Flygbomber och drönare stoppar inte IS

Många ropar på att vi bör skicka JAS ner till Irak så vi kan bekämpa IS, Islamska Staten. Jag är ärligt talat tveksam till det. Jag har inget emot att vi bekämpar IS militärt och att Sverige hjälper till men just flygkriget bör vi undvika.

Varför det?

Jo, för att vi har försökt bekämpa IS och Al Qaida (som IS kommer från) med flygbombningar och drönare sen 2001. Och det har inte fungerat. För varje bomb som fallit har IS och Al Qaida vuxit. Mot vad som förväntats.

Och nu ropas det på ännu fler bombningar. Bomber och drönare. Mer av den varan. Mer av den strategi som inte lyckats stoppa Al Qaida och IS.

Hur smart är det?

Det vi missar är att IS strategi är att USA ska bomba. De utnyttjar detta till sin fördel. Om man kikar på hur debatten går i sociala media och hur nya personer rekryteras till IS spelar just flygbombningarna och drönarna en viktig roll. De som gillar IS älskar att hålla fram att USA och alla som är mot IS dödar civila. Att IS själva gör det håller de givetvis tyst om. Sociala media är fullt av rapporter om dödade civila vid flygattacker.

När man frågar dem om deras stöd till terrordåd säger de bara att: ”ja civila kommer att dö då vi anfaller väst. Men det är samma sak som USA:s och ”de otrognas” flyganfall. Då dödas civila också. Det är samma sak som Israels bomber mot hus i Gaza då barn dör. Ja barn i Europa kommer att dödas av våra attacker, men det är oundvikligt vid krig.”

Argumentet går hem bland många. Speciellt om man kan koppla det till att både USA och Syrien bombar IS så civilbefolkningen dör.

Israel har försökt bomba Gaza till fred. Det funkar inte. Hamas är starkare än tidigare och det beror till stor del på bomberna. På barn och civilbefolkning som dödats.

IS är inte dummare än att de ser detta. Det utnyttjar de och växer av.

Men är då inte skillnaden att terrorismen slår mot civila? Bombningarna har inte som direkt mål att döda civila, även om en del civila dör i bombningarna i s.k ”collatoral damage”. Jo, men IS anser inte att de de dödar är civila. Turisterna i Tunisien och shiiterna i Kuwait var medkrigförande i deras ögon. Barn är collatoral damage. Något de inte vill döda men som dödas ändå av misstag. Och vad säger IS, jo ”på samma sätt som det dör oskyldiga när USA bombar oss”.

Så nej, jag tror inte på bombardemangen. Bara på de som kan ske garanterat utan att civila i städer drabbas. Vi har testat den metoden. Den funkar inte. För varje drönarattack där civila dör, växer IS. Och det måste vi börja förstå för att kunna bekämpa IS:

Det bästa vi kan göra är att strida så vi minimerar collateral damage.

Annonser