Insamling för att betala Sofia Rapp Johanssons rättegångskostnader

Hon våldtogs som barn av de som staten satt för att skydda henne. Hon vanvårdades som fosterhemsbarn. Men staten ger henne ingen rätt att få ersättning för det, eller upprättelse, eftersom det skedde efter 1980, och hon förlorade då hon stämde staten. Nu tvingas hon betala rättegångskostnaderna för processen mot staten, Hon behöver din hjälp! Swish nr 070-3939293.

När staten bestämde att vanvårdade fosterhemsbarn och barnhemsbarn skulle få ersättning satte man slutdatumet 1980. Formellt sett för att tanken var att om man utsatts efter 1970 skulle man kunna stämma staten i en rättsprocess. I praktiken var skälet för att lägga locket på. Det skulle vara för känsligt och beröra ännu levande tjänstemän, att ge de som utsatts för vanvård efter 1980 möjlighet till ersättning.

Sofia Rapp Johansson gjorde det staten begärde, med bevis på att vanvård skett, men staten sa att det inte är deras sak. Sofia förlorade i rätten mot staten och ska nu betala 200.000 kronor.

”Vi har blivit skyldiga att betala alla rättegångskostnader. 220 000 kronor som ska vara inne inom två veckor, annars går det till Kronofogen. Vi har alltså blivit våldtagna, misshandlade, och vanvårdade – och för det så ska vi betala 220 000? Först fick man livet förstört som barn – nu ska de ha massor av pengar.”

Det pågår ingen samhällelig diskussion om vanvården efter 1980. Ingen diskussion om den vanvård som skedde innan 1980 ens och hur det påverkar HVB hem idag. Ingen drabbad efter 80 har en chans att i praktiken få ersättning. Dessutom har aldrig staten bett om ursäkt till alla de som varnade för vanvården av fosterhems- och barnhemsbarn under decennier, och som möttes av hat och hot från statens och kommuners sida. Jag vet vad man sa om de som ville prata om övergreppen då. ”Äh, ni är galna scientologer allihopa. Det är staten som sköter detta, inte privata aktörer. Det garanterar kvalitet.”, sa en till mig när jag frågade 1988 som ung 18 åring utan partianknytning om det stämde att det finns problem i fosterhems- och barnhemsbranschen.

En grupp som speciellt utsattes var de funktionshindrade. Jag vet funktionshindrade som tvångsteriliserats, fått sina barn tvångsomhändertagna och som tvingats göra abort efter 1980. Jag vet hur de behandlats på barnhem efter 1980. Det är symptomatiskt att samma minister, Åsa Regner, som drar ner assistansen (LSS) för personer med funktionsnedsättningar också är den minister som ansvarar för att man lagt locket på i debatten om vanvården av fosterhems- och barnhemsbarn.

Nån gång kommer man att granska även tiden efter 1980 och eftervärldens dom kommer att bli hård mot dagens politiker och regeringar (både Alliansen och dagens S och Mp regering har lagt locket på).

Sofia behöver DIN hjälp nu. Med hjälp av bland annat Anne Skåner håller hon på att samla ihop pengar för att kunna betala rättegångskostnaderna. Du kan hjälpa till.

”Fick just veta att socialminister Åsa Regnér inte tänker svara på det brev vi skrev till henne. Vidare tänker staten driva in hela rättegångskostnaden o det den 7 november. Totalt var det ca 210’000 kr som skulle in. Vi har via swisch fått in 56000kr o staten låter hälsa att det kommit ca 18000kr till deras konto. .. återstår alltså 147000 kr  Snälla ni hjälp oss.  Det är drygt en vecka kvar o jag vet inte vad jag ska göra. Swisch nr 070-3939293″

Sen tror jag inte detta kommer att underlätta om man vill få drabbade av övergrepp efter 1980 att träda fram. De riskerar ju livslång fattigdom om de står upp mot staten.

Hjälp gärna till och sprid inlägget!

För mer läsning!

Barnhemsbarnen: hur hade vi kunnat undvika övergreppen?

Vanvård och osynliggörande: Hur stärker vi barnens rättigheter?

Idag spottar regeringen på barnhemsbarnen

Ideologi som förblindar, exemplet Göta Rosen

 

En tanke på “Insamling för att betala Sofia Rapp Johanssons rättegångskostnader

  1. Pingback: Om samhällets tvekan att omhänderta barn till ”IS-resenärer”, och andra övergrepp – Den arga sossen!

Kommentarer är stängda.