Att inte ta i hand är inte att inte hälsa

Nu har visst hälsningsseder blivit storpolitik.

En miljöpartist har tvingats avgå för att han vägrar hälsa på kvinnor påstås det. Men det är lögn. Yasri Shamsudin Khan hälsade på TV-4:s journalist. Det han gjorde var att inte ta i hand. Om han hade vägrat hälsa eller se på journalisten hade vi haft en skandal. Då skulle han kastas ut med näsan före ur Mp. Men det var inte det han gjorde. Han hälsade, nickade säkert och la sin hand på sitt hjärta. Han hälsade på kvinnan.

Det påstås att man måste vara bra pryd och sånt om man inte vill ta en kvinna i hand för att det är för ”intimt”.

Syriska män är mer vana vid att kindpussa och krama andra män än vi stela svenska män är (förutom i den varma hbt-subkulturen) då de hälsar på varandra. De reagerar ofta på svenska hälsningsseder bland män och tycker svenska män verkar lite pryda som inte vill kindpussas och kramas.

Ja det där med kindpussar och kramar mellan folk är ganska vanligt i andra länder. Jag kan ryska och känner en del ryssar. De anser ofta (både män och kvinnor) att vi är ganska pryda vi stela svenskar som inte kan uppskatta lite slafsande på kinden. Om man förklarar att pussar är en ganska intim handling i Sverige får man ofta till svar att de tycker vi är lite väl pryda och konstiga.

Och jag hör ofta att vi måste ta seden dit vi kommer. Vid möte med svenska kulturen. Men gäller samma för mötet med subkulturer?  Frågan är viktig. För ska man ta seden dit man kommer överallt får det en hel del konsekvenser.

Om vi ska ta seden dit vi kommer även med subkulturer så betyder det att vi inte FÅR skaka hand då vi umgås med muslimer alls och att vi MÅSTE tungkyssas och klämma på nakna könsdelar då vi råkar hamna in i vissa sexuellt lössläppta subkulturella grupper. och fy om du inte vill klämma på könsdelar då, du tar ju inte seden dit du kommer.

Kanske det är bättre att vi lär oss respektera varandras olikheter, kulturellt sett.

Så NEJ. Jag anser inte att Yasri Shamsudin Khan ska behöva avgå.

Sen anser jag att man gott bör kunna känna in sin omgivning och anpassa sina kulturella mönster efter vilka man träffar. Att en muslim kan skaka hand eller att en icke muslim kan hälsa med handen på hjärtat tycker jag är sunt och bra. Så visst är jag kritisk mot Yasri Khan. Men även mot TV-4-journalisten. 

Men det är min åsikt. Människor har rätt att vara oflexibla.  

Och om Yasri är sk fundamentalist är reportern det också. För även reportern ville ju inte hälsa på ett annorlunda sätt än hon var van vid (pga sina kulturella mönster).

De har båda rätt att vara oflexibla. 

Yasri hälsade på reportern. Med handen på hjärtat. Hade han inte hälsat på reportern alls hade han förtjänat kritik.

Kulturella mönster ändras inte lätt. Se bara på omvärldens syn på oss svenskar som ganska inneslutna och stela.

Till sist. Som en debattör skrev:

13051701_10154283419966996_2208316542412554383_n