Sluta bemöt rasismen med funkofobiska argument!

Att vara antirasist är ofta likställt med att vara ”god”. Men så enkelt är det inte. Väldigt många kallar sig antirasister men beter sig exakt som rasisterna, men på andra sätt. Man kan säga att de har samma livsfilosofi och metod som rasister. Om det kommer denna artikel att handla. Om funkofobisk retorik mot rasismen.

Rasism handlar om att dra andra grupper av människor över en kam. Att maktmässigt ställa ett ”vi” mot ett ”dem”. ”Vi” som de överlägsna som befinner sig i underläge, hotade av de ”mindre värda” eller ”de problematiska” som befinner sig i överläge. En hel del personer som kallar sig antirasister drar gärna andra över en kam. Kvinnor, män, judar, vita, europeer, svenskar, smala eller tjocka eller personer med en annan tro.

Personer som kallar sig antirasister och ogillar afrofobi eller islamofobi mycket, men som utbrister något i stil med ”vita europeer är förtryckare”, ”smala förtrycker”, eller ”feta förtrycker”,”en muslim får inte umgås med otrogna kuffar”, ”alla män är förtryckare”, ”vita kan inte vara offer för rasism”, delar i praktiken rasisternas metod och syn på världen.

Ett annat exempel på detta är funkosobi: dvs att dra människor med funktionsvariationer (funktionsnedsättningar) över en kam. Tex genom att använda öknamn om dem som skällsord.

Funkofobi

Om man surfar in på de mest välbesökta facebooksidorna med debatt mot rasism ser man väldigt ofta funkofobiska argument mot rasismen.

Rasism handlar bland annat om att använda öknamn mot den grupp man hatar. Judejävel, skäggebarn, bögjävel, muslim, zigenare, neger… Det finns många öknamn som kastas mot andra folk som man hatar.

Att använda ord som är förknippade med sjukdomar eller  funktionsnedsättningar som skällsord i kampen mot rasismen är att använda samma metod som rasisterna. Det är funkofobi! Lika lite som man bör kämpa mot Sverigdemokraterna genom att kalla dem för judejävlar eller bögar, bör man kämpa mot dem genom att skrika ”CP”. ”mongo”, ”alkisar”, ”förståndshandikappade”, ”Iq-befriade” eller ”utvecklingsstörda” efter dem. Det är inte ok!

Något jag blir mycket ledsen av är hur bög, jude, zigenare och muslim används som skällsord på skolorna än idag. Men även ord som ”cp”, ”mongo” och ”dampbarn” använd som skällsord av våra barn. Man kan undra vem som lär dem det!

Låt oss kika på några få slumpmässigt valda argument mot rasismen.

Låt os börja med Soran Ismail. 0:20 in i denna video.

Han kallar Jimmie Åkesson för riksmongo. Mongo kommer ur ordet mongloid som är den nedsättande beteckningen på personer med Down Syndrom.  Få hade gillat Soran ismail om han istället för riksmongo hade kallat Jimmie Åkesson för zigenarjävel eller smutsiga jude. Riksmongo är lika fördomsfullt och hatiskt.

Tyvärr är det jättemånga som gärna kallar sverigedemokrater för mongon. Eller antirasister som man inte tycker om. Jag blev kallad blockmongo av en antirasist som till och med skrev ett blogginlägg om det en gång. Googlar man hittar man många exempel.

kioskmongo
Här är ett exempel från en välkänd facebooksida mot rasism. Det är Sd som likställs med personer med downs syndrom. Det är en variant på att använda ”mongo” som skällsord.
birroirm18

Alla exemplen i denna artikel kommer från samma sida på facebook. Här nedan lite hat mot ”dvärgar”.

ful

Att kalla en sverigedemokrat för dvärg är inte ok. För övrigt är väl argumentet ”ful” också ganska uselt, om än inte lika hatiskt.Dvärg är det nedsättande ordet för personer med en funktionsvariation som gör dem småväxta.

