Om Sven Wollter hade försvarat Adolf Hitler…

Sven Wollter diskuteras just nu. DN har skrivit om hans framträdande i SVT igår. jag har tagit mig friheten att kopiera texten och ändra vissa detaljer. Frågan är om Sven en hade kunnat bli skådis med dessa åsikter? Men nu är det Stalin, och inte Hitler han gillar, och då kan man tydligen det.

”Det var i programmet ”Min sanning” som Sven Wollter, 80, medlem i Svenska Motståndsrörelsen, ilsknade till när programledaren Anna Hedemo ifrågasatte partiets stöd till Hitler och regimen i nazityskland.

– Kom inte och släng Hitler i fejset på mig! Jag har läst mycket av Hitlers tidigare skrifter och tycker det är mycket i det som är bra, sade Sven Wollter.

Sven Wollter poängterar sedan att Hitler paranoida period inte går att försvara.

På frågan om det lämpliga i att det hänger idolbilder på Hitler på väggen på Svenska Motståndsrörelsens kongresser svarar Wollter:

– Okej? Och? Det är inte jag som sagt att han ska hänga där, men han får hänga där för mig.

När programledaren inleder en fråga om att nazism förstört för människor avbryter Wollter henne:

– Nazismen har inte förstört någonting.

Wollter säger att han är tolerant mot sitt ”lilla parti”.

– Det är det enda parti där du kan få läsa sanningen i någon mån om vad som händer i vårt land och på andra ställen.

– Jag har naturligtvis tänkt över det här. Jag är inte medlem av det här partiet av slapphet eller för att jag inte vågar gå ut [ur partiet].

Sven Wollter får också frågor om hur han ser på Nazityskland. På frågan om det är omvärldens fel att regimen satsade på försvaret svarar han:

– Ja, delvis. Om man isolerar ett land så är det klart att omvärlden har ett ansvar för det.

Om illdåd som begått i nazismens namn säger Wollter:

– Jag försvarar inte offrandet av människoliv, jag försvarar den nazistiska ideologin. […] Jag kan inte som en liten svensk snubbe sitta och fördöma de helveten som uppstår på olika håll på jorden.

I sociala medier är det flera som reagerar på Wollters kommentarer.”

***

Vem tror att om han hade resonerat så hade han fått synas i TV rutan en enda gång till?

För övrigt missade journalisten citaten från Wollter som visar att han gillade den gamle Stalin också och försvarade utrensningar han gjorde från 30-talet och framåt.

Läs mer i min artikel om Mohamed Omar och revisionismen i KP, en random RKU-medlem, samt i artikeln om antidemokratismen i Sverige och artikeln om Sven Wollter och Pia Sundhagen och artikeln om Kommunistiska Partiet och ABF samt artikeln ett ögonblick av stalin-nostalgi och en artikel jag skrev om Mohamed Omar!) Jag har skrivit om KP i antidemokratismen i Sverige. Här är en artikel om varför de inte kan tolereras i antirasistiska rörelsen samt en artikel om deras syn på borgare och klassförrädare, etc