Till försvar för Charlie Hebdo!

2011 attackerades Charlie Hebdo av radikala muslimska fanatiker. De planterarade bomb där. Anledningen var denna bild på profeten Muhammed. Sen dess har de varit en måltavla för islamister och extremisters hat. När jag kikade på IS verksamhet i somras såg jag att de nämnde både Lars Vilks och Charlie Hebdo som hatobjekt. Charlie hebdo har riktat mycket av sin satir mot IS de sista månaderna och publicerade så sent som inatt en teckning mot ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Charlie Hebdo är en satirtidning. Man kan ogilla att de driver med Gud, Jesus, Muhammed, Moses, Marxs och en massa andra. Jag bifogar ett utdrag ur en artikel jag skrev 2011 om dem. Att sprida hat om muslimer och demonisera hela islam är rasism. Att sprida hat om kristna och demonisera alla troende och hela kristendomen är hat. Att sprida satir om kristendom och islam är INTE hat och INTE rasism.

CHARLIE HEBDO är religionskritiska, inte hatiska. Se gärna det de spritt via sitt twitterkonto den sista tiden.

2011 kritiserade jag svensk media för att de inte vågade sprida bilden ovan i rapporteringen av bombdåden. Undrar hur det blir idag.

Så sent som i natt publicerade tidningen en satirteckning på sitt twitterkonto föreställande ledaren för jihadistgruppen Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Skärmklipp

Så här attackerade de IS för ett tag sen. ”Men jag är ju profeten”… ”Håll tyst du otrogne!”  

OTRO

Regeringen och media måste OFÖRBEHÅLLSAMT uttala starka stöd för yttrandefriheten nu. Inte en massa bräkande och mjäkiga ”men…” nu.

”Yttrandefriheten och tryckfriheten är det dyrbaraste vi har. Slutar vi slåss för den, dör civilisationen”

/Torgny Segerstedt

****************

Utdrag ur artikel från 2011 på Frihetsfronten.

Tidskriften Charlie Hebdo, som brandbombades i förrgår efter att ha publicerat en satirisk teckning av profeten Muhammed, grundades 1961 som Hara Kiri. Att det var just 1961 är betydelsefullt. Det var mitt under den mest känsliga perioden i Frankrikes nutidshistoria. 1958 försökte en grupp franska militärer göra statskupp. 1961 skedde Parismassakern då 70-100 personer sköts ihjäl av polisen. Samtidigt pågick Algeriets frihetskrig.

Tidskriftens kombination av politik, satir, kritik av polis och militär och erotik slog an direkt från början. Tidskriften fick flera gånger försäljningsförbud, på grund av det vågade innehållet.

1970 stängdes tidningen av staten på grund av att de skämtade om President Charles De Gaulle, i samband med att han dog.

Efter 1970 levde tidskriften vidare som ”den månatliga Hara Kiri” och som Charlie Hebdo. Charlie i namnet la de till på grund av Charles de Gaulle. Sanna satiriker ger sig aldrig, som bekant…

Tidskriften hara Kiri finns inte längre men Charlie Hebdo lever!

Här följer ett urval av Hara Kiris och Charlie Hebdos omslag genom tiderna. Klicka på dem för en större bild. (Hara Kiris samtliga omslag kan ses här.)

Och till sist några prov på skämtteckningarna i tidskriften. En om Iran och en annan om påven. (Tidskriften har skämtat mer om påven än om muslimerna genom åren.)

Den radikala islamismen är inte samma sak som religionen islam. Det ena är fanatism, terror och människohat, det andra är en religion. Varje religion  formas av det som är i de troendes hjärtan: hat föder hat och kärlek och tolerans föder kärlek och tolerans.

Att svensk media inte publicerar omslaget som var orsaken till terrordådet är katastrofalt. det bara visar att massmedierna tror att alla muslimer är som de galna radikala islamisterna. Antingen behandlar man muslimer, och alla religioner och ideologier,  jämställt med respekt för deras lika rättigheter och skyldigheter, eller så gör man det inte! Att inte publicera bilden på omslaget är INTE att respektera islam som en jämställd svensk religion!

Mer läsning om IS:

IS på svenska. Hur en svensk IS sympatisör tänker.

Annonser

One thought on “Till försvar för Charlie Hebdo!

  1. Ping: Charlie Hebdo och den s.k. ”rasistiska bilden” på invandrarkvinnor | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer inaktiverade.