”Sverige behöver både minareter och Vilks”

Debattartikel i dagens Nyheter24

Lars Vilks får många frågor om sin ”skuld” i terrordådet i Köpenhamn. Personer som aldrig skulle tänka tanken att ge radikala islamister skulden för Breiviks attentat eller muslimerna skulden för Sverigedemokraternas framgång ger gärna Lars Vilks skulden för radikala islamisters hat.

2007 fick han frågan på sin blogg om vad han skulle göra om ”hans konst skulle leda till att någon dog”. Lars Vilks svarade då:

”Nu är det inte jag som satsar pengar eller eventuellt medför död och förintelse… Visserligen kan man säga att Rondellhunden är kontroversiell…. Men det krävs andra krafters politiska beslut och intresse att sätta igång saker. Någon måste dirigera iväg en pöbel och den handlingen kan man inte lasta konstnären för.

Om det skulle vara så att teckningarna i alla dess konsekvenser skulle leda till dödsfall är det självklart att det inte är någon önskvärd utveckling…

Man kan tänka sig exemplet med en teaterpjäs där någon höjer en revolver för att skjuta ner någon. En åskådare rusar då upp på scenen och knivhugger skådespelaren till döds. Skulle denna händelse belastas pjäsförfattaren, regissören eller skådespelaren?” (27/11-2007)

Vilks syfte med konstverket 2007 var inte att sprida hat.

Rondellhundarna kom till för att Vilks hade fått höra att konsten inte hade några gränser längre. Vilks ville visa hur fel det var. Dessutom ville han, eftersom han ogillar ALLA religioner, utmana fundamentalisters idé att profeten Muhammed inte får avbildas.

”Så länge man nöjer sig med att tro på ett eller annat väsen är problemet inte så stort. Det är när väsendet får auktoritet över hur världen skall bedrivas som det blir besvärligt. Då går anden över i världsliga lagar med straffrättsliga konsekvenser.” (Vilks 22/8 2007)

Därför valde Vilks rondellhunden som symbol. hund. En metafor som inte bara symoliserar ett orent djur (för vissa), utan som även ett djur vi tycker mycket om. Begreppet rondellhund var för övrigt 2007 inget negativt. RONDELLhund var en trähund som spikades ihop och sattes upp i rondeller och som skapade livlig debatt men som alla bara körde runt, runt.

Vilks ritade profeten Muhammed i många andra teckningar. Många är positiva. I en är profeten en kämpe för demokrati rätt i andra bilder har Muhammed humor. I en tittar han på en Bandymatch.

Jag har mycket kritik mot att Lars Vilks på senare år uttalar sig mer och mer svepande och rasistiskt mot muslimer och har blivit muslimhatares affischnamn.

Men hans generaliseringar om muslimer idag är en sak, rondellhunden en annan. Vilks rondellhund är INTE en rasistisk teckningar.

Teckningarna på Muhammed som en rondellhund är briljanta för de är mångtydiga. De avbildar profeten i både positiv och negativ dager samtidigt. Och fångar samhällsdebattens villrådighet inför hur man ska hantera teckningar på Muhammed, som i en rondell, man åker runt och runt.

Behövs rondellhundarna?

Jag har sen 2010 haft världens toppidé. En idé som i all korthet går ut på att visa likheterna mellan homofobi och transfobi och islamofobi. En som skulle reta gallfeber på homofober och muslimhatare och nog bli ganska stor. Men den idén förutsätter att jag gör som Elisabeth Ohlsson Wallin, att jag avbildar profeten Muhammed i högklackade skor och behå.

Trots min fina idé genomför jag inte projektet. Och enda anledningen är rädsla för religiösa extremisters hat.

Därför behövs rondellhundarna!

”Jag tror du underskattar muslimerna. Om vi betraktar dem som underlägsna och ännu inte mogna och därför skall undanhålla dem religionskritik som är självklar för alla andra religioner gör vi dem en otjänst..

Det är mycket olyckligt om muslimerna skall tvingas in i en identitet som underlägsna och svaga.” (Lars Vilks 23/9 2007)

”…Denna idé handlar tydligtvis om att de ännu inte är fullt mogna att stiga in i demokrati, jämställdhet, personlig utveckling, yttrandefrihet etc. Jag kan inte se att ett sådant dubbelspel är särskilt lyckat. Snarare rör det sig om översittarens perspektiv.” (Lars Vilks 26/7 2007)

Vi får helt enkelt betrakta Lars Vilks som den komplexa person han är. Han passar inte i ett debattklimat där man bara kan tänka i svart och vitt. 

Kan man vara för Vilks Muhammedbilder och ändå vara mot islamofobi.

Ja, det går bra. I Sverige finns rum för både fler minareter och fler rondellhundar. Här bör vi inte låta politiken påverkas av att några grupper känner sig kränkta av moskeer och minareter eller avbildningar av profeten Muhammed.

Torbjörn Jerlerup,
Liberal antirasist och debattör

En tanke på “”Sverige behöver både minareter och Vilks”

  1. Pingback: Rondellhundar, homosexualitet och att kränka religioner | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer är stängda.