Det dubbla hotet mot EU-migranterna

Vem misshandlar EU-migranter. Är det bara rasister? Nej. Kriminella gäng som vill kontrollera tiggeriet och tjäna pengar på det är ett lika stort hot mot EU-migranter som rasisterna är.

EU-migranterna i Sverige är utsatta för dubbla hot. Dels rasismen mot dem, och hatet mot dem som underblåses av Sverigedemokraterna. Men dessutom finns det otaliga kriminella som försöker utnyttja dem, ofta kriminella med samma nationalitet eller kulturella bakgrund som migranterna själva.

Faktum är att om vi ska hjälpa tiggare behövs åtgärder BÅDE mot rasism och mot de kriminella gäng som hotar dem.

Naziliknelser

Jag skrev ett blogginlägg 2014 som blivit mitt mest lästa inlägg. Jag tror att det har ca 200.000 unika läsare på min blopgg, sen tillkommer läsare på Motargument och Nyheter24. Det handlar om nazisternas kamp mot ”det organiserade tiggeriet” på 30-talet.

Det inlägget är viktigt för det visar hur nazisterna använde ”tiggarplågan” för att piska upp hat mot framför allt romer, men även andra grupper. Alla tiggare och alla romer drogs över en kam genom påståendet att ALLA tiggare var organiserade av kriminella.

Men betydde nazisternas hetskampanj att ingen kriminalitet fanns? Nej. Tvärtom.

De som tigger levde då, som nu, delvis utanför lagen. Att tigga var inte förbjudet då, liksom det inte är förbjudet nu, men det är ingen ”business” som åtnjuter lagligt skydd heller. Det är ett område delvis utanför lagen.

Det gör att tiggare säker hjälp där de kan få det. Dels får man hjälp från vänner och informella nätverk i Sverige som stöder dem. Det finns entreprenörer som tjänar pengar på att hjälpa och som är godhjärtade. Men inte alla har turen att hitta de nätverken. Då kanske de tvingas ta hjälp av mindre nogaräknade.

Dessutom är konkurrensen stor. Inte alla EU-migranter är änglar. (Att tro att alla i en folkgrupp är goda är också en rasistisk stereotyp.)

Misshandelsfall

Ett område där organiserad kriminalitet frodas är kontrollen över de bra tiggarplatserna. Som i Enköping nyligen. Där EU-migrant misshandlades med basebollträ. Polis misstänker att det handlade om kontrollen över platserna att tigga på.

Samma sak i Östersund nyligen. Där flera bråk utbrutit. Bråken rör kontrollen över platserna att tigga på, antar polisen.

I Boden nyligen diskuterades det mycket vad som låg bakom misshandel och slagsmål bland bärplockare. Polisen har lagt ner ärendet eftersom ingen målsägare finns, de har åkt hem och vägrade samarbeta. Polis misstänkte att männen kvarhållits mot sin vilja.

På heden nyligen skedde nyligen ett storslagsmål mellan EU-migranter.

Det finns dessutom ett antal fall av organiserat bedrägeri som givetvis är kopplat direkt till kriminalitet. Främst tänker jag då på bluffinsamlingen till döva. (Googla här för mer information.)

Det finns en bulgarisk dokumentär om detta som är sevärd. Den är helt färsk. Den är problematisk eftersom den gjorts av bulgarer som inte ser rasismen mot romer i det egna landet och är för generaliserande och förmedlar intrycket att alla romer som tigger (och alla romska nätverk som hjälper tiggare) är kriminella. Men se den ändå. Den visar en del av problematiken kring kriminella nätverk som utnyttjar EU-migranterna. Tex visar den att nätverk ”säljer” rätten att använda en plats. Utan att köpa den rätten misshandlas man som migrant. Den visar också desperationen hos folk som väljer att tigga här hellre än att leva i misär.

Ett lika stort hot

Denna kriminalitet är givetvis ett lika stort hot mot EU-migranters säkerhet som rasismen är det. Och måste bekämpas lika målmedvetet och konsekvent.

Framför allt för de utsattas säkerhet, men även för att de kriminella grupper som väljer att utnyttja EU-migranter ofta är inblandade i annan kriminell verksamhet också.

Att förbjuda människor att tigga är något som aldrig lyckats. Att kriminalisera tiggeri är vanvetigt. Men samhället måste sätta ner foten mot både rasism och kriminell verksamhet.