Hat mot serber är också rasism

Det här blev inte bra. Det skulle vara en minnesdag mot hat och massmord. Har sett för mycket rasism Gillar inte den rasism mot serber jag sett idag. Ett exempel bland många. ”Häng serberna från trädtopparna”, sägs det i Aftonbladet Kulturfält. Srbe na vrbe. I kommentarerna till denna artikel.

AB

Har inte haft tid att surfa runt. Har njutit av solen på norra Öland idag. Men har sett för lättvindiga referenser till ”serberna” överallt. Ofta med referens till att ALLA serber låg bakom folkmordet.

För helskotta. Har ni inte lärt er ett smack av hatet mot muslimerna. NEJ! Det var inte alla serber, eller ens serberna som låg bakom folkmordet. Det var serbiska nationalister och serbiska regeringen som låg bakom Srebrenica. Undvik generaliseringarna!

Ja. Även om det är minnesdagen över folkmordet serbiska extremister stod bakom, av rasistiska skäl, mot muslimer, får vi inte glömma det andra hatet. Rasism, fördrivningar mord och hat fanns från alla sidor. Alla serber låg inte bakom folkmordet.

Och ja. 1944 hade jag stått upp och rutit mot alla som drog tyskar över en kam också och varnat för att de betedde sig likt judehatande nazister.

Ja serbiska extremister stod för den värsta rasismen och de värsta folkmorden. Men FÖR FAN, NEJ!!! Rasism mot serber är lika fel som rasism mot muslimer. Till och med på denna minnesdag!!! SPECIELLT på denna minnesdag!

Sluta att slentrianmässig älta at ”serberna” massmördade folk. Använd serbiska nationalister eller serbiska regeringen istället, så slipper ni skuldbelägga alla serber.

Jag hade tänkt blogga om massmordet mot muslimer idag men blev så äcklad av den slentrianmässiga referensen till ”serberna” att det inte blev det. Jag var mot massmordet då, jag är det nu, jag arbetar mot islamhatet. Men serbhat är också rasism!

11742888_10153095528837672_4652659605420606367_nJa just idag måste vi nämna detta. För om vi inte undviker serbhat idag har vi lärt oss NOLL av hur muslimhatet ledde till massmordet. Noll och ingenting på 20 år.

Hatet drevs fram av generaliserande uttalanden om muslimer.

Lika generaliserande som det vi kan se idag.

Att skriva att ”serberna mördade 8000 i Srberenica”, Att ”kriget var serbernas fel”. Att ”serberna betedde sig som svin”. Att ”serberna krigade”, etc, är inte bra. Ni menar kanske inte alla serber, utan bara regeringen och nationalisterna. MEN SÄG DET DÅ!

Annonser