala mosken i området Grimshöj, för att undvika att ungdomar dras till IS.

”We think this is the right way,” El Saadi told Al Jazeera. ”Not blaming them and making them feel that they have done a terrible thing and losing contact with them..”

Modellen sägs ha minskat antalet jihadister som rest till Syrien. Men med tanke på att mosken förespråkar stening av homosexuella och kvinnor som begår äktenskapsbrott, barnbrudar, är antisemitisk, stöder IS, etc, så kan man fråga sig om strategin verkligen funkar.

Har ungdomarna verkligen lämnat radikalismen bakom sig, kan man undra.

Några frågor

Varje hemmavändande skulle kunna åtalas för stöd till terrorism och uppvigling. Görs det? Betraktar Sociala myndigheter terrorism som barnmisshandel och omhändertar de återvändandes barn, eller iallafall tar ett ALLVARLIGT snack med föräldrarna? Jag vet inte.

Vet myndigheterna hur de kan skilja mellan radikal islamism och helt legitim tro? De måste ju kunna avgöra om de de ska rehabilitera har brutit med den gamla radikalismen. Det görs inte bara genom att de tar avstånd från IS och Al Qaida och våld utan även genom att de tar avstånbd från ideolooin. Om man fortfarande anser att homosexuella bör stenas har man inte tagit avstånd från den gamla ideologin.

Och hur samarbetar myndigheterna med muslimer, om man ens gör det, och med vilka samarbetar man? Om man nu ska kartlägga vad som kan anses vara att en radikal islamist lämnat den radikala miljön.

Ärligt talat är jag skeptisk. Facebooks nazister har länge postat gulliga bilder på deras barn när de är på ”sommarläger”utan att myndigheterna tycks ha ens höjt ögonbrynen. Så vad tyder på att deras hantering av islamistisk radikalism ska vara bättre och klokare?