Är det islamofobi att jämföra IS med nazismen?

Ibland när man påpekar att IS är så extrema att de kan jämföras med Breivik eller nazismen får jag höra att jag inte får säga så, att det är att smutskasta islam. Ibland när jag påpekar att om en person flaggar IS-flaggan eller jihadflaggan är det varningstecken, eftersom flaggorna symboliserar IS respektive radikal jihadism, får jag höra att jag smutskastar islam eftersom ”trosbekännelsen” är skriven på flaggorna.

Nej, Sverigedemokraterna har fortfarande fel. Även alla religiösa extremister. IS och radikal jihadism är inte samma sak som islam och man både bör och kan kritisera de fenomenen och jämföra dem med nazismen. Det handlar detta om.

*****

I min lista över varningstecken över hur man känner igen personer som gillar IS eller radikal jihadism, eller de som RISKERAR att börja stödja dem saknas ett tecken. Ett som kanske är det första man ser hos den i riskzonen.

Nämligen att man sätter likhetstecken mellan islam och radikal jihadism, eller IS och islam.

Detta sker på många olika sätt.

* Ibland har jag kritiserat IS och jämfört dem med nazister. Då har jag fått som svar att ”du kan inte jämföra islam med nazismen”.

* En del andra, som muslimska Mänskliga Rätiighetskommitten gör något liknande. När man varnar för IS eller radikal jihadism och säger att det är terrorism kan de hoppa på en och säga att det är ”islamofobiskt” att varna för IS eller jihadism. Ofta tillägger de att IS är ”så kallad terrorism”, för att betona hur absurd de anser kritiken mot IS är

* Det har hänt att jag sett en sverigedemokrat säga något i stil med att ”IS är sanna muslimer som följer koranen och profeten”. Då har jag protesterat mot detta försök att smutskasta islam. Jag har kanske sagt nåt i stil med att ”IS har inget med islam att göra. lika lite som KKK har nåt med kristendom att göra. IS spottar på koranen, profeten och Gud.” Då har det absurda hänt att någon som kallar sig muslim ljudligt protesterat och kallat MIG islamofob för att jag påstår att IS inte är muslimer. (!)

* Jag har varit i debatt med en del extremistiskt lagda muslimer i olika forum. I de sammanhangen har jag tex påpekat att IS flagga eller jihadflaggan (se bilden) är symboler som radikala jihadister använder. IS använder båda men speciellt IS-flaggan. Jag har då liknat de symbolerna med Breiviks förvrängda användning av korset i sitt hat och naziflaggan. Varpå jag fått höra att jag är islamofob. Detta eftersom trosbekännelsen syns på IS flagga och jihadflaggan. Man kan inte kalla flaggan ond eller ens något förkastligt.

* Då har jag ibland sagt att IS och de radikala jihadisterna drar trosbekännelsen i smutsen och vanhelgar Gud och islam. Då har jag fått höra att jag är islamofob eftersom jag påstår att trosbekännelsen kan användas för ont syfte (!). Att jag inte får döma vem som är äkta muslim eller inte. En del har till och med rakt upp och ned kallat IS goda muslimer,

Detta är illa.

Jihadflag

Jihadflaggan

Jag var i USA 2003 och mötte en man i Maryland. Den mannen pekade på ett tidningsomslag och sa att han var upprörd över hur det vanhelgade kristendomen och gud. Det var ett omslag med KKK:s kors på framsidan och en antirasistisk text om att symbolen var en symbol för hat och inte en kristen symbol.

Det ironiska är att det finns en hel del extremistiskt lagda muslimer som reagerar på samma sätt idag då man säger att IS inte är muslimer eller att IS flagga och jihadflaggan är symboler för hat. De påstår då att det är islam jag är mot och att jag på något sätt ska vanhelga trosbekännelsen på t.ex. jihadflaggan eller IS-flaggan.

KKK

KKK flaggan

En del fundamentalistiskt lagda religiösa har en tendens att tycka att de egna anhängarna har något gott över sig även om de begår onda handlingar. Så resonerade delar av katolska kyrkan över en del katolska nazisters brott. Jamen de var ju trots allt katoliker. Och deras användande av hakkors och korset tillsammans sågs som innerligt religiöst, inte alls ont.

