När Ku Klux Klan blev hjältar på film.

Ibland är det nyttigt att se hur världen såg ut för inte så länge sen. Det finns en film som är ganska okänd i Sverige. ”The Birth of a Nation” från 1915. Historiskt sett är det en av de viktigaste filmerna rent filmtekniskt. Den var nyskapande för sin tid i upplägget av filmningen och det rent tekniska bakom filmandet. Filmusiken också. Det hade inte funnits någon dramatisk Starwars musik utan The Birth of a Nations användning av Wagner för att bygga upp spänningen.

Men filmens innehåll är genomvidrigt och rasisiskt.

Budskapet i sin korthet är att svarta och vita brutala nordstatsbor terroriserar den ”fredliga” vita befolkningen i Sydstaterna. I slutscenerna hotas en stad av de svarta och i utanför staden försöker horder av svarta ta sig in i ett litet hus för att våldta kvinnor och barn. De svarta (som spelas av vita sminkade till svarta, sk ”blackface”) tar upp kvinnornas kläder och luktar på dem medan de dricker alkohol och slickar sig om munnen.

Filmens hjältar rider då in i staden. Det är Klu Klux Klan.

De jagar bort de svarta monsterna från staden. Men då återstår det att rädda de hotade kvinnorna och männen i det lilla huset utanför staden Till Wagners Valkyrieritt rider hjältarna från Ku Klux Klan mot det lilla huset.

Där har de överlevande männen, och kvinnorna spärrat in sig i det innersta rummet. De svarta monsterna kommer närmare. Då höjer de vita männen sina gevär och sina pistoler för att slå in skallen på sina vita kvinnor och barn.

Skärmklipp

Ja för att slå in skallarna på fruar och barn. Hellre än att de svarta skulle få tag på dem skulle männen slå in skallarna på sina fruar och barn…

Skärmklipp
Men Ku Klux Klan kommer och befriar dem i sista sekunden.

Detta var en film som spelade in miljoner redan 1915 då den kom ut. Mitt under första världskriget. Den visades för presidenten i Vita Huset. Medborgarrättskämpar protesterade mot filmen men den tolererades. Och Ku Klux Klan växte som aldrig förr och fick under 20-talet fler medlemmar än någonsin. Det är bisarrt. Vi står inte långt från barbariet. 

Och om någon undrar varför jag ogillar stereotyper och generaliseringar om folk så mycket. Så är denna filmen ett exempel på vad som kan ske… Om vi inte är vaksamma.

Extramaterial

Boken som låg till grund för filmen kan läsas här.

Filmen kan ses här:

PS

Och som alltid länkar jag till källorna här. För vi behöver kunskap om exakt hur vidrigt det var för att kunna bekämpa liknande vidrigheter i dagens värld.