Om orden n-ordet och orden c-ordet och d-ordet

Är det lika illa att säga ”du är ett jävla kukhuvud” som att säga till en människa ”kalla inte andra för jävla kukhuvuden”? En del anser att det är så. Med jämna mellanrum utbryter stormar på twitter eller Facebook mot antirasister som säger ”använd inte ordet neger”. Kontentan är att det är lika illa att varna för ett förolämpande ord som att använda det mot någon.

Jag fick höra det igen igår. I ett forum på FB. Jag polemiserade mot en rasist som använde försvarade en som skrivit ”jävla neger” och jag skrev då något i stil med att denne (som är jude) givetvis bör se att detta var lika illa och vidrigt som då man försvarar ordet judejävel. Varpå en annan person sa att jag var lika rasistisk som sverigedemokraten jag debatterade med eftersom jag skrev ut orden ”jävla neger”.

Detta är ett ganska nytt fenomen. Ett amerikanskt fenomen. Som så många andra lustiga saker kommer det från USA. Där är det så absurt sen några år tillbaka att en del böcker mot KKK och rasismen slängts ut från skolorna för att de har en bild på en klu klux klan medlem i vit kåpa på framsidan och orden KKK. Ordet KKK och bilden anses ”förolämpande” även då de används för att bekämpa rasism och KKK.

Hur man ska kunna varna för KKK utan att använda ordet KKK framgår dock inte.

De som framför allt fått kritik för detta är interasistmen. Ni kan se en del av kritiken här, från bloggen vardagsrasismen, från ickemuzungu, från en debatt i mars i år, och en artikel som visar hur rasistiska media lyfter fram debatten.

här kan det låta:

3. Använder n-ordet för att berätta hur fel det är att använda n-ordet. Det här är så enkelt som det kan bli. Om du pratar om att folk ska sluta använda ett ord för att det kränker andra, varför använder du som ickesvart det ordet själv? Det spelar ingen roll om du inte använder det på samma sätt som rasister, ordet blir inte mindre jobbigt att höra bara för att du är (vit) antirasist.

Ok. Då gör vi ett test.

Nu vänder jag mig till dig som anser att det är lika illa att varna för ett ord som att använda det som skällsord.

Om du anser att det är lika illa att vara mot ett ord som för ett ord så undrar jag hur du reagerar då du läser detta.

”I skolorna används ofta c-ordet och m-ordet och d-ordet. Vi måste få barnen att sluta använda de tre orden.”

”Z-ordet och t-ordet används kränkande och vi måste få folk att sluta använda de orden i vardagsspråket.”

”L-ordet och s-ordet kränker många. Det måste vi tänka på. Samma med h-ordet och h-ordet, för att inte tala om h-ordet.”

”Orden u-ordet och i-ordet används av många som har fördomar och det måste vi upphöra med.”

Nähä…

Du förstod troligen inte ett smack av mina små meningar ovan.

Och där har vi problemet med ordet som man anser bör användas istället för neger, dvs n-ordet. De flesta reagerar på ordet n-ordet med lika mycket förvirring som du känner när du läser meningarna ovan.

Som ungdomar i min närhet. (Rasifierade sådana, om ni undrar!) De bara stirrade då de såg ordet ”n-ordet” i en antirasistisk text. ”Vet du vilket ord de menar?”

Jag är mot att använda en hel del ord i vardagsspråket. Och absolut som skällsord. Tex ordet neger som jag är extremt mycket mot. Men jag är lika mycket mot en del andra ord. Ni vet ord som dampbarn, zigenare, cp, mongo, hora, etc, etc… Ska vi bli av med dem måste vi få folk att se det olämpliga i orden.

Om vi ska ersätta varje olämpligt ord med kodord, som verkar se annorlunda ut men som betyder samma sak, kommer vi aldrig att få folk att sluta använda orden. Och de ungdomar vi pratar med kommer att garva så de kissar på sig, om vi kommer och pratar om ”det känsliga m-orden, n-ordet, och det andra m-ordet och z-ordet och c-ordet”

Ok. Är ni med på att stoppa användningen av S-ordet, C-ordet och H-ordet också? Och ungdomarna måste sluta använda D-ordet också, eller hur? Dessa ord arbetar jag mycket för att få personer att sluta använda som skällsord, eller helt, precis som n-ordet. Eller S-ordet som jag VERKLIGEN hatar!

Ord förändras. Att visa respekt är att sluta använda ord som är hatiska till och med i vardagen. Det har jag INGET emot. Det jag reagerar mot är hur man vill bekämpa ett ord genom att hitta på ersättningsord och kasta skit på folk som aktivt arbetar mot ord som sprider fördomar.

Antirasismens syfte är inte att övertyga redan övertygade, utan att förändra attityderna hos de icke övertygade!

PS

Sen om du reagerar på detta genom att tycka att jag är en typisk ”vit” antirasist ber jag dig betänka att generaliseringar om vita är lika mycket rasism som generalisering om svarta eller Sd:s generaliseringar om muslimer. Och du gör samma fel som Sd. Du ser inte till individen, du ser bara gruppen och dömer ut gruppen på förhand. Du vet INGET om mig, och därför ska du inte anta att jag är på ett visst sätt för att jag är man och verkar vara vit och inte bär synliga funktionsnedsättningar och kan antas tillhöra nån viss klass… Det r vad som VERKAR och vad som ANTAS och det är rasistiskt och fördomsfullt!