320 miljoner till flyktingarna i närområdet är skandal!

Rättelse: exakt siffra vet jag inte ännu. Men även UD ger pengar. Så vi ger ca 700 miljoner varje år.

Sverige ger  endast 320 miljoner till hjälp för flyktingarna som flytt Syrien och nu är i närområdet, t.ex. Libanon och Jordanien och inne i Syrien. Detta är en skandal av stora mått. Vi får rapporter om att situationen för flyktingarna där är katastrofal. EU ger för lite. USA ger för lite. Världen ger för lite. Och samtidigt sitter Sverigedemokrater och andra på sina höga hästar här hemma i trygga Sverige och gnäller på att de som flyr misären i flyktinglägerna och kriget i Syrien är ”lyxflyktingar”.

Sverigedemokraterna har rätt i att att vi måste hjälpa folk i närområdet. De har rätt i att det är absurt att vi satsar tiotals miljarder på de få flyktingar som tar sig hit men bara futtiga 320 miljoner på de flyktingar som är i Syrien och dess grannländer. Men Sverigedemokraterna har åt helvete fel i att vi inte BÅDE kan hjälpa folk på plats och ta in fler flyktingar hit till Sverige och Europa.

Länderna i närområdet, Jordanien och Libanon har tagit emot massor av flyktingar. Men de har nått en gräns. SVT skriver:

Melissa Fleming på UNHCR säger att betydande mängder flyktingar numera försöker ta sig direkt till Europa i stället för till grannländerna. En av anledningarna är att det har blivit svårare att ta sig in i både Libanon och Jordanien. Sedan Libanon införde nya visumregler, som kräver att de som kommer in i landet också har en biljett ut ur det, har antalet flyktingar som söker sig dit minskat med 75 procent och från och med januari tar man bara emot de mest akuta fallen.

Just nu är det de som illegalt tar sig över gränsen till grannländerna som får stanna. Gränserna håller på att slutas. Libanon och Jordanien orkar inte mer.

Rapporterna från Libanon är skrämmande. Att landet tagit emot över en miljon flyktingar tär på landet. Regeringen har inga pengar kvar. Man skär ner de redan minimala sociala skyddsnäten. Landets avfallshantering har brakat ihop så det är sopor överallt.

Samtidigt får FN för lite pengar av medlemsländerna. FN säger att de bara har en tredjedel av det de som MINIMUM behöver för att hjälpa folk i flyktinglägren. De har varit tvungna att skära ner matransonerna. FN ger flyktingarna bara 74% av det minimum i matransoner man bör ge. För FH`N har inte pengar nog. Flyktingarna lever just nu på motsvarande 100 kronor. i månaden Det är ca 20 000 Libanesiska lira och det är väldigt lite. Ett paket cigaretter kostar 2500 – 3500 lira. Ett paket billig köttfärs kostar 16000 lira.

Det betyder att man ligger farligt nära undernäring och svält. Så nära att flyktingar börjar söka sig in till krigets Syrien igen. Assads bomber och IS mord börjar kännas tryggare än situationen i Libanon.

FN har 500 miljoner dollar mindre i sina kassor än de behöver ha för att klara ett minimum av det de behöver göra i regionen.

Tacka fan för att fler försöker ta sig till Europa om de kan.

Och här har vi det perversa. EU ger för lite till FN och hjälporganisationerna så de kan inte hjälpa de som flytt till Syriens grannländer eller de i Syrien bra. Och EU gör inte mycket för att stoppa kriget i Syrien, där sitter Assad kvar i säker sits och bombar sin befolkning medan IS och Al Qaida marscherar fram. (Det Al Qaida som vi ger svenskt bistånd till för övrigt! Al Nusra stöder Al Qaida helt ännu, vilket jag skrev om i somras.)

Samtidigt gör vi det svårt för flyktingarna att fly till oss. Det är fan ta mig kriminellt.

När Sd pratar om att hjälpa i närområdet betyder det i praktiken att låta folk vara kvar i krigets Syrien.

Här hemma…

Och här hemma har vi haft en flyktingpolitik som inneburit att vi låter alla från Syrien stanna… Om de först korsar Medelhavet i gummibåtar och tar hjälp av smugglare och löper risken att dö på vägen, och om de skaffar ett falskt ID här i Europa så de kan ta sig hela vägen till Sverige (Alternativet är att stanna i Grekland och utvisas.)

Dublinförordningen är pervers.

