De dilemman S-regeringen har med asylmottagningen.

Jag hör att fler och fler kommuner rapporterar att de går på knäna. Kombinationen av viss ekonomisk kris, neddragningar i de sociala skyddsnäten och den offentliga servicen och en rekordhög mottagning av asylsökande och anhöriginvandrare börjar sätta sina spår.

Filipstad kan inte garantera att flyktingbarnen får undervisning längre, t.ex…

Innan man spår Sveriges undergång på grund av invandringen bör man minnas att redan när vi fick 10000 asylsökande per år var det många som sa att ekonomin skulle braka ihop. Borgarna visade under sina år vid makten att i kunde ha en ekonomi som var bäst i Europa och ändå ha en hög invandring. Jag tror det går att behålla hög invandring, bättre sociala skyddsnät än idag och en bra nationell och kommunal ekonomi. Men då måste vi få fram lite nationell samordning och planering kring detta.

Men det dilemma som debattörer som tex Johan Westerholm och de som driver den nya FB gruppen om asylmottagning pekar på är reellt. Det de säger om det situationen kommunerna har och den ovärdiga behandling vi ofta ger de asylsökande är korrekt. Den politik vi haft hittills har varit ganska bra men det jäser under ytan. Det finns problem ute i bygderna och staten har hittills inte visat att de är beredda att koordinera och leda asylmottagningen i den omfattning som behövs.

Nu hänger mycket på S-regeringen. Deras politik nu avgör om Sd ska få 30% nästa val eller inte. De måste behålla bra offentliga finanser, minska arbetslösheten, få bukt med kommunernas kris, förbättra asylmottagningen, ta emot fler asylsökande än tidigare år, förbättra offentliga servicen och stärka de sociala skyddsnäten samt öka folks förtroende för politiker och demokratin. En diger lista. Kan de inte det står vi inför SVÅRA problem i samhället! Fixar de inte det har Sd 30% nästa val. 

Jag tror vi kan och måste fortsätta att visa vägen för resten av EU som ett generöst alternativ. Vi går mot en värld där varje människa självklart bör få röra sig fritt. Där vi bör öppna gränserna mer än vi gör hittills.

Men det hänger på politiken. Med fel politik KOMMER Sverigedemokraterna att ha över 30% nästa val. Om Socialdemokraterna misslyckas så att nedskärningarna fortsätter och den offentliga servicen minskar OCH samtidigt asylmottagningen är fortsatt hög har Sd 30% nästa val. Vill vi det?

Vi bör väldigt noga lyssna på de som varnar för krisen ute i kommunerna. Men behöver inte hålla med dem. Jag håller inte med dem om allt. Men lyssna för tusan. Och jag hoppas att Löfven och co också lyssnar!

 

Annonser