Joakim Lamotte, när kommer du till Öland?

Joakim Lamotte undrar var flyktingkvinnorna är. Det är mest män som kommer hitJa så är det ibland om man tittar på flyktingströmmarna. Varför är han förvånad? Flyktingarna väljer det SÄKRASTE sättet att resa för familjen, vilket ofta är att låta kvinnorna och flickorna och de små barnen vara hemma.

När det är TRYGGA förhållanden är det 50/50 eller viss liten överrepresentation av män (som när svenskar emigrerade till USA på 1800-talet.) men ganska nära 50-50 som migrerar. När det är nöd men inte akut kris migrerar männen oftast och försöker få med sig kvinnorna och barnen på ett mindra farligt sätt (Syrienflyktingarna som flyr till Europa nu, Ungern 1956, Tjeckien 1968). När det är totalt kaos flyr alla (syrienflyktingarna i närområdet, Kongo, Vietnam, Biafra etc)

Vi lever i en värld med en massa våld och sexuellt tvång mot kvinnor. Därför föredrar man oftast att skicka männen först. man gör det för att det är det MINST farliga för kvinnor och barn.

På sin facebook gör Lamotte det till en fråga om brutala män som skiter i barn och kvinnor. När det är tvärtom.

Vissa hävdar att det beror på modiga män som trotsar farorna för att fly medan kvinnor inte skulle klara av de tuffa resorna. Det är tyvärr en väldigt naiv förklaring. Istället handlar det om pengar och makt. Det är männen som har råd att betala för dyra flyktvägar och det är männen som tränger sig före i alla köer. Tyvärr är inte vi män så heroiska som vi vill tro när kriser dyker upp. Vi räddar oss själva först enligt principen om den starkes överlevnad. Det är sorgligt men sant och min fråga hänger fortfarande i luften. Vad kan vi göra för att hjälpa de kvinnor och barn som blir kvar medan männen flyr? De som aldrig startar några krig, men som ändå får lida mest. Varför är det så svårt att prata om detta? Varför blundar både journalister och politiker? Det är dags att tänka längre än näsan räcker.

Jag vet kvinnor som försökt ta sig hit ensamma. Lamotte borde lära känna dem. Det är ingen dans på rosor.

Till och med många män våldtas och misshandlas på vägen. men generellt sett kan du färdas över Medelhavet och genom europa utan att våldtas. Pröva det som ensam kvinna. Det är svårare. För övrigt: om Lamotte menar allvar med att han vill att flykten ska bli mer jämställd borde han verka för lagliga vägar hit. Då skulle han se att det blir lika många kvinnor som män. 50/50

Jag har erbjudit Lamotte att komma hit ill öland och lyssna till flyktingars berättelse. Han borde läsa lite mindre Avpixlat och GP och börja prata med dem som är berörda: flyktingarna själva!

Läs för övrigt Motargument idag om myerna kring att ”alla är män”!

Annonser