Nu funkar det inte längre. Flyktingarna tar sig över gränsen ändå, och skaffar inte längre falska ID-handlingar för att ta sig upp i Europa. De vill inte riskera att utvisas tillbaka till krigets Syrien efter att ha korsat Medelhavet.De vandrar hitåt. Åker buss och tåg och båt om de kan. De vill bara ha ett människovärdigt liv.

Ska vi då kasta ut dem härifrån?

Nej! EU:s flyktingpolitik är sjuk.

Och Sverige må vara ett av de mest generösa länderna i Europa. Men vi gör på tok för lite. Vet ni hur mycket svenska staten ger till flyktingar i Libanon och Jordanien och turkie? Nästan inget. ca 320 miljoner. Så här skriver SIDA:

2014 uppgick Sidas humanitära stöd till krisen till cirka 320 miljoner kronor. Ungefär 60 procent av stödet används inom Syrien i livräddande insatser och skyddsprogram för de mest utsatta människorna. Resten går till att stödja flyktingar i grannländerna, där Sida stödjer insatser både i flyktinglägren och i de värdsamhällen som har hamnat under stor press.

Så ja Sd har rätt i att det är perverst att vi ger miljarder åt de få flyktingar som kommer hit men nästan inget åt de som flytt till grannländerna. Men de har åt helvete fel i att vi inte kan göra båda sakerna.

Vad vi kan göra

  • Vi måste med omedelbar verkan höja vårt bistånd till flyktingarna i närområdet och inne i Syrien. Från dagens ca 320 miljoner till några miljarder. Och vi bör uppmana Eu att göra amma sak. Dessa två åtgärderna tillsammans kommer att minska tillströmningen av flyktingar över Medelhavet. Det är bra.
  • Vi behöver med omedelbar verkan ta diplomatiska initiativ för att isolera syriens president Assad på samma sätt som IS. (Hela konflikten där startade när Assad bombade folk som ville ha demokrati.) och vi måste med omedelbar verkan sluta ge Al Qaida svenskt bistånd och uppmana alla andra länder att inte ge ett öre till någon grupp kopplad till Al Nusra som är en del av Al Qaida.
  • Sen bör vi skrota Dublinförordningen och transportörskravet. EU måste helt enkelt börja ta emot flyktingarna som kommer hit och ge dem några lagliga vägar hit på något sätt. Och krånglar EU bör Sverige visa vägen genom att inte kasta ut de som vandrar hit med hänvisning till att ”nån polis tvingade dem att lämna fingeravtryck i Ungern, så vi kastar ut denne flykting”.

Vi behöver nytänkande i flyktingpolitiken. Kanske vi bör ta skapa flyktingläger i EU för att avlasta närområdet. Tex i de stora byar i Bulgarien som mer eller mindre står tomma. Mot ersättning så Bulgarien tjänar en slant på det.Vi får tänka till och hitta lagliga vägar.

Men vi kan inte vänta flera år eller decennier på att EU ändrar sin politik, vi måste även ge stöd till flyktingarna i närområdet NU genom FN.

Vi kan inte ha en totalt fri invandring idag, tyvärr. Så fungerar inte världen. Därför måste vi reglera den. Men vi måste reglera på ett mer verklighetstroget sätt än idag. Varför ska vi belöna de som lyckas skaffa falskt ID och straffa de som inte lyckas göra det? Varför ska vi tvinga alla att korsa medelhavet i gummibåt för att låta dem få en chans att få skydd här? Skaffa lagliga vägar så de kan flyga hit i trygghet.

Sen måste svensk politik verklighetsanpassas. Vi kan inte ta hit folk och skita i var de ska bo och var de ska jobba. Det behövs bostäder, bostäder, bostäder.  Och det behövs jobb. Jag är inte för låglönejobb, men eftersom det helt saknas andra alternativ i svensk politik just nu så får vi kanske göra det ändå. är alternativet liksom? Om nu vi i vänstern (jag är sosse) ogillar detta får vi väl komma upp med nåt alternativ. Men jobb MÅSTE vi få fram, nu och snabbt!

Kort och gott. Sverige gör mycket men situationen är inte hållbar. Inte i Syrien, inte i närområdet, inte för de desperata människor som flyr över Medelhavet. Inte för de nya svenskarna (som går arbetslösa). Inte för någon!

Annonser

One thought on “320 miljoner till flyktingarna i närområdet är skandal!

  1. Ping: Det är inte rasism att vilja minska flyktingmottagandet | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer inaktiverade.