Åldersbedömningar behövs

Jag läser Padma Schrewelius som har många poänger om ett rättsfall som rör åldersbestämningar. Det är inte rättssäkert att inte kunna göra åldersbestämningar på till exempel personer som angett olika åldrar till myndigheter och sänkt sin angivna ålder inför rätten.

Om man tycker att åldersbedömningar är nåt vi inte ska ha så rekommenderar jag ett snack med andra flyktingar. De första att säga att det behövs är vuxna flyktingar som försöker ta sig in i landet lagligt UTAN att ange fel ålder. De är arga på den lilla klick jämnåriga vuxna som missbrukar systemet.

De allra flesta som kommer hit är i den ålder de anger eller ungefär den åldern. Om man umgås med ensamkommande eller med vuxna personer från de länder de ensamkommande kommer från så förstår man det.

Jag har pratat en hel del med afghanska vuxna flyktingar i förläggningarna om detta. Är någon mycket äldre än de anger och utger sig för att vara ensamkommande reagerar de. Men utan att skvallra till myndigheter, givetvis. Dessutom kan de berätta ett och annat om bristen på folkbokföring i landet de kommer från. ”Hur gammal är du? Ungefär 24.”

Att kommunicera och föra dialog med folk från andra länder är givande. Jag rekommenderar det. Du kan få information. Och mer än det: du kan få vänner för livet!

Därför är det rasistiska hatet mot alla ensamkommande så förrödande. Alla misstänkliggörs då Sverigedemokrater, nazzar och andra ”svärjevänner” öser sitt hat mot ensamkommande, som nu i Gotland.

Men det finns skäl att åldersbedöma. För inte alla är ungefär den ålder de anger. Är de 19 men anger 17 är problemet ganska litet och det kan inte rättssäkert avgöras om de ljuger. Det är också ett mindre problem. Vi behöver testerna för att avgöra de fall när den riktiga åldern är många fler år än man angett. Och vi behöver det för att barn och undgomar är en sak, vuxna en annan. Man behandlar inte barn som vuxna och vuxna som barn.

MMA passet

Jag följde en ungdom till ett MMA pass i Kalmar för två år sen. Då kom det in en svensk man med en liten muskulös man med begynnande grått hår och skallighet. Den svenske mannen sa att han var god man åt en 15åring från Marocko som ville börja MMA och som ville tävla. Han fick veta att om man är 14 får man inte tävla i klubben. Killen fick sparras och den jag var med på passet (som var 15 då) berättade att ”14åringen” inte kunde ren MMA utan mer bara slogs vilt, men var stark som fan och slog skithårt. Så han fick sparras mot vuxna.

En man från Algeriet som skulle in i salen bredvid bara skakade på huvudet, När jag frågade honom sa han att ”det är som jag skulle påstå att jag är 14 när jag fyllt 40”.

Det lite farliga var att han kanske skulle sparra mot ungdomarna under 16 år framöver. Spensliga 13 åringar skulle möta hans slag. Inte så kul alls. Hoppas klubben löste det på något sätt.

Inte 18 men 16

Det blir lätt bisarrt om man inte har åldersbestämningar. På mer än ett sätt.

Det finns afghanska personer i förläggningarna som har lägre ålder än de bedömts av Migrationsverket. Dvs de har haft med sig de iranska utresehandlingar de varit tvungna att skaffa i Iran för att få lämna landet (man måste vara 18 för att få dem i Iran) men är 15-16 år. De har angett sin lägre ålder till migrationsverket men verket har följt resehandlingarnas uppgifter.

Det är idiotiskt. Om man vet om att man ska kasta sina handlingar innan man kommer hit bedöms man på ett sätt annars på ett annat. Migrationsverket är inte korkade. De VET att nästan samtliga som lämnat Iran haft sådana papper men att de flesta kastat dem. Och de VET att de papperna inte betyder ett smack. Det är bara det papper man måste ha för att kunna lämna landet och alla anger åldern över 18 oavsett vilken ålder man har för att kunna resa.

Ålderstester behövs

Jag är för ålderstester men där de kan göras rättssäkert (98-99% i kombination med observationer om beteenden o utseende brukar vara det).

Men då kan man egentligen bara sortera bort del grövsta fallen. En australisk studie jag läste 2011 sa att man till 90-95% säkerhet kan pricka in en människas ålder +-2 år om de är i tonåren. Dvs att man kan säga att till 95% säkert att X är 15-19 år Men ska man nå 98-99% säkerhet pratar vi om kanske +- 3 år eller mer.

När det påstås att vi rättssäkert kan avgöra om någon är 18 eller 17 är det fel. Det finns ingen metod i världen som kan göra det idag.

Men man kan ganska lätt avgöra Om en person är 14-17 eller 23-25 år. Åldersbestämningar funkar framför allt för att rensa bort de grova lögnerna om ålder. Och det måste vi göra. Det är INTE ok att blanda vuxna och barn.

De flesta är utan tvekan är i den ålder de säger sig vara eller i närheten av den åldern. Där är det inget problem att vi inte kan rättssäkert avgöra åldern. Men att det finns personer som är mycket äldre.

Rättssäkerhet betyder att vi måste kunna sortera bort iallafall de grövsta fallen.

PS

När man började införa dna som bevis har jag för mig att det var när man kunde nå över 99% säkerhet som man ansåg det rättssäkert. Så hårda krav har vi på bevisföring. Och till och med dna bevis måste kombineras med andra uppgifter och bevis.