Kamp mot homofobi och islamofobi!

Jag såg de här flaggorna idag. De är underbara! 

Det är flaggor som visar att kampen mot homofobi och kampen mot islamofobi och kampen mot radikal jihadism i själva verket är en och samma strid. Det är kampen för alla människors lika rättigheter, mot fördomar och hat. kampen för allas rätt att välja sin egen väg, sexuellt, socialt eller religiöst eller politiskt.

Det är två flaggor som när de är svarta med vit text används av radikala islamister. Den översta är IS, Islamska Statens, flagga.

Texten i sig är helt oproblematisk och strikt religiös: ”det finns ingen Gud, utom Gud och Muhammed är hans profet”. Den vita ringen är Muhammeds stämpel från hans styres dagar.

Det finns de som säger att ”IS är bögar” (vilket är islamska fundamentalisters argument mot IS). ”IS är bögar och judar” är ju liksom nivån på fundamentalisters argumentation mot IS. Men de skulle ALDRIG kombinera flaggan med orden på flaggan så här.

När kristna människorrättskämpar genom tiderna har velat påpeka att kristus slås för de ”svagas” rättigheter har de alltid visat att kristus tog på sig att vara svag. Man brukar säga att Kristus går i samma skor som den utsatte, som den förföljde, som den hatade juden eller romen, som den fattige, som den mobbade, som kvinnan, som horan, som den sjuke…

När kristna genom tiderna velat få kyrkan att ta ställning för flyktingars rättigheter har man visat ”men även kristus var flykting” och kanske berättat berättelsen om den unge Jesus och hans familj som flyr från förföljarna in i en grotta och Gud låter spindlarna väva nät utanför så förföljarna inte ser dem. Kristus brydde sig inte bara om de fattiga och flyende, han GICK i deras skor.

Det är otroligt effektivt. Därför är det otroligt effektivt med korset och regnbågsflaggan.I Guds ögon är alla lika.

Eller Elisabeth Wallin Ohlsson här nedan. En oerhört vacker bild i kristen anda. Hundratusentals bilder har målats med samma ikonografiska tema: ”Kristus i den förtryckte, bespottade, hatades skor”…

Sista Måltiden, Elisabeth Wallin Ohlsson, 1998.

Sista Måltiden, Elisabeth Wallin Ohlsson, 1998.

Att kombinera frasen om att det bara finns en Gud och Muhammed är dennes profet med regnbågsflaggan är en viktig symbolhandling. Det är en symbolhandling mot religiös fundamentalism, mot våldsbejakande extremism och för alla människors lika värde.

Det är flaggor som visar att kampen mot homofobi och kampen mot islamofobi och kampen mot radikal jihadism i själva verket är en och samma strid.

Många kommer att hata dessa flaggor. Homofober. Religiösa muslimska fundamentalister. Radikala våldsbejakande islamister. För att du ska reagera mot flaggorna ovan krävs det att du antingen har fördomar om muslimer eller om homosexuella och tänker att ”han smutskastar homosexuella genom att använda islams symboler” eller ”han smutskastar islam genom att använda HBT-flaggan”.

Jag tänkte på flaggorna idag då jag läste om den amerikanske senator som anklagar HBT rörelsen att driva ett jihad mot USA. Senatorn är extremt rasistisk mot både muslimer och homosexuella då han påstår att jihad bara handlar om ”krigföring” och då han påstår att homosexuella pysslar med sånt.

Ska vi vara riktigt precisa finns det två jihad inom den islamska idétraditionen.  Ett jihad som kallas lilla jihad, det där man slåss med vapen för att försvara islam och Gud. Ett annat som kallas stora jihad i muslimska världen, och är människans strid med sig själv att bli en bättre människa.

Så den dag den muslimska kampen för hbt-rättigheter kommer igång och växer sig stark kommer många faktiskt att kalla det för ett jihad eller sympatisera med tanken på ett gay-jihad. (Fast det är ju inte vad den fördomsfulle senatorn tänker på. )

En tanke på “Kamp mot homofobi och islamofobi!

  1. Pingback: Idag muslimen, igår hårdrockaren, katoliken och jazzälskaren | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer är stängda.