Mentala funktionsnedsättningar är inget skällsord!

Fascinerande. Jag skrev en artikel om Astrid Lindgren där jag är mot n-ordet och vill ha bort det. Men jag påpekar att bl.a. Martin luther King använde det i positiv bemärkelse. Då går några som kallar sig ”antirasister”, bland annat Behrang Kianzad (Deejay Bacid) och Jesper Nilsson, två relativt kända namn, i taket. De tar till ytterst fördomsfulla ord. Jag blir kallad imbecill, på treårings nivå, mindre andligt begåvad, idiot, psykiskt handikappad och att jag saknar några kromosomer.

Det är fascinerande, och hemskt, att fördomar mot personer med mentala funktionshinder betraktas som så rumsrena ännu att de till och med kan användas av personer som kallar sig antirasister då de är arga på någon.

Jag har sett detta ofta, tyvärr. Det finns en elakartad tendens från vissa att kalla Sverigedemokrater och rasister för CP, mentalt störda, mindre begåvade, korkade, psykiskt sjuka, utvecklingsstörda, blockmongon och gud vet vad. JHag har ofta sett det som skällsord. Även borgare och andra de inte gillar får höra detta.

Många av mina vänner med funktionshinder har reagerat över att de tycker utvecklingen stannat av. Några av dem anser att trenden vänt, att det blir vanligare och vanligare att kasta fördomsfulla ord, som använts för att sprida hat mot personer emd funktionsnedsättningar genom seklen, i skallen på dem
Och vet ni vad? Det är lika fördomsfullt att kasta ord som CP och ”saknar kromosomer” i skallen på en annan människa som att kräka ur sig ordet ”neger” eller ”judejävel” eller ”svennejävel” som hatuttryck.

 

imbecill3

imbecill4

imbecill2

imbecill

Jag svarade dem bland annat detta:

Så ni ogillar min diskussion om ordet neger, ett hatord jag vill bli av med i svenskan. Ni går i taket så mycket att jag får höra att jag är psykiskt sjuk, imbecill och saknar kromosom. med utgångspunkt i fördomar om funktionsnedsatta använder ni de fördomsfulla, äckliga orden för att kasta skit på mig.

Snyggt!

Ska ni inte kalla mig CP också?

Vad kan det bero på att just en del antirasister använder funkofobiska uttryck mot deras motståndare (bland både rasister och antirasister)?

Det finns en myt om att nazisten är korkad, svagsint, dum i huvudet, lite efterbliven. Den myten skapades av några tyska Socialdemokrater på 20-talet som trodde att de skulle kunna komma åt nazzarna genom att kalla dem ”mentalt underutvecklade”. Socialdemokraternas tidning Vorwärtz från den tiden innehåller många referenser till nazister som mentalt funktionsnedsatta.

Samma aktivister kopplade också ihop homosexualiteten och nazismen och försökte piska upp en homofob våg av hat för att komma åt nazisterna,

Detta är en fördomsfull bild, ser ni det?

preview_600_293 Ja, även jag har använt och gillat den bilden, ovan. Men har slutat. Det är att anpassa mig efter myter där man drar likhetstecken mellan funktionsnedsättningar och rasister.

Är det inte dags att vi blir av med myten om rasisten och nazisten som intellektuellt efterbliven, utvecklingshämmad, mentalt funktionsnedsatt?

Och snälla ni. Använd inte ord som betecknar funktionsnedsättningar mot era politiska motståndare, vare sig det är nazister, rasister, liberaler, socialister eller kommunister!

Annonser