Är Ukrainas talman nazist eller bara stolt fd nazist?

Jag fick en fråga av en vän om en artikel som bloggaren Jinge skrivit om situationen i Ukraina. Stämmer artikeln, var frågan. Är det en nynazist som är ny talman i Ukraina?

Jag är HELT mot Putins och rysknationalisternas krig mot Ukraina. Inklusive annektionen av Krim. Om folket i t.ex. Krim vill lämna Ukraina ska det givetvis gå, men det ska bestämmas demokratiskt och inte i skuggan av stridsvagnar. jag är skrämd av retoriken i Ryssland och tar helt avstånd från det Putin gör.

Men jag tillhör inte de som okritiskt hejar på Ukraina eftersom det landet har stora problem med nazister, grupper som är rasister mot ryssar och extremnationalister. Faktum är att Ukraina är det enda partiet som haft öppna nazister i regeringen i Europa efter 1945. Svoboda satt i regeringen och kan bara definieras som nazister.

En som fick mycket makt snabbt var just Andrij Parubij.som nu är talman i Ukrainas parlament. Han var säkerhetsansvarig i demonstrationerna på Majdantorget och också den som direkt var ansvarig för att Svoboda, Pravij Sektor och andra ultranationaltster och nazister tilläts ”skydda” demonstrationerna.

Han grundade det beryktade Social Nationalistiska partiet i Ryssland i början av 90talet. Det partiet är detsamma som senare blev Svoboda och som hamnade i regeringen. Han ledde också senare det paramilitära Patrioter för Ukraina, som fram till 2004 var en del av Social Nationalistiska partiet. De kan du se marschera på bilden nedan.


Jo de var nazzar, om det nu inte framgår av namnet och bilden ovan och symbolen (som nazister använder) kan man läsa vad tex Der Spiegel skriver:

“Indeed, anti-Semitism is part of the extremist party’s platform; until 2004, they called themselves the Social-National Party of Ukraine in an intentional reference to Adolf Hitler’s National Socialist party. Just last summer, a prominent leader of party youth was distributing texts from Nazi propaganda head Joseph Goebbels translated into Ukrainian.” (Der SpiegelPrepared to Die’: The Right Wing’s Role in Ukrainian Protests)

I en bok han gav ut 1999 marscherar han stolt i spetsen för sina uniformerade vänner på omslagsbilden. Iklädd uniform givetvis.. 

Det finns en berättigad oro i Ryssland över den rasism mot ryssar som högerextrema grupper spridit de sista 25 åren.  Om man kikar på retoriken från Social Nationalisterna och Svoboda, etc, är det ett extremt rysshat som de spred.

“Young men with loose long dirty hair and worn out jeans propagate dissoluteness and pacifism – that’s the result of expansion into Ukraine of American way of life and liberal ideology. Russian-speaking criminal world, devoid of spirituality, without national roots – is the legacy of communist rule in Ukraine.” Parubiy ‘The view from the right ‘ (p. 15)

2004 spelade han en viktig och central roll i den sk Orangea revolutionen. Samma år splittrades rörelsen och då gick Andrij Parubij vidare till en ny rörelse med ett snarlikt namn. På engelska kallad ”Social-National Assembly”. Men hans vidare karriär fortsatte i ”Vårt Ukraina”, och ”Fäderneslandet” och nu senast i ett nytt parti han grundat som kallas ”Nationella fronten”.

OM han hade ångrat sina tidigare nazistiska ideer hade det varit ok. Men talmannen har, mig veterligen, inte gjort det.

Tvärtom hyllar han än idag den ukrainska naziledaren under andra världskriget, Stephan Bandera. Bilden här nedan är ett sådant exempel.

parubiy_3

2010 var han en av de som aktivt protesterade mot att EU fördömde Ukrainas upphöjande av Stephan Bandera till ”nationell hjälte”.

Till hans försvar kanske man kan säga att han inte var ensam. Det var han inte. Förslaget att göra naziledaren bandera till nationell hjälte kom från presidenten i Ukraina och hade stort stöd i Parlamentet. Men EU reagerade skarpt mot det på den tiden.

20.  Deeply deplores the decision by the outgoing President of Ukraine, Viktor Yushchenko, posthumously to award Stepan Bandera, a leader of the Organisation of Ukrainian Nationalists (OUN) which collaborated with Nazi Germany, the title of ‘National Hero of Ukraine’; hopes, in this regard, that the new Ukrainian leadership will reconsider such decisions and will maintain its commitment to European values;

Motiveringen från Ukrainskt håll till varför man ville lyfta fram Bandera var bland annat att han arbetade mot Ryssland och för ett självständigt Ukraina. Han ville samarbeta med Hitler för att skapa ett fritt Ukraina och ta kol på ryssar. Här är återigen något man bör lägga på minnet när man tittar på situationen i Ryssland och Ukraina idag. Det är givetvis inte rätt med rysknationella anfall mot Ukraina men ryssar har ALL rätt att vara oroade över situationen i Ukraina. En nazist som stödde Hitlers massmord på civila ryssar under upphöjs till nationell hjälte i Ukraina. Helt bisarrt.

Hitler var emellertid inte lika förtjust i den Ukrainska nazzen. Han sattes i koncentrationsläger några år. Han och hans rörelse förklarade nämligen Ukraina självständigt 1941. Det ingick inte i Hitlers planer att ha ett självständigt Ukraina. Men bandera släpptes 1945 och arbetade för att bygga en motståndsrörelse mot Sovjets trupper fram till nazityskland kollapsade.

Att upphöja Bandera till nationell hjälte i Ukraina är inte bra. Det är lite som om Quisling blivit nationell hjälte i Norge. Då hade det varit helt berättigat om omvärlden, och i synnerhet de folk som utsattes för naziledarnas hat, blivit en aning rädda.

När sedan denne Parubij blev ledare på Maijdantorget är det inte konstigt om man blir orolig. I synnerhet om man är ryss.

Bandera samarbetade med nazisterna redan innan naziinvasionen 1941. Programmet för en paramilitär del av rörelsen, ledd av bandera, skrevs i maj 1941 och innehöll dessa mysiga rader:

“Moskali (derogatory term for Russians), Poles, Jews are hostile to us must be exterminated in this struggle, especially those who would resist our regime: deport them to their own lands,importantly: destroy their intelligentsia that may be in the positions of power … Jews must be isolated, removed from governmental positions in order to prevent sabotage, those who are deemed necessary may only work with an overseer… Jewish assimilation is not possible.”

Så frågan är om denne talman ångrar sitt tidigare engagemang i ett naziparti och sitt tidigare engagemang för Bandera. Ångrar han sitt judehat och rysshat? Nej. Så även om man inte kan säga att han är nazist idag, där har bloggaren Jinge fel, så är det helt berättigat att säga att en person som inte ångrat sitt nazistiska förflutna sitter som talman i parlamentet.

Svoboda sitter idag inte i regeringen och har 4,6% av landets väljare bakom sig.