Radikal jihadism och moskén i Halmstad

Idag ska jag börja analysera situationen i landets kommuner. Först ut Halmstad. Där finns det ganska många öppna anhängare av radikal jihadism. Som vanligt ger jag exempel på detta. Det som gör det speciellt är att det finns en moske där i vilken en fundamentalist arbetar som sen många år tillbaka spridit radikala islamistiska ideer i Halmstad.

Problemet med Halmstads Moske är välkänt bland andra muslimer i Sverige som länge beklagat att moskén isolerat sig. Med isolering från övriga muslimska Sverige följer problem. Det finns två moskeer i Halmstad, en bosnisk och denna. Det är denna som isolerat sig.

Halmstad Moske och Abu Muadh

En blogg som sa sig tala för för Halmstads moské skrev för en månad sen ett inlägg som väckte stor uppmärksamhet. Det var ett inlägg där aktivisten Abu Muadh, skrev att attacken mot Charlie Hebdo var en lögn, en bluff anordnad för att smutskasta muslimer.

Halmstads Moske var efteråt noga med att påpeka att Halmstads moské inte hade något med den bloggen eller uttalandet att göra. Jehad Karkoukli, kontaktperson för Islamiska barn & kulturföreningen sa det uttryckligen till media.

Bra så, men… Just nu ser adressen halmstadmoske.se ut att skötas av mosken, men fram till januari sköttes sidan helt av en person som hyllade radikal islamism. Ja det är ännu värre, internet har fyllts av radikal islamism i moskéns namn. Det är ganska häpnadsväckande att det kunnat ske utan att någon från moskén reagerat.

Dessutom kan jag nu berätta att Jehad Karkoukli, kontaktperson för Islamiska barn & kulturföreningen, inte talade sanning. Om man söker på whois på vem som registrerat den adressen ser man att den registrerades 2012, av moskén.

Skärmklipp

Det kan hända att man förlorade kontrollen över adressen till de radikala islamisterna. Men man kan fråga sig en sak då. Är det så illa ställt hos dem?

Men, är då verkligen aktivisten Abu Muadh frikopplad från moskén?

Nej! På You Tube hittar man flera klipp där Abu Muadh talar i mosken.

Alla Abu Muadhs inlägg på det You Tube konto som Halmstad Moske har finns kvar. Jehad Karkoukli, påstod att Abu Muadh inte har något med mosken att göra. Hur kan det då komma sig att Abu muadh för några dagar sen stod upp och höll en predikan i Moskén?

Här en annan predikan från Abu Muadh, gåvan med Islam, och här en om jihadens status. Lägg märke till vem som sprider dessa videofilmer! Det är sajten Islam Idag som skapades av extremisten Michael Skråmo. Skråmo är just nu nere i Syrien och Irak och slåss för jihad tillsammans med sin familj.

Skråmo Tillät Abu Muadh Michael Skråmo att lägga ut detta?

Jag vet inte, men att Halmstads Moskea filmer och namn förekommer på Michael Skråmos You Tube sida borde ha fått varningsklockor att ringa i ledningen för moskén, kan man tycka. Nu finns deras filmer, tex filmen om jihad där Abu pratar om de 72 jungfrurna jihadisten ska få, sida vid sida med Skråmos predikningar.

islam

Islam och Tawhid

Att det finns en hel del radikala jihadister i Halmstad har man känt till ganska länge. Per Gudmundson skrev om det 2011. Då skrev han bland annat om sajten islam och tawhid som drevs av ett radikalt nätverk, bland annat från Halmstad. Gudmundson skrev så här om sajten 2011:

Så vem ligger då bakom Islam och tawhid? Enligt Whois på NIC registrerades domännamnet den 23/10-2009 av en Jiro Meho. Han är född 1976, libanesisk medborgare och villkorligt dömd i Halmstads tingsrätt för medhjälp till grovt bidragsbrott (tillsammans med Lami Ahmed Sofi Kerim, en imam från radikala Halmstads moské).

Halmstadsbon Jiro dog som martyr i Syrien för IS 2013. Men sajten fortsattes att drivas till 2014 av någon. Någon med klara IS sympatier.

