När identitetspolitik är rasism och hat

Är det rasism jag möter när jag får höra att jag är en jävla jude för att jag är mot antisemitism? Är det rasism när jag får höra ”åk hem jäkla arabmuslim”, eller ”blatte”. Är det rasism då någon fräser ”svenne” åt mig? Är det rasism när jag får höra av fundamentalistiska antirasistister på vänsterkanten att jag som vit, svensk man bör hålla käft för jag vet inget om rasism? Och hur kan det komma sig att jag kan höra allt detta samtidigt?

Jag svarade på en fråga i ett Facebookforum förra veckan om jag upplevt strukturellt förtryck och rasism någon gång. Jag svarade ja. Det resulterade i att några identitetspolitiska antirasister förklarade att det kan jag inte ha. Jag är ju vit, heter Torbjörn, etnisk svensk och 45 år, och dessutom man. En sån vit person som jag ska inte vara med och definiera vad rasism är rasism, det ska bara rasifierade göra.”

Jag svarade ja på frågan om jag upplevt rasism någon gång och skrev. ”Här på detta forum har jag upplevt det. Nu. Ni antar saker om mig utan att veta ett smack om mig och vill ta bort min rätt att vara med och påverka politiken baserat på det ni upplever som min hudfärg. Vad är det mer än rasism?”

Jag blockades… igen.

Ja, ja…

Identitetspolitik

 

Identitetspolitik brukar fenomenet kallas. Det är en växande antirasistisk fundamentalism. En del av fenomenet är att generalisera negativt om de man uppfattar som de som har ett ”strukturellt överläge”, dvs vita, etniska svenskar, män och CIS-folk (heterosexuella). Yttrar man något de inte gillar så är man ”vit” och ska hålla käften.

Det finns en annan sida av myntet, en fundamentalistisk tolkning av kulturell appropriering. Läs artikeln om Maxida Märak i SVD så ser ni vad den kan ställa till med. Det är när man anser att det är rasism när en vit använder arabiska ord (som inshallah eller jalla) eller bär dreads. Den kultur som anses vara i överläge ska alltså inte kopiera kulturella uttryck från kulturer i s.k underläge.

här kan det låta:

Vita är privilegierade i hänsyn till frågan om rasism. De har aldrig upplevt det. Detta har gjort så att många vita inte kan empatisera med känslan över att vara utsatt för rasism. De har ingen aning om vad det innebär att vara utsatt för rasism.

De har ingen aning om hur det är att vara en så kallad invandrare, muslim, svart, asiat eller brun.

Om man säger att man inte gillar denna definition får man höra att man som ”icke-vit” saknar tolkingsföreträde. Om man har mörkare hy kallar dessa identitetstänkare personen för ”onkel tom” eller ”kokosnöt” (brun utsida, vit insida) och avfärdar denne så.

Vad är jag?

Är det rasism när jag möts av ord som att ”du inte kan inte veta vad rasism är, eftersom du är vit”?

Ja det är det. Det typiska för en islamofob  är att denne utsätts för hat baserat på vad rasisten ANTAR att muslimen bör tänka och göra, för att denne är muslim. Antisemiten dömer ut juden baserat på förutfattade ideer om vad alla judar bör göra. Rasisten som hatar somalier dömer ut alla somalier baserat på hur somalier bör vara, etc…

Rasism handlar enbart om hur människor läses av. Det handlar om hur man läser, och bedömer, att en människa bör vara baserat på negativa generaliseringar om hur alla med t.ex. en hudfärg bör vara. Strukturerna anses stå över individen. Vitheten eller svartheten eller det faktum att man är musim eller jude anses vara viktigare än att man är en människa och en individ.

Så självklart är det rasism då någon uttalar sig negativt om mig baserat på hur de LÄSER AV mig. Om de antar att jag måste vara vit, muslim, blatte eller jude.

Utan att veta något om individen

För det första är det ganska bisarrt att man uttalar sig om en person utan att veta något om denne. Som identitetspolitikerna ofta gör i debatten. De läser av en människa, dömer ut denne som vit och antar att denne inte vet något om förtryck, enbart för att denne är vit.

Som i forumet. Personerna sa att jag inte kunde veta något om förtryck, trots att de inte vet något om mig. De vet inget om min underklassbakgrund, om min mamma som misshandlades av min pappa. Om mobbning. Om att bli pinkad på av glada elever i ring samtidigt som de vrålar på låtsas skånska ”Jäuvla skauning”-Om mitt funktionshinder och hur jag mött strukturellt förtryck på grund av den . (Jag har förlorat jobb på grund av min hörselskada.)

Det vet inte ens om jag utsatts för rasism. Och ju mer jag funderar ju mer inser jag att jag har det. Jag har bara inte definierat det så för mig själv.

Jag pratar då inte bara om hatet mot mig som liten för att jag var skåning. För det var absolut rasismliknande. Jag pratar om annat.

Jag har nämligen ganska mörk hy. Av vilken anledning vet jag inte. Samma med min mamma och min morfar. Släktforskningen ger inget svar. Purskåningar sen medeltiden bara.Men någon har vänsterprasslat bakåt i tiden. Vem vet jag inte. Troligen med nån ryss eller nån rom, misstänker jag.

Nu när jag jobbar ideellt med flyktingar på Öland har jag ofta fått frågan varifrån jag kommer. är jag från Syrien eller Palestina? Jag ser inte riktigt ”svensk” ut. Speciellt inte när jag är orakad, inser jag. Det anser en del svenskar också. Jag får EXTREMT ofta frågan vilket land jag kommer från då jag jobbar på hemtjänsten. Lokala Borgholmsbor har tilltalat mig på engelska för att de trott jag är en flykting, speciellt när jag går tillsammans med flyktingvänner.

Jag får ganska ofta höra att jag är en ”arabisk muslimjävel” i olika sammanhang när folk som är rasister ser mig. När jag demonstrerat mot Sd eller av fyllgubbar som är rasister så har jag hört sånt, t.ex. Det finns speciellt en fyllgubbe i Borgholm som brukar vråla det. Men även ”judejäve” och ”zigenarjävel” har jag kallats. Jag har haft bilder på min FB som bemötts med ord om att ”jag ser muslimsk ut” eller ”du måste vara jude”eller ”rom”.

Det är något idenititetspolitikerna har extremt svårt att hantera. Vad är det jag utsatts för? Är det rasism då jag, som formellt sett ska vara en ur- och pur svensk sen generationer tillbaka får öknamnet ”judejävel” eller ”muslimjävel”? Är det rasism då jag som bör vara ur- och purvit sen generationer bemöts med rasism som ickevit.

Nej, så kan det gå när man inte bryr sig om individen, vad individen varit med om. Nej, man dömer ut en person som vit och säger sen att denne är någon man kan skita i, för att denne är vit.

From now on

Det idenitietspolitiska skitsnacket är rasism. Det är lika mycket rasism att vråla ”du är vit och därför ska du hålla tyst” åt någon man läser av som vit, som det är rasism när en nazist vrålar ”du är jude och därför ska du hålla tyst”.

Rasism består i att man från ett förment underläge dömer ut alla i gruppen som man anser vara i överläge. Som Sd gör med muslimer (Eurabia) eller antisemiter med judar (ZOG).

Vi borde prata mer om strukturell rasism. Det finns absolut strukturer som är rasistiska i Sverige. Men kan man inte prata om strukturell rasism utan att själv låta som en rabiat rasist, bör man fråga sig vad man håller på med. När man pratar om strukturer måste man göra det utan att generalisera, med det i åtanke att inte alla i en grupp följer de strukturella mönsterna. Man måste visa att man är klart medveten om att verkligheten är intersektionell, dvs att det finns många olika former av förtryck och fördomar och rasism i samhället.

Så när en identitetspolitiker säger att ”vita inte kan utsättas för  rasism” så är identitetspolitikern rasistisk. Hen BEVISAR med egna ord att vita visst kan utsättas för rasism eftersom det är rasism att dra alla med en hudfärg över en kam.

Jag känner en finsk vän som fick höra att han som vit inte kan veta hur folk som utsatts för rasism känner sig. han var ganska förbannad på den nybakade pojkspolingen till ”antirasist” då han fick höra det.  ”Han kan komma tillbaka när han fått en kniv mot strupen av arbetskamraterna som ber honom dra hem till ”hemlandet”… Det han utsattes för på 70-talet i Sverige var vidrigt.

Kort och gott. Identitetspolitik behöver inte vara rasistisk. Men den identitetspolitik som dömer individer på förhand baserat på deras kultur, etnicitet eller hudfärg ÄR det. Lika mycket rasism som när nazister vrålar Sieg Heil på torget.


PS


Men en fördel är att jag kan möta rasism inom äldrevården ganska lätt. När nån gammal rasse jag möter i hemtjänsten undrar om jag är muslim brukar jag säga att jag är mörkhyad för att franskättade kung karl XV Bernadotte satte på min morfars mormor.

Då kommer alltid finservisen fram. Kaffet dukas upp och det bjuds på sockerkaka. Viss mörk hy är finare än annan mörk hy band rasister. *asg*

Annonser