Konspirationer 2: ”connect the dots”

Konspirationsteorier handlar om att försöka ”avslöja” de personer och förmenta intressen som styr världen, I första delen gick jag igenom hur konspirationsteorier utgår från avvikelser från det normala i deras metod. Här ska jag gå igenom hur de använder metoden ”connect the dots” binda samman punkterna, för att hitta de personer som ”styr” i världen. Dvs hur de med grund i riktiga och påhittade kontakter mellan personer utläser en konspiration.

committee300_11_01_thumb

Klicka för större bild.

Att studera personkontakter är en av grundstenarna i såväl journalistik som historievetenskap. Precis som med avvikelserna jag skrev om i del ett av serien, är metoden att studera kontakter mellan personer inte fel i sig. men som hjälpmedel, inte som ändamål.

Om man inte tar reda på hur de olika personerna man studerar tänker, och sätter in det i ett sammanhang, blir det bara fel.

Metoden de använder är i sig enkel. Du tar en person. Du kartlägger dennes kopplingar. Vilka de känner och vilka de personerna känner. Du kollar på vilka bröllop de deltar på och vilka som besöker dem, och vilka besökarna känner och vilka bröllop de besökt. Du kartlägger styrelsemedlemmarna i bank A och de i bank B och ser att personen X jobbar i bank A men har en släkting vars fru (!) känner en som försvarade bank B. Då kan det bli ett av bevisen för att bank A och B hör ihop, om man nu vill bevisa just detta. På så sätt är det enkelt att bevisa i praktiken vad man än vill bevisa.

Se bilden till höger och tänk er att vart namn är en punkt, så förstår ni varför det heter ”connect the dots”.

NNDB-mapper

För att förstå metoden ska ni kika på NNDB-mapper.

Jag har valt Edmond de Rotschild som exempel, för att just nu svämmas internet över av konspirationsteorier om Rotschild i samband med Charlie Hebdo-attacken. Rotschildfamiljen ska ha legat bakom det, påstås det. En hel del antisemitiska personer och organisationer pekar ut Rotschild-familjen som de som kontrollerar den brittiska kungafamiljen. Låt oss därför söka kopplingar genom att använda NNDB.

Klicka på länken till höger i denna länk i NNDN-mapper: Edmond de Rothschild. För musen över Rothschild Family på den sida du öppnat, och klicka på ”expand 4 nodes”. För musen över de namn som dyker upp och gör samma. Expand nodes.

Lynn Forester De Rothschild och Jacob Rothschild är båda kopplade till Ashmolean museum i flödsschemat. Gör samma där. Expand nodes för museet.

Kenneth Clark dyker upp. Expand nodes för honom också och ni ser att han står benämnd som Surveyor of Queens pictures. Så voila har du en del av beviset för kopplingen mellan Rotschildfamijen och brittiska drottningen. Och… Om du expanderar nodes för Surveyor of Queens Pictures ser ni en sovjetisk spion där också. Landsförräderi och koppling mellan Sovjet och Rothschild-familjen.

Nåja. Gå sen till noden som heter Bilderbergergruppen. Expandera den, eller kika på ett urval av personer du kan lägga till i listan.Så ser du både Carl Bildt och Hollands drottning i samma flödesschema som Lynn Forester De Rothschild och kan via hollands kungahus få in Prins Bernard också som spelade en roll i att skapa Världsnaturfonden. Vips har såväl Carl Bildt och miljörörelsen fått ”besvärande” kopplingar till Rothschildfamiljen och ett antal kungahus.

Antisemiter och andra

Hur ser det ut rent praktiskt? På fotot nedan, som sprids av Carl Norberg och Anonymous-antisemiten Iacomi Florin Cristian, ser vi  Édouard de Rothschild. Han äger en hel del aktier i tidningen Liberation. Efter attacken lät Liberation Charlie Hebdo använda deras lokaler, för att ge dem en möjlighet att arbeta vidare och skydda dem. Liberation publicerade också teckningar till stöd för dem och hjälpte till att trycka deras tidning.

norbergjewry

Det tog antisemiterna och konspirationsanhängarna som beviset för att Charlie Hebdo styrdes av Rothschild. Internet är därför just nu fyllt av konspirationsteorier om att Chalie Hebdo ägdes av Rothschild och att Rothschild låg bakom attacken mot Charlie Hebdo.

Rothschild ska ha skjutit personalen på sin egen tidning?!

Ja, jag vet. Logik är inte konspirationsteoretikers eller antisemiters starka sida…

Ingen har kunnat bevisa ägandet. Det behövs inte. De personer som man påstår har sålt sina andelar till familjen är skjutna. För övrigt är beviset man har ”kopplingen” dem emellan. Tidningen Liberation skyddade Charlie Hebdo och lät dem arbeta. Det betyder att Charlie Hebdo och Liberation hade kopplingar, alltså styrde Rothschild över Charlie Hebdo.

