Öländska gäster utan kläder

”Svältande flyktingar som äger mobiltelefoner… Nej de bluffar allihopa.”  Hur många gånger har jag inte hört det? ”De är lyxflyktingar som reser med en massa fina saker för att leva här i lyx.” Eller som Sd.s riksdagsman Kent Ekeroth twittrade nyligen:

SelfiestickLa ni märke till en sak med bilderna på den lilla treåringen som drunknade i Medelhavets vatten? På bilderna bar han samma kläder som död och när han lekte eller gick omkring på land veckorna innan resan. Hans enda kläder var alltså den lilla röda tröjan och det andra han hade på sig.

Emanuel Karlstens artikel som visar vad en del flyktingar får med sig på flykten ska ni läsa. Det är inte mycket de får med sig. Degår i land i Europa med kläderna de har på sig och kanske, om de har tur, en liten väska. Med det nödvändigaste i livet. Smartphonen har de givetvis med. I den finns det värdefullaste de äger: bilderna på nära och kära och telefonnumrerna till de man lämnat vid flykten.

Här på Öland har vi över 1% av landets flyktingar. Och fler blir det. När man arbetar med de som nyss kommit hit märker man att nöden är stor. Det finns barnfamiljer här som jag och mina vänner mött som äger bara de kläder de bär på sina kroppar. Barnen har rätt till skola men kan inte ens gå dit, för de barnen har bara ett enda par kläder. Och inga jackor. Den grupp jag arbetar med här, Tillsammans Öland har fått göra många nödutryckningar till dessa barn.

Men även de vuxna har behov. Det är många som inte ens äger en jacka. Kalmar FF bjöd flyktingar på en fotbollsmatsch för en vecka sen. Vi bad flyktigarna ta med sig en jacka. Det var många som inte hade det. Igår gjorde vi en utryckning till flyktingboendet i Guntorp. Flyktingarna hade rest genom Europa och övernattat många kalla nätter på Europas gator utan ens en jacka.

På Lundegård visade en ung man mig sina ägodelar när jag gick omkring där förra fredagen. Han ägde de kläder han bar på sin kropp och ett par extra byxor. Men han hade en smartphone och en bok.

Jag undrar vilken bok det var han läste. Jag måste fråga nästa gång jag ser honom.

Det är viktigt att göra nåt åt det där med kläder. Snart kommer kylan och då är det inte längre lätt att gå omkring i kortärmat och sandaler. Det kan gå an ännn. Det är ganska varmt än här på Öland.

Men jag är säker att de flyktingar som ser familjen med barnen utan kläder och som ser flyktingen som äger en smartpjone, en bok och ett par byxor kommer att mötas av sverigedemokraters föraktfulla blickar på gatorna på Öland och Kalmar. ”Lyxflyktingar, de låtsas vara fatiga, men äger en smartphone”.

En flykting jag mötte bar märkeskläder. Hans enda jacka var av ett fint märke, men sliten. Undrar om han får möta hånfulla blickar från fördomsfulla sverigedemokrater på grund av det? Nej han bodde inte i en grotta i Syrien, Syrien var ett ganska modernt land innan Assad och IS började masmörda sin befolkning.

Mot dumheten kämpar till och med gudarna förgäves, heter det.

Jag hoppas att fler ölänningar tar tillfället i akt och möter och lär känna flyktingar. Så fördomar och myter ersätts av ömsesidig förståelse.

Vi på Tillsammans Öland kommer att öppna en mötesplats Bryggan, med caféer och svenskundervisning. Jag hoppa att alla bofasta som kan tar tillfället i akt att besöka den mötesplatsen. Även om man har fördomar, för fördomar botas bäst med kunskap.

Annonser