Nej inte alla som bemöter varningar om IS och radikal jihadism med denna sorts resonemang är radikala jihadister eller IS-medlemmar. Men deras relativiserande över ondskan gör att det de gör kommer att bli till stöd för IS och den radikala jihadismen.

De kommer inte att reagera med ilska då de ser en IS flagga eller jihadflagga och försöka få den som flaggar flaggan att lämna IS. De kanske inte ens tycker det är något konstigt med flaggan alls.

Nej varken Sd eller dessa apologeter har rätt. IS må nominellt sett vara muslimer. Men de flesta muslimer tar avstånd från allt som IS står för. Därför är det islamofobiskt att försöka bunta ihop IS och islam på detta sättet.

Islam är en sak. Trosbekännelsen inom islam en sak. Korset en sak. Men… Klu Klux Klans flagga med korset och IS flagga med trosbekännelsen en helt annan sak. Som KKK och IS använder de heliga symbolerna symboliserar de ondska.

Mer läsning

Hur man känner igen en IS-krigare eller radikal jihadist

Plus

Är det islamofobiskt att jämföra IS och IS flagga med nazismen?

Nätverket runt en svensk IS krigare

Islamska staten i deras egna ord, del 1

https://ligator.wordpress.com/2015/02/02/islamska-staten-i-dess-egna-ord-del-2-dabiq-nr-1/

Ett falskt IS flygblad i Knivsta

Märsta Unga muslimer bjuder in judehatande islamist,

Hotet från IS och radikal islamism.

IS på svenska.

Hur en svensk IS sympatisör tänker.

Svensk IS sympatisör pratar jihad på TV.

Svenska sexslavar åt IS.

Hur man bäst bekämpar radikala jihadism.

Hur man INTE bör bekämpa radikal jihadism.

Radikala jihadister på twitter.

Hizb ut tahrir (2012).

Hizb Ut Tahrir (2014)

Plus Gudmundsons blogg

19 tankar om “Är det islamofobi att jämföra IS med nazismen?

 1. Pingback: Hur man känner igen en IS-anhängare eller radikal jihadist | Sverige är inte världens navel!

 2. Pingback: IS publicerade hot om terror mot Frankrike igår | Sverige är inte världens navel!

 3. Pingback: Svor Köpenhamnsterroristen trohet till IS? | Sverige är inte världens navel!

 4. Pingback: Se Uppdrag Granskning om en svensk IS terrorist ikväll | Sverige är inte världens navel!

 5. Pingback: Hizb Ut tahrir kommenterar terrordådet i Köpenhamn | Sverige är inte världens navel!

 6. Pingback: Terroristens begravning: IS anhängare och antisemiter | Sverige är inte världens navel!

 7. Pingback: Radikal jihadism och moskén i Halmstad | Sverige är inte världens navel!

 8. Pingback: Tyck inte synd om jihadisternas kvinnor | Sverige är inte världens navel!

 9. Pingback: Varför dras svenskar till IS? | Sverige är inte världens navel!

 10. Pingback: Därför publicerar jag namnen på radikala islamister | Sverige är inte världens navel!

 11. Pingback: Vad anser Solidaritetscenter om IS? | Sverige är inte världens navel!

 12. Pingback: Hatpredikanten Said Rageah på Sverigeturne | Sverige är inte världens navel!

 13. Pingback: Danmark: ännu en radikal islamist begravs | Sverige är inte världens navel!

 14. Pingback: IS vill ha en reformation av islam | Sverige är inte världens navel!

 15. Pingback: Omar Elturk | Sverige är inte världens navel!

 16. Pingback: Hat mot kuffar (otrogna) är också rasism och hets mot folkgrupp! | Sverige är inte världens navel!

 17. Pingback: IS och argumenten för att återinföra slaveriet | Sverige är inte världens navel!

 18. Pingback: Radikal islamism: exemplet Örebro | Sverige är inte världens navel!

 19. Pingback: Säpo hjälpte att frige Al-Nusra kopplad terroristmisstänkt | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer är stängda.