Vad är Al Nusra?

I debatten om de svenskar som reser ner till Syrien och Irak för att utöva jihad nämns ofta Al Nusra, parallellt med IS. Men det finns inte mycket information i Sverige om vad Al Nusra är. Al Nusra är Al Quaida och inget ”mildare” alternativ jämfört med IS. I denna artikel ska vi göra en genomgång om Al Nusra.

Flag_of_Jabhat_al-Nusra

Al Nusras flagga

Al Nusra och IS, islamska Staten, har en gemensam historia. Därför måste vi börja berättelsen om vad Al Nusra är med att se hur IS byggdes upp.

IS

Både IS och Al Nusra härrör från det som på 90-talet kallades ”afghansis”, dvs afghanistanveteranerna. Efter kriget mot Sovjet slutade i Afghanistan översvämmades västvärlden av radikala islamistiska afghanistan-veteraner. Från GIA:s operationer i Algeriet till terrorism i Kina och Indonesien. Alltid var det dessa veteraner från Afghanistan man stötte på.

Abu Musab al-Zarqawi var en av dessa veteraner som återvände från kriget. Han hade tidigt kontakt med Osama Bin Ladin. Men utmärkte sig genom att vara extremare än honom på många sätt, bland annat i sin önskan att döda shiiter. Han bildade Jund al-Sham på 90-talet som riktades in på att störta Jordaniens ledarskap. Hans grupp formades om till Jama’at al-Tawhid wal-Jihad runt millenieskiftet.  Den gruppen drog igång en serie sprängdåd i Irak efter att Irak anfallits av USA 2003. Hans kontakter med Osama Bin Ladin ledde till att den 17/10 2004 gruppen blev det så kallade Al Quaida i Irak. Zarqawi ledde rörelsen till 2006 då han dog.

Andra grupper gick in i det som var Al Quaida i Irak, tex  Mujahideen Shura Council. Men det var Zarqawis grupp som var starkast. Efter hans död 2006 blev Abu Omar al-Baghdadi rörelsens ledare och utropade den islamska staten i oktober 2006.

Islamic State of Iraq var det nya namnet på rörelsen, ISI. ISI utmärkte sig tidigt genom att inte bara göra terrordåd utan genom sin starka rasism. Mycket hat riktades mot shiiter och kristna. ISI drev bort och dödade flera kristna vid operationer i Irak. Den nye ledaren ledde rörelsen mellan 2006 och 2010: Abu Omar al-Baghdadi. Hans var en fd officer i Saddam Husseins armé. Det är betydande. Nu började ISI operera militärt professionellt. De fick experter från Iraks armé i sina led och blev mer än en terroriströrelse.

Abu Bakr al-Baghdadi tog över efter Abu Omars dör. Det är IS nuvarande ledare. Runt 2010-2011 skedde stora förändringar i och runt ISI. ISI var då ännu formellt en del av Al Quaida.

För det första byggde Al Quaida upp en modern internetbaserad propagandaapparat runt sin flashiga tidskrift INSPIRE. Det var Al Quaida i Jemen som formade denna tidskrift. En av de centrala i denna tidskrift var Anwar Al Awlaki, jihadisternas Joseph Goebbels.

För det andra var bildades en ISLAMSK STAT.

För det tredje: 2011 började inbördeskriget i Syrien. Då gick Al Quaida i Irak, dvs ISI över gränsen. De sög upp fd fångar i Assads fängelser och växte snabbt i Syrien. Det är nu ISI blev ISIL. Islamic State in Iraq and the Levant.

Al Nusra

Det sistnämnda ska vi kika närmare på. För det har med Al Nusra att göra.

Al Nusra formades av vid årskiftet 2011-2012 och var en inhemsk syrisk avdelning till Al Quaida i Irak/ISIL. Grundaren var en syrier som krigat lång tid i Irak: Abu Mohammad al-Julani.

Julani var en krigare i Al Quaida i Irak som rapporteras ha stått både Zarqawi och al-Baghdadi nära. Under Al-Bagdadi rapporteras han ha varit militär ledare i flera militära operationsområden, t.ex. Mosul.

Al Nusra skapades direkt av Al Quaida i Irak. Al Nusra och ISIL var en del av Al Quaida fram till februari 2014. ISIL och Al Nusra gjorde gemensamma operationer. Men det var en konflikt under uppsegling.

