Margots smarta genomtänkta nya utrikespolitik

Jag har kikat en del på hur andra länder för dialogen med Saudi Arabien. kritik av deras hantering av mänskliga rättigheter saknas inte. Men normalt sett håller man en låg profil i kritiken mot Saudi vid besök i arabvärlden. kritik levereras på andra sätt. Mer ”försiktiga sätt”.Vid besök i arabvärlden eller på stora fina konferenser brukar utrikesministrar istället prata om dialog mellan kulturer och om islamofobi. mer om det som förenar och nästan inget om det som skiljer.

Margot bryter definitivt med trenden. och på ett intressant sätt. Jag var ganska kritisk mot erkännandet av Palestina men måste erkänna att strategin att kombinera erkännande av Palestina och fördömande av Saudi är ett smart och mycket genomtänkt drag. Så smart att de flesta inte förstår det.

Men jag kan göra en parallell.

Det var en gång en person som betedde sig mycket hotfullt mot en av mina vänner. Ingen kunde stoppa honom. Den personen menade att min vän hade betett sig fel mot honom. Det fanns visst fog för den anklagelsen,  men det rättfärdigar givetvis inte hoten. Jag pratade med den personen för att hjälpa min vän. Då började jag med att gå längre än någon annan i att gå den personen till mötes. Jag sa att den personen hade rätt som blev förnärmad av min vän och sa att jag ska se till att min vän ställer det till rätta. Sen fördömde jag skarpt hoten. Det tog skruv. personen blev i och för sig arg. Men hans fru tog honom i örat och bad honom lugna ner sig. Genom att inte hålla tyst om det personen gjorde och genom att gå denne till mötes mer radikalt än någon annan, fick jag bort spänningen.

Ska man ha en mer aggressiv utrikespolitik måste man göra så. Det var det Olof Palme gjorde när han kritiserade USA för Vietnamkriget. Samtidigt som han skrek ”satans mördare” om USA förde han Sverige närmare USA än någonsin försvarspolitiskt.

Det är ett udda politiskt drag att ha en rak utrkespolitik. Diplomati funkar inte så. Men diplomatin som vi traditionellt sett har haft har brister. Diplomatin har inte förhindrat massmord och diktatur. Så det kanske vore bra att bryta med diplomatiska regler.

Men då får man agera smart. Som Margot och co gjorde. Att erkänna Palestina gjorde att man visade att Sverige står närmare s.k. arabiska intressen än några andra och att Sverige var beredda att vara radikalare än någon annan. Det gör att man vinner respekt i stora lager av befolkningen och intelligentian. Att Sverige sen också är raka om Saudis tyranni gör att man vinner än mer respekt, i rätt lager av människor.

Nåt smartare drag än att både erkänna Palestina och kalla Saudi för medeltida på grund av bristande människorrätt kan man inte tänka sig. Det skakar om många länder mer än vi kan ana.

Och internt i Sverige då?

Jag konstaterar att det är rädslan för att diktaturer ska stoppa svenska affärer med landet som gör att många till höger är mot vad Wallström sagt om Saudi. Som om det är Wallströms fel om Saudis kungahus ställer in landets handel med oss för att vi kritiserar dem för deras blodtörstiga politik.

Det är kanske därför vi aldrig blir av med diktaturer och det sker lite folkmord då och då? Det är mer bekvämt för oss i våra fina demokratier att hålla tyst.

Lite som det eviga moraliska dilemmat på arbetsplatser och i civilsamhället. Av rädsla för jobben, ekonomin och för ens sociala kontakter så kniper man käft. Speciellt om den person som man bor granne med har inflytelserika vänner. Om de känner ens chef eller kommunalrådet.

Tänk hur många som postat denna bild som just nu vänder på budskapet. ”Dont be this guy..” När det gäller gäller det att inte gå mot strömmen…

Om vi inte kan kritisera Saudi rakt upp och ned, så kan vi inte kritisera någon. Vilka är värre än Saudi? Nordkorea kanske? Burma eventuellt. Vilka fler? Kan inte komma på nån.

Så för ekonomins och handelns skull ska vi alltså sluta kritisera diktaturer och sluta prata om demokrati och människorrätt?

Att göra det moraliskt rätta brukar ha ett pris. Nu visar vi om vi  är villiga att göra det rätta eller inte. Våra barn och barnbarn kommer döma oss, och skäl som ”men tänk på ekonomin!” kommer vara värdelösa i deras ögon. Med all rätt.

Hur som helst är Margots utrikespolitik mycket mer detaljplanerad och genomtänkt än de flesta anar!

Annonser

2 thoughts on “Margots smarta genomtänkta nya utrikespolitik

  1. Ping: Moderaterna gräver en grop åt sig själva | Jakten på berättelsen

  2. Ping: Be This Guy! | Se Eaqhan

Kommentarer inaktiverade.