Hotet från IS och radikal jihadism

Detta är ett jobbigt inlägg att behöva skriva, men det måste göras. Vi  måste också se siffrorna för vad de är. Så här uppskattar jag läget med de radiakala jihadisterna i Sverige idag.

170 belgiska medborgare har bekräftats vara nere i Syrien och Irak och slåss för IS. 40 har bekräftats vara dödade. För Sveriges del varierar beräkningarna av antal personer som är nere i Irak eller Syrien. Jag själv studerade profiler på twitter och facebook i somras och fann ca 40-50 unika profiler eller personer som nämndes som var nere i Syrien eller Irak. I höstas sa försvarshögskolan att 80 bekräftats men att antalet kan vara upp emot 200. Säpo sa i november 100 bekräftade och minst 150 obekräftade IS krigare.

Svensk radikal jihadist

Sen tillkommer sympatisörerna. Jag gick igenom hundratals profiler på Fb i somras, då IS ännu opererade helt i det öppna, och kunde konstatera att stödet var STORT för dem.

Om 200-300 åkt ner kan man fundera över hur stort nätverket av aktivister och sympatisörer är som INTE åkt ner. Antalet öppna Facebookprofiler som stödde IS i somras var stort. Jag såg 100-150 stycken. (Att sympatisera med IS är lika sjukt som att sympatisera med Breivik. Så även om man inte är aktivt för IS är enbart själva ställningstagandet för dem så extremt att det är befogat att polis håller koll på dem.)

Personer jag pratat med uppskattar antalet sympatisörer och aktivister till 1000-1500.

IS är så extrema att de inte kan jämföras med nåt annat. Svenska nazipartier är inte i närheten av dem, i hat och rasism (även om det givetvis skulle leda till massmord om de kom till makten också). Ska man jämföra med något i Skandinavien är det Breivik.

Om en person öppet gillar vad Breivik gör och säger sig förbereda aktioner i hans anda, anser jag att det är befogat att polis håller koll på denne. På samma sätt resonerar jag om personer som ens andas stöd till IS.

IS är inte bara terrorister. De är öppna rasister. De riktar sin rasism mot alla icke muslimer ”otrogna” (kuffar) och mot muslimer som inte håller med dem. Judar, shiamuslimer och s.k degenererade ”discomuslimer” är nummer ett på hatlistan De har en lång lista av hatobjekt förutom ”otrogna”. Nämligen de som lyssnar på musik, homosexuella, kvinnor som inte vill bära burka eller hijab, etc. (Säga vad man vill om svenska nazipartier men inte ens de pratar numera öppet om att halshugga homosexuella och stena kvinnor och slakta judiska barn).

Mer rumsren extremism

Sen har vi rörelser är ett sådant exempel.som inte accepterar IS men som är mycket extrema. Hizb Ut tahrir är ett sådant. De är så extrema i sin rasism och sitt hat mot demokrati att de lätt kan jämföras med tex Svenskarnas parti. De vill också ha ett kalifat men inte IS kalifat. Och de slåss inte… just nu. Ungefär som Svenskarnas parti resonerar i förhållande till Svenska Motståndsrörelsen alltså.

Hur stort deras stöd är vet jag inte. Hizb ut tahrir har tex bara lite över 300 likes på FB. Det är mer rumsrent att vara med i Hizb Ut Tahrir än i IS. Men man kan lugnt räkna med att en antalet sympatisörer är långt större än 300. (När jag kollade två FB öppna grupper för svenska IS sympatisörer i somras hade de 200-400 medlemmar.) Några muslimska vänner som arbetar mot extremism uppskattar antalet aktivister eller sympatisörer till kanske upp emot 1000. De har kunnat samla många hundra i demonstrationståg i Danmark och skulle nog kunna göra det i Sverige också.

Dessutom finns det traditionella jihadister. Dvs grupper som kopplas till Al Quaida och Al Shabaab. Sist men inte minst det mycket större antalet personer som stödjer grupper som t.ex. Hamas, personer som är grova antisemiter etc.

Vad gör vi?

