När hijabförespråkare kopierar hijabhatarnas argument.

Min hijab är ett feministiskt statement” heter det i en video som cirkulerar ganska mycket på Facebook just nu. Speciellt antirasister och muslimer delar den. Men få tycks ha reflekterat över innehållet. Ja självklart bör man försvara muslimska kvinnors rätt att bära hijab, men är verkligen det bästa sättet att göra så att sprida en video där en kvinna föraktfullt ser ner på andra kvinnor som klär sig lättklätt och sexigt?

Det ungefärliga innehållet i videon är detta:

”De där lättklädda kvinnorna väljer inte själva hur de ska se ut, de med sexiga underkläder anpassar sig efter mäns skönhetsnormer och en kultur(kommersiell kultur) som reducerar kvinnor till sexobjekt. Vi med hijab väljer att avvisa den kvinnosynen. Vi vill skydda kvinnors rätt och frihet att klä sig som de vill.”

Ser ni? Budskapet? Vi klär oss fritt, de där andra (med sexiga underkläder) klär sig inte fritt. Vi vet bäst.

Hallå, ett ögonblick nu! Det finns faktiskt många kvinnor som vill klä sig sexigt. Det finns kvinnor som stormnjuter av den s.k.”kommersiella kultur” som personen hånar i inslaget. Att ställa en grupp av kvinnor, de som väljer att klä sig sexigt, enligt den ”kommersiella kulturen” mot en annan grupp, de som bär hijab, som för att säga att de ena gör rätt och de andra fel, är för att prata ren svenska SKITSNACK.

Det är som en exakt spegelbild av hur hijabhatarna resonerar.

”De där hijabklädda kvinnorna väljer inte själva hur de ska se ut, de med som döljer sig bakom en hijab anpassar sig efter mäns skönhetsnormer och en kultur (muslimsk kultur) som reducerar kvinnor till sexobjekt. Vi utan hijab väljer att avvisa den kvinnosynen. Vi vill skydda vår rätt och vår frihet att klä oss som i vill.”

hijabiSer ni?!

Både hijabbäraren i filmen och hijabhatarna gör samma sak. De ser ner på hur vissa kvinnor klär sig.

De förklarar att den klädstil de ”andra” har inte är ett resultat av det fria valet utan ett resultat av en ond kultur. Sen påstår de ändå att de upprätthåller idén om kvinnors rätt att klä sig som DE vill. Men genom att de sekunderna innan spottat på vissa kinnors val av klädsel blir budskapet att ”VI, VI kvinnor som klär oss som jag gör klär upprätthåller vår rätt och frihet att klä oss som vi vill, de där andra som klär sig så följer bara en ond kultur”.

Hon med hijab menar att media är fullt av påbud om hur kvinnor bör klä sig och se ut och bete sig och att de kvinnor som klär sig lättklätt är slav under de normerna. Hijabmotståndarna menar att koranen och muslimska kulturen är full av påbud om hur kvinnor bör klä sig och se ut och bete sig och att de kvinnor som klär sig i hijab är slav under de normerna.

Jag är inte imponerad.

Det inte de mest militanta hijabmotståndarna förstår, och det som den hijabklädda kvinnan i The Guardians film förstår är att den enes frihet att välja är beroende av att man också försvarar den andres frihet att välja.

Att försöka försvara rätten att bära hijab genom att kasta skit på rätten att klä sig sexigt är inte rätt väg att gå.

Ja kulturen och modet spelar en stor roll. men kom igen, även den hijabförsedda kvinnan klär sig enligt ett mode och enligt kulturella och vad de anser är religiösa normer.

Både hijabbäraren och den sexigt klädda kvinnan klär sig i kläder som de själv valt, men är en del av vad man kan kalla en kultur eller ett mode. Våra klädstilar, liksom det mesta annat i gör, är ett resultat både av egna val och av kulturella mönster. Och bakgrunden till våra kulturella beteendesätt är inte alltid så trevliga. Varken den sexiga klädseln eller hijaben är befriade från patriarkala snuskgubbars önskemål om hur kvinnor ”bör se ut”.

Så snälla alla ni som försöker ta strid för ER frihet att klä er som NI vill, eller er systers eller mammas eller väninnas rätt att klä sig som DE vill. Lägg av att kasta skit på andra kvinnors val av klädsel!

Din frihet att bära hijab och den sexigt klädda kvinnans rätt att inte bära hijab utan klä sig i sexiga stringtrosor och spets, eller i ingenting om hon vill, är beroende av varandra. Det är kvinnans rätt att själv bestämma sin klädsel och sin livsstil som är det viktiga att försvara.

Vill en kvinna klä sig i hijab, burka, sexiga kläder som hennes älskare tycker om, latexoutfit, klänning, jeans, eller vill hon vara helt naken? Vill hon leva i traditionella kvinnoroller hemma med barnen, eller vill hon vara extremfeminist och gå med i Fi eller V? Vill hon inte ha sex utanför äktenskapet eller vill hon ha vild bondagesex i gangbang med 10 killar? Vill hon vara ateist eller vill hon vara muslim eller kristen och be fem eller 10 gånger om dagen? Det är kvinnans eget val.

Och du ska ge FAN i att moralisera över hur andra kvinnor väljer att klä sig eller leva sina liv!

Och snälla ni som sprider filmen. tycker ni verkligen det är en bra idé att försvara kvinnors rätt att bära hijab genom att dela en film som ser ner på hur vissa andra kvinnor väljer att klä sig?


Annonser