IS vill ha en reformation av islam

Jag läste en artikel i The Atlantic nyligen som fick mig att hoppa till. Den har det jag saknar i rapporteringen om IS: ett försök att förklara deras ideologi och deras tänkande.

Läs den i The Atlantic eller ladda ner den här: What ISIS Really Wants – The Atlantic.

För 15 år sen ägnade jag ett halvår åt att läsa slaveriförespråkarnas teologiska argument för slaveriet i USA på 1850-talet och 1860-talet. Det var kuslig läsning. Men jag lärde mig jättemycket. Att läsa nazisternas skrifter är vidrigt men man lär sig enormt mycket även på det sättet. Att läsa Lenin och Stalin gör att man förtår kommunismens brott mot mänskligheten bättre.

Att läsa vad IS själva skriver är lika viktigt som att läsa Lenin, Stalin eller sydstatarnas pastorers försvarstal för slaveriet. Det är vidrigt, men nödvändigt.

Och mycket finns på engelska. Deras tidning Dabiq kan läas här. Eller så kan ni direkt ladda hem senaste numret på bloggen här: isis-isil-islamic-state-magazine-issue+9.

Men för att verkligen ha utbyte av vad de skriver måste man ha lite kunskap om islam och islamsk teologisk debatt. Analyser utifrån det perspektivet är mer sällsynta. Artikeln i The Atlantic är en av de bästa jag sett.

För att beskriva IS med mina egna ord. man kan jämföra det IS vill göra med det de mest extrema reformerta rörelserna ville göra under reformationen på 1500-talet.

De mest extrema reformerta rörelserna ansåg att religionen hade korrumperats. Att de flesta lärde avvikit från Jesus sanna lära. De ansåg att politiken som en följd av detta kommit att domineras av guds fiender. Genom att avvisa alla auktoriteter och gå till källorna ville man bryta med den korrupta politiken och religionen och skapa en kyrka och stat som var ren och fri från korruption.

I de mest extrema reformertas ögon betydde detta bland annat att man var bildstormare. Man krossade gravar, brände statyer. Allt gammalt var korrumperat. Det var det nya, genuina, som gällde. Kvinnorna kastades ut från kyrkan (klosterväsendets nunnor), kvinnor i kyrkan var en styggelse. Böcker brändes. Etc etc.

Det IS gör är liknande, men ännu mer extremt. Man vill skapa en ny genuin tradition genom en extrem reformation av islam runt kalifatet.

Normalt sett inom islam betyder de lärdes röster mycket. IS bryter helt med detta. Deras stora guru Awlaki, var till exempel självlärd. Att man ska följa en självlärd är något otänkbart inom stora delar av islam (lika otänkbart som det är inom katolicismen).

Detta gör att en del säger att de kommer att förlora på att de skapar en ”egen teologi” grundad bland annat på en massa självlärda personers auktoritet. Men det är tvärtom. Det är just det att man bryter med traditionerna, går tillbaka till källorna, koranen och haditherna, som IS anhängare anser är styrkan i deras tankevärld.

De reformerta på 1500-talet försökte man bekämpa genom att hänvisa till auktoritet. ”Men kyrkan har 1500 år av erfarenhet att tolka skrifterna”. På samma sätt försöker en del bekämpa IS genom att säga att man måste följa de lärde. Det sättet att bekämpa det IS står för är lönlöst och fåfängt eftersom det som just drar

”Genom att gå till källorna kan du själv vara din egen auktoritet” sa de mest extrema reformerta.” med det menade de inte att man var fri att tolka bibeln som man ville utan att det bara skulle finnas EN källa för politiken och teologin: bibeln.

Precis som de extrema reformerta på 1500-talet blir resultatet katastrofalt om man ser på koranen med hatiska ögon. För både de reformerta och IS är tex slaveriet något gudagivet. Skillnaden mellan idag och 1500-talet är att IS anser att de måste återinföra slaveriet: eftersom det fanns slavar på Muhammeds tid.

Därför funkar det tyvärr inte att kalla IS ”oislamska”, bland annat för att de avviker från auktoriteternas tolkningar. Ja i alla vettiga muslimers ögon är de vidriga och oislamska. Men i den tänkta rekrytens ögon är de inte det. De är tvärtom väldigt islamska.

Vill man förstå varför en självlärd som Anwar Al-Awlaki kan betyda så mycket för IS idag ska man läsa artikeln i The Atlantic. Många är förundrade att en självlärd som Awlaki kan vara så stor för IS. Men om man jämför lite med reformationen och ser vad IS är ute efter när de klipper banden till en massa auktoriteter inom islam och vill återinföra koranen och haditherna som enda källa, så förstår man det bättre.

Salafismen är i sig en sorts islamsk protestantism. IS är mer extrem salafism, alltså för att dra liknelsen med reformationen: en mer extrem version av reformert rörelse.

Håll jämförelsen med de mest extrema reformerta på 1500-talet i huvudet så ser ni hur IS-anhängarna tänker!

När rasistiska muslimhatare i Sd säger att islam behöver en reformation missar de att det är exakt det, en reformation, IS vill göra!

PS
Reformationen var inget ”gott” som kan kontrasteras mot det ”onda” katolicismen och de ortodoxa var. reformationen var en mixed bag av de mest galna galenskaper och de mest briljanta kärleksfulla ideer. Galna sekter och  makthungriga potentater och genuina människoälskare..

Så ja IS är fascistoida diktaturälskare men ändå vill de ha en reformation.

Det är väl ganska typsikt svenskt att kalla reformationen för ”god” per definition. Det var den inte.

Mer läsning

Hur man känner igen en IS-krigare eller radikal jihadist

Plus

Danmark: ännu en radikal islamist begravs

Hatpredikanten Said ragea på Sverigeturne

Stockholms stad skiter i Blå Skåpet

Hur vi kan stötta avhopp från radikala islamism

Sd och islamofoberna gör samma misstag som en del i väst 1932.

Vad anser Solidaritetscenter om IS?

Därför publicerar jag namnen på svenska radikala jihadister

JK förklarar att IS mordhot mot alla otrogna inte är hets mot folkgrupp

Varför dras kvinnor till IS

Kvinnor som dras till IS och radikal jihadism

Radikal jihadism och moskén i Halmstad

Terroristens begravning i Köpenhamn (hur han hyllas av vänner)

Hizb Ut Tahrir kommenterar terrordådet i Köpenhamn

Svensk IS terrorist intervjuas av Uppdrag Granskning

Muslimska Mänskliga Rättighetskommitten försvarar IS terrorister

Svor Köpenhamnsterroristen trohet till IS?

Terrorhot mot Frankrike och Danmark på Alla Hjärtans Dag

Är det islamofobiskt att jämföra IS och IS flagga med nazismen?

Nätverket runt en svensk IS krigare

Islamska staten i deras egna ord, del 1

Islamska staten i deras egna ord, del 2. Dabiq nr. 1.

Ett falskt IS flygblad i Knivsta

Märsta Unga muslimer bjuder in judehatande islamist,

Hotet från IS och radikal islamism.

IS på svenska.

Hur en svensk IS sympatisör tänker.

Svensk IS sympatisör pratar jihad på TV.

Svenska sexslavar åt IS.

Hur man bäst bekämpar radikala jihadism.

Hur man INTE bör bekämpa radikal jihadism.

Radikala jihadister på twitter.

Hizb ut tahrir (2012).

Hizb Ut Tahrir (2014)

Samt Gudmundsons blogg