Inför svenskundervisning på flyktingboendena

Igår gick Centerpartiet ut och sa att de vill ha utbildning i svenska och praktik på arbetsplatser för asylsökande. Idag är jag glad. Jag är mycket glad. Detta har jag velat ha så länge jag kan minnas. 

Jag minns hur jag mötte flyktingar från Irak, Afrika och Bosnien runt 1990-91, på den tiden man fick vänta i flyktingboendena i upp emot 3-4 år på beslut om uppehållstillstånd. Jag minns afrikanerna i Gimo som längtade efter att lära sig svenska och som längtade efter att få börja jobba. men samhället gav dem kalla handen. Så istället för att jobba och lära sig svenska gav en del upp.

Några av dem ser man stryka runt Centralen i Stockholm än idag. De kom hit från krig och fattigdom och ville skapa ett nytt liv men fick aldrig jobb eller möjlighet att lära sig svenska. Han fann tröst i billig sprit och hittade vänner bland A-laget i trakten.

Jag hjälper en del flyktingar ideellt här nere i Borgholm med att lära sig svenska. En del av dem kan redan engelska. Andra kan bara eritreanska, farsi eller arabiska. Alla flyktingar jag möter här har egentligen samma fråga: ”hur kan jag lära mig svenska”? Tyvärr kan jag inte hjälpa alla, men för de få jag kan hjälpa betyder det mycket.

Tack och lov behöver de inte vänta 2-3-4 år på uppehållstillstånd. Men en del har väntat länge redan. Men de har alla samma önskan: ”hur kan jag lära mig svenska?”

I denna fråga har centerpartiet helt rätt.

Jag skulle vilja att man ställde som krav på varje flyktingboende att de ska erbjuda svenskaundervisning. Att de måste ha lexikon tillgängliga och/eller internetuppkoppling samt lånedatorer. Att var flykting får undervisning minst 2 dagar i veckan och enkel praktik. Att det ska finnas en handläggare på varje boende som samordnar kontakten med ideella föreningar i området och att det finns samlingslokaler i eller kring boendet för undervisning och annan aktivitet. Och att möjligheterna att skaffa jobb och bilda företag måste bli lättare.

Sen finns det massor att göra. Att knyta SFI närmare till yrkespraktik. Att korta tiden en yrkesspecialist från et annat land behöver för att börja jobba i Sverige. (I vissa länder tar det några månader för en invandrad specialistläkare att börja jobba, här 5-6 år). Etc etc…

Men det är viktigt. Och vill man ha signalpolitik om att kunskaper i svenska är viktigt, är det så som C föreslår man ska göra, inte hötta med fingret och hota med straff om man inte lär sig svenska tillräckligt snabbt.

Tänk så mycket tid man vinner. Man kan börja integrationen från dag ETT de är här. Och skulle de inte få uppehållstillstånd vinner vi vänner i andra länder som kan lite svenska.

Tro mig. De flesta flyktingar, nästan alla, vill lära sig svenska. Men dagens system gör det svårt för dem. Låt oss ändra det!