Hizb Ut tahrir och terrordådet i Köpenhamn

I kölvattnet av att en del muslimers livsstil ifrågasätts ser nu radikala islamistsiska rörelser sin chans. De försöker vinna poäng på att varna för islamofobin. Men de blandar in deras radikala antidemokratiska ideer i det. Vi ska titta på en sådan rörelse; Hizb Ut Tahrir och på deras kopplingar till terrordådet i Köpenhamn förra året.

Partiet Hizb Ut tahrir har funnits i Sverige några år nu. På Internet sprids just nu två videos från dem. En från en ung kvinna som säger att hon är förföljd som muslim. Anledningen är, säger hon, bland annat att hon måste sitta sidan om män i skolan. Filmen, som kan ses här, avslutas med en hatisk attack på demokrati.

En annan video som sprids ganska friskt är denna:

Det finns all anledninga att följa ”partiet” Hizb Ut Tahrir noga och varna för det.

Partiet påstår att de inte är våldsbejakande eller för terrorism. Men det är falskt.

Terrordådet i Köpenhamn förra året visade att partiets koppling till terror är starkare än man trott. Den danska terroristen Omar El-Hussein som dödade två i Köpenhamn förra året, hade Hizb Ut Tahrirs moské Masjid Al-Faruq moskén som sin moské. Han deltog han på Hizb Ut Tahriris konferens mot demokrati dagen innan terrordådet.  Enligt en vän till Omar fick Omar där höra att Lars Vilks skulle besöka Danmark dagen efter. Så här skrev Berlinske i Danmark om det:

Dagen før angrebene deltog Omar el-Hussein i fredagsbønnen i den radikale al-Faruqmoské i Heimdalsgade, hvor flere medlemmer af den radikale islamiske gruppe Hizb ut-Tahrir også kommer. Her blev arrangementet med Lars Vilks på Krudttønden nævnt og stemningen opildnet.

»Det viser, hvor hurtigt han har handlet. Altså, hvor skulle man ellers vide fra, at ham svenskeren kom?« siger Mohammed.

»Det er ikke sådan nogle ting, vi normalt går rundt og undersøger … Jeg tror, han har hørt det der, og så er det slået klik for ham.«

Ja Hizb Ut tahrir inte bara ”kom” dit. De hade tapetserat Köpenhamn och internet med inbjudningar till den konferens de höll i samband med fredagsbönen. En konferens mot det mångkulturella samhället.
Terroristen Omar kunde höra mer än bara hat mot Lars Vilks på Hizb Ut tahrirs konferens. På konferensen sa man öppet: gå i krig mot judarna!

Dagen efter sköt Omar mot Lars Vilks och dödade en i publiken och han attackerade en judisk fest och dödade också en där.  I Hizb Ut Tahris, och Omars, ögon är Vilks och en jude lika onda. Båda hånar, smädar och förtalar islam och profeten. Juden genom att vara jude och Vilks genom röndellhunden.

Vi vet vad Hizb Ut Tahrirs representanter gjorde efteråt. Vi har kunnat se hur deras representanter försvarade Omar dagarna efter, hur de spred inbjudan till begravningen av terroristen, hur deras anhängare sörjde honom.

Det var skrämmande att se bilderna på tusentals personer som sörjde terroristen öppet i samband med begravningen.

De fick jättemycket kritik för detta och det utnyttjade partiet på ett speciellt sätt. De påstod att all kritik mot Hizb ut tahrir var ett angrepp på islam. Ganska naturligt ville danskar att Hizb Ut tahrir skulle ta avstånd från terroristen och det förklarade partiet var beviset för hur ”islamofobiskt” Danmark var. De vägrade fördöma terrordådet, trots kopplingarna till terroristen.

I Danmark har man öppet diskuterat vad man ska göra av partiet. Det diskuteras hur man ska kunna hjälpa ungdomar som fallit i Hizb Ut Tahrirs händer. Det har pratats om att förbjuda det, om att tvångsomhänderta de ledande fundamentalisternas barn och nu senast har man beslutat att Hizb Ut tahrir inte får hyra någon kommunal lokal i Köpenhamn. Anledningen är enkel. Partiet är antidemokratiskt och stod för nära terroristen Omar.

Hizb Ut tahrir i Sverige är öppet antidemokratiskt och pendlar, liksom sin danska motsvarighet, på gränsen till att direkt stödja terrorism. 

hizb ut tahrir maj 2016

Jag har skrivit mycket om dem. 2012 dokumenterade jag deras demokrati hat och hat mot mänskliga rättigheter. 2014 skrev jag mer om deras demokratihat och om deras judehat. I samband med terrordådet visade jag både kopplingarna till terroristen och att de vägrade fördöma terrordådet, trots kopplingarna till terroristen.