När man studerar dessa extremistiska miljöer bör man vara medveten om att måltavlorna för dessa extremister är andra muslimer. Det kan verka mycket med att upp emot 0,4-0,5% eller mer av landets muslimer stödjer så extrema rörelser som IS och Hizb ut Tahrir. Men kom då ihåg att IS avrättar muslimer på löpande band i Irak och Syrien och att Hizb Ut tahrir har samma hat mot andra ”otrogna” (kuffar) muslimer. Hotet från den radikala jihadismen är lika stort mot muslimer som ickemuslimer.

IS

Random IS-sympatisör på twitter. 16/1.

Ska vi komma till rätta med denna extremism krävs det mer än att ge jobb åt hemvändande IS-krigare, som Örebro kommun vill göra.

Ja visst ska vi ge jobb åt dem, men då måste de först visa att de lämnat den extremistiska miljön. Fd nazister som lämnar nazistiska rörelser måste först och främst visa att de lämnar tänkandet, ideologin och den extremistiska miljön innan man kan ge dem hjälp på allvar. Man hjäper inte en avhoppande nazist som fortsätter att behålla gamla nazivänner och har Hitler på väggen. På samma sätt är det med IS. (Läs mer här: Hur man bäst bekämpar radikala jihadism.)

Och hjälpen måste främst riktas till ungdomar och andra som dras till IS men som INTE har åkt ännu. De som redan varit där nere behöver snarast ett samtal med polisen och SÄPO och Socialen bör förbereda tvångsomhändertagande av deras barn om det rör sig om ett par som åkt ner, eller ena föräldern.

Det behövs krafttag mot IS. Jag anser att både svenska myndigheter och svenska muslimska organisationer och moskeer är på tok för svaga och mjäkiga i sin kamp mot radikal jihadism. Dessutom anser jag att det är skandal att all granskning av IS, utanför polis och underrättelsetjänst, sker av privatpersoner. Som jag, Som Per Gudmundsson eller Magnus Sandelin, som andra som föredrar anonymitet men granskar via Flashback eller facebookgrupper. Det behövs ett EXPO som kraftfullt granskar dem.

Två IS sympatisörer från en till dem allierad terrorgrupp mördade 12 personer på Charlie Hebdo. Därefter tog en person som sa sig vara IS gisslan i en judisk kosherbutik och mördade judar. Nu har en belgisk terrorring, som hade vapen hemma och sköt mot polis, avslöjats.

Antalet sympatisörer och aktivister för IS i Sverige är troligen lite färre än i Belgien. Hur många planerar terrordåd här? Eller ska vi vara naiva och tro att det inte görs? Svenska IS sympatisörer är kusliga. (Se exempel här IS på svenska. Hur en svensk IS sympatisör tänker. Svensk IS sympatisör pratar jihad på TV. Även Per Gudmundsons blogg har bra exempel.)

Faktum är att självmordsbombaren på Drottninggatan, Taimour Abdulwahab, pratade om en ”islamisk stat” (IS betyder islamska Staten). Han var med all sannolikhet med i det som senare blev IS:

Svensk IS sympatisör

”När Taimour Abdulwahab al-Abdaly sprängde sig i hörnet Drottninggatan-Bryggargatan i Stockholm under julruschen 2010, uppgav han att han agerade i Islamiska statens namn. Som hämnd för Vilks angrep han civila mitt under julruschen – alltså handeln och ekonomin, precis som enligt order. Uppgifter från Irak gjorde vidare gällande att han tränats av samma grupp där.

Säkerhetspolisen har ännu inte presenterat någon fullständig utredning om självmordsbombningen (hur länge ska vi behöva vänta på den?) så tills vidare får vi nöja oss med bombmannens egna ord:

”Nu har Islamiska staten uppfyllt vad de har lovat er. Vi finns nu här i Europa och i Sverige, vi är en verklighet, inget påhitt”” (Källa)

Dessutom får jag påpeka att vi har svenskar som sitter inne för förberedelse av terrorbrott mot Jyllandsposten. Även de gillade den rörelse som senare blev IS.