ISIL och Al Quaida hade sen en tid varit i kollisionskurs med varandra. Konflikten rörde egentligen inte stora ideologiska skillnader, mer än frågan om kalifatet. ISIL ville upprätta det igen, Al Quaida hade inga sådana ambitioner för tillfället. Och i och med att ISIL ville skapa kalifatet var det också en strid om ledarskapet i rörelsen. Skulle Al Quaida ställa sig bakom den nya kalifen skulle makten förflyttas från det dåvarande ledarskapet till ISIL.

Al Nusra såg sig som mer lojala till Al Quaida än till ISIL och i februari 2014 skildes de båda organisationerna åt helt. Snart utbröt strider mellan de båda.

Al Nusra har sedan dess expanderat sin verksamhet även utanför Syrien. Al Nusra kontrollerar flera regioner i Libyen t.ex. Al Nusra gör en sak av att vara mindre blodtörstiga än ISIS. Men att även Al Nusra är ute efter massmord visar de våldsdåd som de utfört mot druser i Syrien.

Rykten går att Al Nusra vill bryta med Al Quaida, men de har visat sig vara falska. Julani och andra ledare, som ideologen ABU MUHAMMAD MAQDISI har bedyrat troheten till Al Quaida nyligen.

Al Quaida och Al Nusra

Julani visade upp sig i Al Jazeera nyligen. Den intervjun var intressant.

Julani medgav öppet att Al Nusra fortfarande ser Ayman az-Zawāhirī, Al Quaidas ledare, som den högsta ledaren. De ingår alltså i Al Quaida.. Zawahiri hade instruerat Al Nusra att motsätta sig ISIS och INTE attackera väst, sa Julani. Men samtidigt varnade Al Nusra att de kan komma att attackera väst om de inte ”slutar samarbeta med regimen i Syrien” och slutar döda Al Nusra anhängare. De anser alltså att USA samarbetar med Assad. Dessutom uttalade de hot mot shiiterna.

ISIS och Al Nusra kan komma att förenas igen. Det finns delar av både ISIS och Al Nusra som vill det. Här i väst är IS och Al Nusras anhängare ofta vänner. I svenska Facebookgrupper som rör kampen för radikal jihadism finns ofta Al Nusras och IS anhängare sida vid sida.

Men just nu är de inte förenade. Det befriar inte Al Nusra från klander. Al Nusra ÄR Al Quaida. Al Quaida ÄR TERROR!

Det märks tydligt om man besöker deras webbplats http://ummahislam.net/.

En sökning där visar att Al Nusra hänger samman med Al Quaida. Man kan få tips om hur man styr en stat med Al Quaidas metoder. Al Qaidas uttalanden om attacker. Tips om systerrörelsen Al Shababs utbildningsprogram  Fördömanden av IS av Al Quaidas ledarskap. En artikel mot att förslava kvinnor (män är en annan sak). Artiklar om jihad.

Terror

Eftersom Al Nusra är samma sak som Al Quaida kan man också läsa Al Quaidas tidskrift Inspire. Det som står där är alltså ideer som den rörelse Al Nusra ingår i sprider.

Här har vi utdrag ur nr. 10 2013,.

Al Queda 2013 våren 3

Klicka för större bild

Al Queda 2013 våren 2

Klicka för större bild

Al Queda 2013 våren 1

Klicka för större bild


Al Queda poem Al Queda poem2 Al Queda poem3 Al Queda poem4 Al Queda poem5 Al Queda poem6

Eller våren 2014:

Ja, vi nöjer oss med ett citat från Anwar Al-Awlaki i tidskriften:

Och en artikel om hur man gör bilbomber:

bo
Al Nusra har MÅNGA svenska anhängare. Vi återkommer till detta på denna blogg. Ibland ses Al Nusra som ett ”mildare” alternativ än ISIS. Och ja, de kan verka så. Men Al Nusra är Al Qaida och de är INTE mildare.  Att uttrycka gillande om Al Nusra är lika illa som att gilla ISIS, eller att gilla NSDAP i nazityskland på 40-talet.


*****************************************

Hjälp mig!

Det jag gör mot rasism och radikal islamism i Sverige gör jag ideellt. Jag är undersköterska. Har inga miljoner för att arbeta med det heltid. Swicha gärna nåt stöd till mig 0706501785, Så jag kan fortsätta. Mitt kontonummer är:clearingnummer 83279  Kontonummer  903 942 726-6 SWEDBANK. Men ni får ta mig som jag är. Jag går mot både islamofobi och radikal islamism. 

Läs och sprid mina andra artiklar om radikal islamism.

 

Annonser