Kaplan: man umgås inte med fascister, man ber dem dra åt helvete

Bostadsminister Kaplan har öppet försvarat sina möten med fascister med att fascismen är en del av ”det turkiska civilsamhället” i Sverige. Därmed har vi situationen att Kaplan spottar på de turkar som försöker bekämpa fascism och islamism. Inte alla turkar är förtjusta i att se Grå Vargarna och Milli Görüs på möten som om de var en etablerad del av svensk-turkarna.

Jag har länge varit kritisk mot både ministern Kaplan och debatten mot honom. Kaplan har jag varit skeptisk till sen han försvarade uppenbara radikala islamistiska fascister i Charta2008. Men debatten mot honom har inte präglats av en vilja att skaffa fram fakta, utan mer halvrasister som grölat ut sitt hat mot honom.

Värst har fru Uvell varit. Hon till och med gjorde en sak av att minister Kaplan besökte släkt när han var nere i Turkie på tjänsteresa, och att IT-ministern och deignministern deltog på IT och designkonferenser. Det var en hatkampanj byggd på klassisk konspiratorisk retorik (Läs mer om den här.)

Till en början verkade den senaste skandalen vara samma sak. Kaplan har suttit med i ett möte där även fascisterna i Grå vargarna deltog. Han satt ett par bord bort från dem. Det har hatarna tagit som intäkt för att påstå att ministern deltagit på ett fascistmöte.

Det KAN hända att Kaplan visste vem som deltog på mötet och struntade i att han umgicks med fascister, men då får man ta reda på det, sa jag direkt när jag hörde om detta. Man kan inte bara klumpa samman två som är på samma middag genom guilt by association.

Men det börjar ändra sig.

Nu börjar det dyka upp riktigt substantiella saker i Kaplan-debatten. Nu har Kaplan själv trampat i klaveret.  Vi börjar sakta röra oss från den halvrasistiska pajkastning som tex fru Uvell pysslat med till riktiga bevis för att något inte är som det ska vara med Kaplan.

SVT har nämligen lyckats få Kaplan att svara på frågan om hur han beter sig då fascister och islamister deltar på möten han bjuds in til. Det gäller INTE grå vargarna utan Milli Görüs som man kan läsa mer om i denna rapport från Hudsoninstitutet eller så kan man läsa på om debatten i Tyskland. Och svaret säger extremt mycket om Kaplan.

SVT Nyheter kan nu avslöja att Mehmet Kaplan träffat företrädare från Milli Görüs vid flera tidigare tillfällen. På en middag 2013, när Kaplan var riksdagsledamot, träffade han deras svenske ordförande Yavuz Selim Celik.

Är det lämpligt att röra sig i de här kretsarna?

”– Det här är en del av det turkiska civilsamhället. Så länge organisationerna inte är våldsbejakande på något sätt så är det något jag får ta ställning till varje gång, säger Mehmet Kaplan.
Vad skickar det här för signaler?

– Att det turkiska civilsamhället finns och är en verklighet i Sverige. Det här betyder inte att jag håller med dem till punkt och pricka.”

Att de träffats är ingen nyhet. Det har vi som tex följer Flashback kunskap om sedan innan. Nyheten är att Kaplan berättar hur han hanterar extremism.

Kaplans citat är absolut vidrigt.

Om det sk ”turkiska civilsamhället” gillar fascister är det dags att be detta så kallade ”turkiska civilsamhället” dra åt helvete! Tills de gaskat upp sig och rensat bort fascister och slödder från sina led.  Att turkiska företagarförbundet, på vars middag Kapan deltog, bjöd in både dem och de ännu mer extrema Grå Vargarna visar bara hur illa det står till i detta sk ”civilsamhälle”. Man kan möta dem men för att ta debatten mot fascister och islamister och be dem rensa ut skiten. Man möter inte dem som likar och ger legitimitet åt detta påstådda ”civilsamhälle”, hur som helst.

För övrigt är det en oerhörd skymf mot de turkar som hatar fascism och islamism att Kaplan ens kallar detta för ”det turkiska civilsamhället”. Som om alla turkar skulle stötta dessa personer.

Troligen säger detta mycket om hur Kaplan hanterar radikala islamister han möter också. Och hur det kommer sig att han i Charta2008 kunde försvara personer som uppenbart var terroranhängare, med argument att de inte (ännu) begått våldsdåd.

Det ironiska är att Kaplan har nolltolerans mot SD. Men inte mot de ännu mer extrema turknationalisterna eller islamistiska nationalister. Det är sånt man kallar dubbelmoral.