Ska det behöva dö en massa svenskar, eller ska en synagoga eller moské behöva sprängas i luften, innan vi börjar ta hotet från den radikala jihadismen i Sverige på allvar?

**************

För mer läsning:

IS på svenska. Hur en svensk IS sympatisör tänker. Svensk IS sympatisör pratar jihad på TV. Svenska sexslavar åt IS. Hur man bäst bekämpar radikala jihadism. Hur man INTE bör bekämpa radikal jihadism. Radikala jihadister på twitter. Hizb ut tahrir (2012). Hizb Ut Tahrir (2014)

PS

Jag baserat artikelns procentsatser på antagandet att det finns 400.000 muslimer i Sverige. PEW har en högre siffra, motsvarande över 500.000 idag men den har kritiserats. Nämnden för statligt stöd till Trossamfund ger stöd till samfund med 110.000. Men många moskeer och inriktningar väljer att finansiera sig utan statligt stöd och registreras inte. Sen är antalet aktiva troende större än antalet registrerade. och antalet passiva ännu större. 2011 skrev jag en artikel om svårigheterna vid beräknandet av antalet och gjorde vissa jämförelser med övriga Europa. jag använder 400.000 då det är den siffra som brukar nämnas i debatten och som ministrar använt.

26 tankar om “Hotet från IS och radikal jihadism

 1. Pingback: Märsta Unga muslimer bjuder in judehatande islamist | Sverige är inte världens navel!

 2. Pingback: Hur man känner igen en IS-anhängare eller radikal jihadist | Sverige är inte världens navel!

 3. Pingback: Nätverket runt en svensk IS-krigare | Sverige är inte världens navel!

 4. Pingback: Islamska staten i deras egna ord, del 1 | Sverige är inte världens navel!

 5. Pingback: Islamska staten i dess egna ord. Del 2: Dabiq nr. 1 | Sverige är inte världens navel!

 6. Pingback: Lapparna med IS hot i Knivsta är förfalskning | Sverige är inte världens navel!

 7. Pingback: Muslimska Mänskliga Rättighetskommitten + Sverigedemokraterna = sant! | Sverige är inte världens navel!

 8. Pingback: Är det islamofobi att jämföra IS med nazismen? | Sverige är inte världens navel!

 9. Pingback: IS publicerade hot om terror mot Frankrike igår | Sverige är inte världens navel!

 10. Pingback: Svor Köpenhamnsterroristen trohet till IS? | Sverige är inte världens navel!

 11. Pingback: Se Uppdrag Granskning om en svensk IS terrorist ikväll | Sverige är inte världens navel!

 12. Pingback: Hizb Ut tahrir kommenterar terrordådet i Köpenhamn | Sverige är inte världens navel!

 13. Pingback: Terroristens begravning: IS anhängare och antisemiter | Sverige är inte världens navel!

 14. Pingback: Radikal jihadism och moskén i Halmstad | Sverige är inte världens navel!

 15. Pingback: Tyck inte synd om jihadisternas kvinnor | Sverige är inte världens navel!

 16. Pingback: Varför dras svenskar till IS? | Sverige är inte världens navel!

 17. Pingback: Därför publicerar jag namnen på radikala islamister | Sverige är inte världens navel!

 18. Pingback: Vad anser Solidaritetscenter om IS? | Sverige är inte världens navel!

 19. Pingback: Hatpredikanten Said Rageah på Sverigeturne | Sverige är inte världens navel!

 20. Pingback: Danmark: ännu en radikal islamist begravs | Sverige är inte världens navel!

 21. Pingback: IS vill ha en reformation av islam | Sverige är inte världens navel!

 22. Pingback: Omar Elturk | Sverige är inte världens navel!

 23. Pingback: Hat mot kuffar (otrogna) är också rasism och hets mot folkgrupp! | Sverige är inte världens navel!

 24. Pingback: IS och argumenten för att återinföra slaveriet | Sverige är inte världens navel!

 25. Pingback: Radikal islamism: exemplet Örebro | Sverige är inte världens navel!

 26. Pingback: Säpo hjälpte att frige Al-Nusra kopplad terroristmisstänkt | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: