Hat och hån mot ”elöverkänsliga” är lika illa som rasism.

”Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra tillbaka på dig.”
/Nietzsche

Sociala media översvämmas just nu av hatiska och förlöjligande kommentarer om ”elallergiker”. Detta till följd av debatten om bloggaren Julia Caesars (Barbro Jöbergers) rasism. Detta trots att problemet med hennes skriverier är rasismen och inget annat alls.

Funkofobi kallas det. Hat mot och fördomar om personer med funktionsnedsättningar.

Det finns antirasister som anser att Jöbergers sjukdomshistoria på något egendomligt sätt bidrar att ”avslöja” henne som en galen skribent. ”Hon är elallergiker och skrev om amalgam, vilken galning”… Som det kan låta. ”Hon tror på hjärnspöken, problem som inte finns, och är mentalstörd”…

Tyvärr måste jag därför skriva lite om ämnet. Okunskapen är stor.

Ska man ta smärta på allvar?

Om elöverkänslighet finns mycket skrivet på nätet. Även av Socialstyrelsen och medicinska auktoriteter. Nej det har inte visats att elektriska fält orsakar personernas lidande. (vetenskapliga tester har gjorts.) Men få betvivlar att personerna som lider av sk ”elöverkänslighet” har fysisk och psykisk smärta av en eller annan anledning.

En professionell läkare skulle inte skratta ut personer som lider eller kalla dem galna bara för att forskare inte kunnat klart visa varför de lider. Det var sånt vi gjorde förr, så gör vi inte idag. Vi lever i ett modernare tidevarv.

Det finns flera diagnoser och åkommor idag som forskare och vetenskapsmän förr var skeptiska till. Idag har läkare större förståelse av mänskligt lidande.

Posttraumatiskt Stresssyndrom ansågs vara obevisat hokuspokus innan det första gulfkriget på 90-talet. Dyslexi och dyskalkyli var till en början diagnoser som många läkare och forskare avfärdade som bluff och båg. ”Ungjävlarna är lata och korkade bara”… Kroniskt trötthetssymtom var något både många forskare och många vanliga människor asgarvade åt ”inbillningssjuka, bara nåt psykiskt”.

Minns fler än jag hur man pratade föraktfullt om kärringsjuka förr? Fibromyaligi heter det idag. Jag vet läkare som runt 1990 skrattade åt personer med kronisk smärta och bad dem ta sig i kragen. På lunchrummet pratade läkarna med varandra och skrattade. ”Kärringen som kom hit vet inte ens var hon har smärta. Ena gången sitter smärtan i nacken, andra i armen och nu idag i ryggen. Det är bara psykiskt, nibillning” (Smärtan flyttar sig nämligen.)

Därför avfärdar färre och färre läkare de med elöverkänslighet. De lider av något. Vi vet inte bara vad ännu. Vi är där vi var med fibromyalgin och kroniska trötthetssyndromet för 25-30 år sen.

(Och som ett PS till alla som skrattande avfärdar elöverkänslighet som ”psykisk sjukdom bara, de tror att de har smärta”. Får jag påpeka att OM det bara skulle vara psykiskt är det en funktionsnedsättning också, så lägg av att asgarva.)

Lägg av!

Sluta bemöt rasismen med funkofobiska argument, kort och gott!

Att vara antirasist är ofta likställt med att vara ”god”. Men så enkelt är det inte. Väldigt många kallar sig antirasister men beter sig exakt som rasisterna, men på andra sätt. Vissa för att de har samma livsfilosofi och metod som rasister, andra för att de har vissa fördomar som de inte bearbetat.

Rasism handlar om att dra andra grupper av människor över en kam. Att maktmässigt ställa ett ”vi” mot ett ”dem”. ”Vi” som de överlägsna som befinner sig i underläge, hotade av de ”mindre värda” eller ”de problematiska” som befinner sig i överläge. En hel del personer som kallar sig antirasister drar gärna andra över en kam. Kvinnor, män, judar, vita, europeer, svenskar, smala eller tjocka eller personer med en annan tro.

Eller personer med funktionsnedsättningar. Det är extremt vanligt att man kallar rasister för CP, mongon, mentalt störda, IQ befriade, psykiskt sjuka, etc, etc. Allt det kallas funkfobi. Att använda funktionsnedsättningar som skällsord är funkofobi.

Att håna en rasist för att vara ”elallergiker” är en variant av den funkofobiska metoden att kalla rasisten för mentalsjuk eller påstå att de har lågt IQ.

Minns ni allt hat mot personer som gått i väggen i samband med att Jimmie Åkesson tog time out på grund av utbrändhet? Samma sak.

Och jag har bara en sak att säga. LÄGG AV! Ni är inte ett smack bättre än de rasister ni föraktar!

Dokumentation!

Först exempel från twitter. Henrik Schyffert hånar henne för att hon använder en dator. (De flesta elallergiker upplever problem med wifi, inte med fasta internetkablar. Dessutom kan man skydda sig eller kanske använda dator begränsat.)


Screenshot_2015-09-05-14-42-48 

Tyvärr håller många respektabla namn som tex Henrik Arnstad och Johan Ingerö med.

Screenshot_2015-09-05-14-43-26 Screenshot_2015-09-05-14-43-43 Screenshot_2015-09-05-14-44-22
Man kan kika på debatten i Sveriges största sida på Facebook mot Sd och rasism, Interasistmen. Samma där. De flesta exemplen i min artikel om funkofobi hämtades därifrån. Läsarna där har STORA problem med funkofobi. Bland inläggen som kommenterade Expressens artikel kan man hitta detta:

Screenshot_2015-09-05-14-54-02 Screenshot_2015-09-05-14-54-40 Screenshot_2015-09-05-15-00-13

En antirasist som lider av elöverkänslighet försökte be debattörerna ta det lugnt och bemöttes så här:

Screenshot_2015-09-05-14-58-20Här är ett av svaren och hennes svar på det.

Screenshot_2015-09-05-14-58-51 

Sen fortsatte det så här: ”rent och skärt hittepå”…Screenshot_2015-09-05-14-59-00
Lite mer från twitter:

2 

22 

222
Till sist en av de mest delade tweetsen denna vecka. Sweddit på twitter spred den först, här är en retweet.

333 

Lägg märke till att det skaparen anser är det vidriga, galna och absurda inte är rasismen utan elallergin.

CN6me07WIAA4H6q
Eftersom jag är för att hänga ut folk som hatar öppet på nätet tar jag inte bort några namn. Precis som Julia Caesar förtjänar att hängas ut förtjänar personerna ovan det.

Om nån undrar var jag står ifråga om Julia Caesars rasism har jag bloggat om det också. Den artikeln har lästs av nästan 100.000 unika läsare.

Jöberger förtjänar dock kritik för sin konspirationsteoretiska syn på elallergi och amalgam. Hon påstår att det pågår en konspiration att dölja att folk blir sjuka i elallergi. Och hon anser att alla människor mår sämre av el och sånt som wifi. DET förtjänar hon kritik för. Det är att ha på sig foliehatt och lika mycket konspirationsteori som att säga att svenska politiker vill förstöra Sverige med invandringen.