Myten om migrationsverket och de stora volymerna

”Vi skulle vilja göra mer, men vi kan inte. Vi skulle vilja ge svensklektioner, hjälpa asylsökande få jobb, ha bra asylboenden och skapa massor av möjligheter för möten med svenskar. Men vi kan inte, volymerna är för stora.” Så heter det ibland när man påpekar att något är åt helskotta fel. När man visar att maten är undermålig, boendena är undermåliga eller säger rakt upp och ned att regeringen borde ge svensklektioner och bra introduktion till samhället till var asylsökande, får man höra samma sak, varje gång. ”Det är volymerna, det är volymerna”….

1990 kom det 29 420 asylsökande till Sverige. på den tiden väntade flyktingarna ofta 3-4 år i förläggningarna på att få uppehållstillstånd. Utan jobb och utan svenskalektioner. När man frågade varför förhållandena var som de var och varför man inte kunde lära dem svenska sa de: ”det är volymerna, vi har inte råd”…

1993 kom det 18 640 asylsökande hit till Sverige och 1995 kom det 9 047. Jag arbetade då en hel del med bosniska flyktingar. När man försökte få regeringen att satsa på svenskalektioner o bättre intrgration redan från asylprocessen sa de: ”volymerna, volymerna, vi har inte råd”.

1997 arbetade jag med en grupp afrikanska flyktingar. 9 662 asylsökande kom till Sverige det året. När man frågade varför förhållandena i Gimo var usla eller varför svensklektioner inte kunde ges sa man: ”volymerna, vi har ju inte råd”….

Idag är antalet flyktingar större. Men man säger samma sak. Samma sak som varje år förut. Samma visa om igen. Föhållandena, maten, bristen på undervisning och samhällskunskap och förlägningarnas beskaffenhet är som de är på grund av volymerna.

År ut och år in samma visa. Volymerna. Vare sig det är 10.000 eller 100.000 så är det volymerna…

Skulle vi ta in 100 hade de sagt samma sak. Skulle det vara 200.000 skulle de säga samma sak.

Faktum är att satsningar på sådant som svenskundervisning och introduktion till samhället är en VINST för samhället. Vi kortar tiden för integrationen med månader. Men man kan undra när politikerna ska inse detta? Någonsin, eller?

 

Annonser