Är Charlie Hebdo rasister eller antirasister?

En del tidningar i Sverige vill inte publicera Charlie Hebdos bilder. För att de tangerar på gränsen till rasism, som det heter. Ja det är en extrem tidskrift med en extrem metod. De älskar att använda stereotyper. Ateister beskrivs som mördare av kattungar tex.

Deras metod var och är sån. Satiriker använder ofta extremerna. De här mer än många andra. Och ja teckningar som de gjort känns ofta smaklösa. Jag tänker på judar och muslimer som utmålats som ss soldater och extrema bilder på afrikaner.

Men så ser jag på bilderna på feminister och på manschauvinister och ateister som de häcklar lika stereotypt. Och på kristna kyrkor. Det finns inget de häcklat så ”extremt” som kristna och påvar.  Och jag ser på de otaliga teckningar som häcklar rasister. Charlie Hebdo är ett speciellt fenomen. Inte nåt man kan klämma in i en mall som ”gott” eller ”ont”, eller ”svart” eller ”vitt”.

Kika på Svenska Mad eller på vår egen skämttecknare Lindström, så ser ni en liknande metod.

2015-01-10

Samma metod används ofta av komiker. Våra kära så kallade ”invandrar ståuppare” gör det hela tiden. De använder EXAKT samma metod som Lindström och Charlie Hebdo, bland annat då de skämtar över svenskars beteenden. Rasistiskt eller inte?

Man kan inte jämföra Charlie Hebdo med nazistiska tidskriften Der Sturmer, som en del gör. Der Sturmer publicerade aldrig en enda teckning som jämförde Hitler med en bajskorv. Man måste se till kontexten och syftet.

Däremot kan man jämföra Charlie Hebdo med de berlintecknare som runt 1928 häcklade kristna, judar, nazister och kommunister med samma stereotypa metoder som Charlie Hebdo idag.

Berlintecknarna runt 1928 använde stereotyper. Charlie Hebdo gör samma sak. Bra eller dålig? Ja teckningarna är ju så extrema att de kan användas av rasister. Och av antirasister. Teckningarna om Israel och judendomen används av antisemiter. Häcklandet av ateister används av kristna och judar. Häcklandet av Le Pen används av antirasister. Häcklandet av kristna, muslimer och judar används av ateister.

Världen är inte svart eller vit. Inte heller Charlie Hebdo är det. Att utmåla dem som 100% goda och fina förebilder är inte ok. Det finns problem med dem. Många av deras teckningar känns unkna och rasistiska. Teckningar som stinker antisemitism, antikristendom, anti-ateism, antiislam. homofobi och sexism.  Teckningar på judar och muslimer som SS-soldater och som driver med holocaust. Bilder på Israel där davidsstjärnan byggs upp av människoben.

Men det komplexa är att de både driver med förintelseförnekare och antinazister. De driver med sexister och är sexistiska. De har teckningar som luktar homofobi och de har teckningar som är bland de bästa jag sett MOT homofobi.

De publicerar stereotypa bilder på judar. Men de är också den tidning som häcklat antisemiten Dieudonné M’bala M’bala ”värst”.

Men istället för att spy galla över dem och jämföra dem med nazister, som en del gör idag, bör vi diskutera stereotyperna. Är det ok satir där man använder stereotyper om svenskar, judar, muslimer, kristna, ateister, rasister, etc? Är Özz Nujen ok? är David Batra ok? Är Lindström ok? Charlie Hebdo är inte annorlunda än dem, bara mer extrema.

kan vi få en diskussion om Charlie hebdo där vi inte utmålar dem som nazister a la Der Sturmer och inte som änglar och hjältar heller.

Hur som helst. För er som tror att Charlie Hebdo är hardcore rasister och för er i Sverigedemokraterna som tagit till er dem som de nya hjältarna, publicerar jag några av de många antirasistiska teckningar de gett ut här.

 

Lampedusa, medelhavet. resultatet av Nationella Frontens Politik.

Marine le pen har rakat mustaschen. Men nog liknar det en liten hitlermustach vid snippan!?

Skärmklipp

Javisst Sd gillar inte att man avbildar Sd som nazister. Vad anser Sd om att charlie Hebdo ofta avbildat Nationella Fronten som nazister?

Le Pen liknar detta… (Lägg märke till att Charlie Hebdo skändat franska flaggan också, nåt som är lagbrott i Frankrike.)

Lägervakter…

suiprofet

Ja tidskriften har häcklat islam och kristendomen och judendomen på stereotypt och grymt sätt. Men de kan också göra så här. ”Om Muhammed skulle återvända…” – ”Men jag är ju profeten. – Håll käften du otrogne!!”

En till om dotter och pappa le pen. Undrar hur de skulle avbildat Jimmie Åkesson?

Le Pens parti. En trojansk häst för skinheads?!

Till sist en bild av den nu skjutne Charb och den nu skjutne Coco. Männen bakom några av de mest extrema karikatyrerna av Muhammed. Återigen handlar de om Sd.s kompisar i Frankrike: Le Pen och Front National.