Det är inte rasism att vilja minska flyktingmottagandet

I debatten ser jag ofta påståendet att partiernas flyktinguppgörelse nyligen var en kompromiss med Sverigedemokraterna. Jag ser också ofta påståendet att det är rasistiskt att vilja minska antalet flyktingar som kommer till Sverige. Det är fel.

Rasism är att sprida negativa fördomar om hela grupper av folk eller kulturer. Såsom partiet Sverigedemokraterna sprider ett naziliknande hat mot muslimer. Det är att vilja STOPPA mångkulturen, att sprida överdrivet ultranationalistiska föreställningar om att svenskhet är överlägset.

Vill man helt stoppa invandringen, eller nästan helt göra det, samtidigt som man sprider hat mot vissa folkgrupper och är mot mångkultur, ja då är man rasist.

De som inte har nåt emot kulturell blandning här i Sverige, som inte drar t.ex. muslimer och judar över en kam, och gärna vill ta emot många invandrare är INTE rasister, ÄVEN om de är oroade över dagens politik.

Det finns många…

Det finns många som anser att vi måste kunna ta emot invandrarna på ett bra sätt också. Det finns de som ser på dagens arbetslöshet och bostadsbrist, och på utslagningen av invandrarbarnen i skolorna, krimialitet och gängbildning i förorten och anser att ökade mängder invandrare utan en förändrad politik kommer att leda till ökade problem. En del av dem vill behålla en invandring med stora volymer, som jag. En del andra anser att vi måste få ner volymerna och få EU att hantera flyktingströmmarna bättre.

Det finns många med en genuin oro över flyktingmottagandet. Speciellt många som jobbar med flyktingarna. Oro över vad det betyder att flyktingarna som kommer nu lär behöva vänta 1,5-2 år på besked, över att migrationsverket inte har resurser att informera flyktingarna om hur Sverige fungerar eller hur ens flyktingmottagandet fungerar. Oro över att de inte får lära sig svenska. En del av dem vill behålla en invandring med stora volymer, som jag. En del andra anser att vi måste få ner volymerna och få EU att hantera flyktingströmmarna bättre.

Jag hjälper flyktingar på Öland. Jag vet inte hur många gånger jag tvingats göra Migrationsverkets jobb. De skickar ut lappar på svenska och håller nåt enstaka stormöte. Thats it. Sen får de gissa sig fram hur Sverige fungerar och vilken framtid som väntar dem.

Det finns många som har absolut vägrar att sänka levnadsstandarden för svenskar. Som inte vill försämra de sociala skyddsnäten. Som vill ha ha en fungerande vård och omsorg. Som vill att deras barn ska kunna få bostad och jobb. Det finns en oro för att polis och migrationsverket inte orkar längre, att de går på knäna. En del av dem vill behålla en invandring med stora volymer, som jag. En del andra anser att vi måste få ner volymerna och få EU att hantera flyktingströmmarna bättre. Och en del är rasister som hatar mångkultur och muslimer.

Om vi börjar säga att en oro för flyktingmottagandet, en oro för migrationspolitiken samt oron för att vi inte kan hantera flyktingströmmen hit på ett bra sätt med dagens politik är samma sak som rasism, nazism och sverigedemokrati är vi illa ute.

Överrenskommelsen

Partiernas överrenskommelse i flyktingfrågan var för lite men det var något iallafall. De måste göra ENORMT mycket mer, t.ex för att stoppa utslagningen av stora grupper invandrare.  Men det var iallafall något. och man beslöt att ge flyktingar svenskundervisning, t.ex. Något enormt bra och viktigt.

Om du säger att det är rasistiskt att vilja minska flyktingströmmen hit så vet du inte ett smack vad rasism är. Det KAN vara rasistiskt att säga det, men det är inte det. Det är inte heller rasistiskt att mena att vi måste hjälpa fler flyktingar i närområdet, trots att Sd säger samma sak. Det KAN vara rasistiskt men är inte det. Tvärtom kan det finnas antirasistiska skäl till varför man säger sånt. Man kanske bekymrar sig över utslagningen av nya svenskar. Man kanske vill lindra misären för de miljontals flyktingarna i närområdet.

Jag är kluven och det erkänner jag gärna. Jag vill ta emot många och vill egentligen häva alla mögliga EU-förordningar som begränsar flyktingar att komma hit. Men jag vet också att med dagens politik innebär detta ett större tryck mot Sverige, sämre flyktingmottagning och sämre migrationspolitik med mer arbetslöshet och utslagning. Jag vet också att vi måste ta pengar till att ta emot flyktingarna någonstans ifrån och jag VÄGRAR dra ner de sociala skyddsnäten, och jag anser det är bra korkat att urholka vår förmånga att producera välstånd (så vi får in skatteintäkter framöver) genom felaktiga skatter nu. Jag är orolig eftersom dagens politik innebär att de flyktingar jag möter på Ölands flyktingläger KOMMER att möta arbetslöshet, bostadsbrist, utslagning, segregering och KOMMER att få se sina barn utslagna i skolorna. Dagens politik är sån, det är vidrigt, men så är det.

Det tvingar mig att hysa två tankar i huvuidet samtidigt. Jag vill ta emot många och jag vill ta emot dem på ett bra sätt. Kan vi det idag? Jag tror inte det. Skulle vi kunna ta fram en politik som gör att vi kan ta emot många, kanske fler än idag, och ta emot dem på ett bra sätt, och undvika nerskärningar i tex sociala skyddsnät? Ja, det hoppas jag. Men hur vet jag inte helt ännu. Alltså är vi tillbaka på ruta ett: kan vi ta emot dem på ett bra sätt med dagens politik? Svaret är NEJ.

Läs: Att skita i byxorna och hoppas att hängslena håller

Annonser