förståndshandikappadAtt jämställa de man hatar (rasisterna) med personer med psykiska funktionsnedsättningar är inte heller ok, som här ovan eller som här nedan.

utvecklingsstord
klent

Antirasistiska sidor fylls ganska lätt med hat mot alkoholister. Alkoholism är en sjukdom och inget man använder för att kasta skit på sverigedemokrater. Eller på Birro för den delen.

alko birro 2

alko birro

alkoproblemomjurilina

Ordet CP används som sagt flitigt som skällsord.

cp

Gökhuset i exemplet där nere är slang för dårhuset. Ytterligare ett öknamn på personer med psykiska funktionsnedsättningar. Att jämställa Sd med dårhuset är inte ok. Vårdhemmet som nämns i det andra inlägget är mena att vara dårhuset.

darhus

Om IC Allvarligt störd kan synas ofarligt men även störd är ett hatuttryck. Det är det även om det används i andra sammanhang ganska ofta. Lägg för övrigt också märke till att antirasisten tydligen kallat en sverigedemokrat för hora. Det är givetvis inte heller ok. Det är både kvinnoförakt och hat mot sexarbetare.

hora och störd

Något jag hatar är att man drar upp IQ argument och kallar rasister och sverigedemokrater för intelligensbefriade, lågintelligenta, etc. med den liknelsen anser man att lägre intelligens (tex genom psykisk funktionsnedsättning) är något smutsigt och fel och använder den jämförrelsen för att kasta skit på rasisterna.

inlarning

iq

Iqigen
korkade

En drös exempel på att jämföra med psykiskt funktionsnedsatta igen. Två exempel från en tråd.

mentalsjuka

mentalsjuka2 ”Psykfall i foliehatt”, ”synd att de stängde psyket”, ”vadderat rum” och ”psykvården måste ses över”… I kampen mot rasismen anser en del att man får stigmatisera grupper som har funktionsnedsättningar hur man vill.

psyket

psykfall

psykfall2

psykfall3En siamesisk tvilling är inte psykiskt funktionsnedsatt. men det tycks denne Per Johansson tro och använder det som skällsord för att kasta skit på Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.

siames
Partiledaren är sinnesjuk…

sinnesjuk

Tourettes syndrom är en funktionsedsättning. Lägg märke till applåderna från de andra så kallade antirasisterna när han spyr ur sig sin funkofobiska kommentar. 58 gillningar fick den också.

tourettes
En variant av hatet mot de ”med lägre IQ” är det förakt mot de med dyslexi som man ofta ser bland antirasister. Eller det förakt mot personer som inte gått universitet som man ofta ser. Därför lägger jag med denna kommentaren som är talande.

utbildning

Några exempel från en blogg som slank med liksom av bara farten.

mentala
förståndshandik

Varifrån exemplen hämtats är mindre viktigt. Detta problem finns överallt.

Om man googlar runt ser man att rasisterna givetvis är sju resor värre när det gäller funkofobi. Det ursäktar inte  antirasister som använder ha mot personer med funktionsnedsättningar i sin retorik mot rasisterna. Att rassar spyr fördomar omkring sig är en sak. Vi antirasister bör veta bättre än så!

Det som är bra är att denna funkfobi ibland bemöts. I min lilla snabba undersökning såg jag att två av inläggen ovan kritiserats för funkofobi. Det är bra. Men vi måste lära oss att reagera mer när hat mot personer med funktionsnedsättningar används som retoriskt vapen. Detta är exempel som plockats samman från att ha läst några få inlägg från en FB sida.

Och som alltid suddar jag inte bort namn. Deltar man i en debatt på en offentlig FB sida får man förvänta sig att kunna bli granskad. I mina ögon är det lika vidrigt att kalla en person för förståndshandikappad eller mongo som att skrika ”judejävel” eller ”jävla neger” till dem. Det förklarar varför jag postar inläggen.