IS

Lägg märke till fliken med artiklar och videos av Anwar Al-Awlaki. Awlaki. Awlaki är död sen en tid men betyder enormt mycket för rekryteringen av jihadister till IS (och andra grupper, som Al Nusra). Awlaki träffade t.ex. troligen t.ex. en av de terrorister som anföll Charlie Hebdo i januari i år. Om man ser någon på facebook som hyllar Awlaki är det alltid en person som ÄR eller riskerar att bli radikal jihadist.

Ett konto till något som kallar sig Halmstad Unga Muslimer på You Tube gör samma sak. Det kontot har postat flera videos till Anwar Al-Awlakis videos.

Vilken koppling Abu Muadh och moskén har till den avsomnade sajten Islam och Tawhid och kontot för Halmstads Unga Muslimer är oklart.

 Radikala

Om man söker på Facebook hittar man flera som sympatiserar med radikal jihadism som har kopplingar till Halmstad. Här ska jag bara ge några få exempel:

Halmstad1

Marwan har flera intressanta Facebookvänner. Tex Ahmad Sultan Abu Soumayah som jobbar för biståndsorganisationen Solidaritetscenter och som är en öppen IS sympatisör och islamisten Al Sheikh Abo Raad samt jihadisten Ash-Shaami As-Suwedi. As-Suwedi tillhör jihadisterna i koalitionen mellan Al Nusra och Ahrar ash-Shaam.

Abu Enes har postat en bild på IS flaggan.

Abuene

Som synes…

Abuenes

Abu Enes flagga gillades av Abdullah Sherif.

Sherif

Enver Nikqi skulle få det tufft i Daeesh om han skulle åka ner dit och spela Poker. Då förlorar han huvudet. Men det hindrar inte honom att flagga IS flagg.

Enver 

Envers FB-vän är Saber. Hon lär vara från Halmstad också.

Saber

Abu Enes FB vän Nikke flaggar jihadflaggan. Är det Hizb Ut Tahrir eller kanske Al Nusra han gillar?

Nikke 

Vilken radikal grupp denne person gillar är lite oklart. Men kombin av stöd till väpnat jihad och ett pass för ”kalifatet”, tyder på radikalism. Dock inte IS.

Muse

Muse2

Etc, etc…

Med tanke på de problem man haft i Halmstad med radikal jihadism kan man ställa frågan vad mosken gör för att motarbeta denna radikalism bland unga i Halmstad. Om man tittar på vilka som får företräda mosken är nog tyvärr svaret att ingenting görs.

PS

Det tog mig 20 minuter att hitta dessa radikala jihadister och islamister med kopplingar till Halmstad på Facebook. Med lite mer tid är jag säker på att man hittar många, många fler.

Mer läsning

Hur man känner igen en IS-krigare eller radikal jihadist

Plus

Radikal jihadism och moskén i Halmstad

Terroristens begravning i Köpenhamn (hur han hyllas av vänner)

Hizb Ut Tahrir kommenterar terrordådet i Köpenhamn

Svensk IS terrorist intervjuas av Uppdrag Granskning

Svor Köpenhamnsterroristen trohet till IS?

Terrorhot mot Frankrike och Danmark på Alla Hjärtans Dag

Är det islamofobiskt att jämföra IS och IS flagga med nazismen?

Nätverket runt en svensk IS krigare

Islamska staten i deras egna ord, del 1

Islamska staten i deras egna ord, del 2. Dabiq nr. 1.

Ett falskt IS flygblad i Knivsta

Märsta Unga muslimer bjuder in judehatande islamist,

Hotet från IS och radikal islamism.

IS på svenska.

Hur en svensk IS sympatisör tänker.

Svensk IS sympatisör pratar jihad på TV.

Svenska sexslavar åt IS.

Hur man bäst bekämpar radikala jihadism.

Hur man INTE bör bekämpa radikal jihadism.

Radikala jihadister på twitter.

Hizb ut tahrir (2012).

Hizb Ut Tahrir (2014)

Plus Gudmundsons blogg