Sen ”vet alla” att Rothschild är judar och har, ”vet alla” också, starka kopplingar till Israel. Därför (!) var det israels säkerhetsstjänst Mossad som låg bakom attacken mot Charlie Hebdo. Det var en s.k. ”falsk flagg” operation menat att smutskasta muslimer. Att terroristerna lämnade sina ID-handlingar i bilarna ses som bevis för detta. (Att islamistiska galningar som gör självmordsattacker ofta lämnar meddelanden, videos och ID-handlingar efter sig nämner man inte, det kan ju få ID-handlingarna att verka mindre mystiska.)

Avancerat? nej inte det minsta, men ändå tror miljoner människor världen över på detta struntprat.

Historien bakom

Att frossa i människors kopplingar har man gjort länge. Den ”metoden” är tusentals år gammal. I modern tid är det framför allt antisemiter som drivit fram denna metoden. När Sions Vises protokoll gavs ut pratade de om en ”hemlig organisation” av judar som styrde världen. Eftersom organisationen man påstod fanns opererade i hemlighet fick man försöka hitta spåren av den genom kopplingar till den. Påstådda kopplingar.

Numera finns det en massa konspirationsteorier där man säger sig vara vänner till judar och inte alls några antisemiter alls, men metoden är densamma. Och häpnadsväckande ofta kommer konspirationsteoretikerna fram till att det sitter en jude i toppen av konspirationen iallafall.

De älskar judar, påstår de, men ser Goldman Sachs, George Soros eller Rothschild som roten till världens onda. Nej de är absolut inga antisemiter. De ogillar bara sionism och israel och bankintressena som styr världen.

Gröna män, illuminati, brittiska kungahuset, angloamerikanerna, oligarkerna, finansintressena… Olika må skurkarna som styr världen vara men en jude går alltid att peta in som kryddan på moset eller jordgubben på glasstårtan i den konspiration de varnar för. Men skrapar man på ytan ser man judehatet. Som när Carl Norberg sprider foton med text om ”judisk världsdominans”.

Connect the dots

Inte bara antisemiter använder denna metod. Den används universiellt av konspirationsteorietiker. Om man studerar islamofobin ser man att islamofoberna ofta använder samma metod, men i lite annan form. Ibland är till och med finansintressena skurken även hos dem, då med kopplingar till arabiska oljescheikar och annat ”muslimskt”.

Jag har valt att visa hur metoden används av antisemiter för att det är den vanligaste formen av konspirationsteori. Nästan alla konspirationsteorier om världsekonomin och politiken är i en eller annan form öppet antisemitisk, eller så har man en stark överrepresentation av judar i sin beskrivning av ”fienden”.

Denna artikel lär knappat övertyga någon som gillar konspirationer. Tvärtom kommer de att se mig som en del av den och de kommer att försöka ta reda på mina kopplingar.

Och kopplingar har jag.

Man brukar säga att det bara krävs sex steg för att visa att vilken person som helst känner vem som helst annars på planeten. Att det är sex steg mellan USA:s president och mig. Därför är det där med kopplingar och flödesschema så förrädiskt.

Men det är fyra steg mellan mig och USA.s president. Jag känner flera som känner Mona Sahlin som känner Tony Blair som känner President Obama.

Det fenomenet: att alla människor är kopplade till alla andra människor med få steg, är det som de som sprider och skapar konspirationsteorier lever på. Det är inte egendomligt, men kan verka konstigt för den som letar konstigheter.

Istället för att leta kopplingar är det mycket mer givande att leta ideer. Att studera hur människor tänker, känner och tycker och vad de gör av det de tänker och känner. Gör man det blir världen mer komplex. Då är inte längre något sådant som ”Bilderberger gruppen” en uniform rörelse där alla tänker på samma sätt. Då blir det en idésmedja för hundratals olika personer med hundratals synssätt på världen.

Världen är mer vacker och komplex än att passa in i en svart och vit ram.

Extramaterial

putin-rockefeller-rothschild-ukraine-illuminati-bank

Putin som en del av världskonspirationen som påstås Rothschild styra.

ukraine-putin-moscow-4

Och Rothschild syns här.

rothschilds-russia-conspiracy-bankers-6

Flödesschema, klicka här för större bild.

worldgov

Ett till flödesschema som ska visa hur Rotschild styr nyliberalismen (libertarians).


libertarianism_connections_newTill sist en liten bild där Rothschild jämförs med en orm.

Bloodline