Hur ordet neger uppfattades då Astrid skrev Pippi

Jag hade en artikel inne i Nyheter24 om Astrid Lindgren och ordet negerkung, nyligen. Jag har följt debatten och måste säga att det saknas en hel del kunskap om ordet neger och hur det använts.

Först och främst. Jag är för att man rensar upp lite i filmatiseringen av Astrids böcker. Visst kan man ta bort både ordet neger och Pippis imitation av en kines och ordet ”tjing tjong pling plong”.

Men det påstås ofta att ordet neger var rasistiskt även då Astrid skrev sina Pippi-böcker. DET stämmer inte. Astrid hade rasistiska föreställningar då hon skrev Pippi men användningen av ordet neger var INTE rasistiskt då i sig.

Om man kikar på 40-talets och 50-talets debatt var det ordet nigger som sågs som rasistiskt. Det var så både i Sverige och i USA. På den tiden var en del oroade över att ordet nigger dök upp i barnlitteraturen, tex i Enid Blytons böcker och, om jag minns rätt, Bigglesböckerna.

Ordet neger var i sig då både i Sverige och USA ett helt neutralt ord.

Visst användes ordet rasistiskt, men även juridiskt och de svarta själva använde det om sig. Det var som ordet svart idag, ett ord som användes på många sätt. Ordet nigger användes bara negativt.

På 60-talet försvann ordet nigger helt från barnlitteraturen. Istället kom striden att stå kring ordet neger.

Medborgarrättsrörelsen i USA och Martin Luther King använde aldrig nyord som svart eller färgad eller afroamerikan då de beskrev sig själva. De sa alltid att de kämpade för den amerikanska negerns rättigheter.

Som i talet ”I have a dream”:

And as we walk, we must make the pledge that we shall march ahead. We cannot turn back. There are those who are asking the devotees of civil rights, ”When will you be satisfied?” We can never be satisfied as long as our bodies, heavy with the fatigue of travel, cannot gain lodging in the motels of the highways and the hotels of the cities. We cannot be satisfied as long as the Negro’s basic mobility is from a smaller ghetto to a larger one. We can never be satisfied as long as a Negro in Mississippi cannot vote and a Negro in New York believes he has nothing for which to vote. No, no, we are not satisfied, and we will not be satisfied until justice rolls down like waters and righteousness like a mighty stream.

Eller boken Kaos eller gemenskap, 1967:

”En del liberaler utgör ett större hinder för den amerikanska negerns frihet och rättigheter, än till och med Klu Klux Klan…” /Martin Luther King, 1967, Kaos eller gemenskap.

Om man läser Kings böcker, som finns översatta till svenska, slås man av det intressanta att ordet neger dyker upp överallt.

Det är inte konstigt. Ordet var på 50-talet och 60-talet neutralt. Det är historielöshet utan like att anta att användningen visar att Astrid Lindgren var rasist eller att ordet hade någon rasistisk betydelse då hon skrev det. Det hade det inte per automatik.

Faktum är att ordet svart, som säkert anses ok av de flesta idag, ansågs rasistiskt i USA och av många i Sverige, vid den tid Pippi skrevs, och efteråt. Det ord som fler och fler försökte använda som den neutrala termen var neger.

Antirasister som ca 1960 försökte använda ett ord som var icke rasistiskt och icke förnedrande i Sverige använde ALLTID ordet neger. De använde inte svart, iallafall inte om man kände till hur amerikanska ”svarta” kände inför det ordet. De använde absolut inte färgad, som rassar i USA och Sydafrika använde. De använde neger.

Men språket förändras. På 60-talet och 70-talet kom ordet neger att användas så flitigt av rasister att de svarta själva började avsky ordet. Precis som för övrigt också hände med ordet ”färgad” som också var neutralt, och användes flitigt av medborgarrättsrörelsen tidigare.

Från och med 80-talet är läger så att i praktiken bara rasister använde ordet. Alla andra var trötta på det.

Det där med att språk och folks värderingar förändras är inte fel. Just nu håller till exempel ordet utvecklingsstörd på att försvinna. Allt fler inser det absurda att man ska kalla folk som har en funktionsnedsättning för störda.

Hur kan det komma sig att ordet blivit negativt? Ordet hade tidigare inte en entydigt negativ klang. Att något var stört betydde bara att det var en variation. Något bortom normalen. Både genier och personer med mentala funktionsnedsättningar kallades störda.

Men med tiden har ungarna på skolgårdarna och andra använt ordet störd som skällsord så mycket att ordet störd associeras med att vara korkad, dum, och idiot. Ordet har helt ändrat betydelse. Därför är det inte konstigt att man vill bli av med det.

Men Pippi är inte utan rasism.

När Astrid 1970 fick frågan om hon skulle gjort pippis far till negerkung om hon skrivit boken idag, sa hon:

”Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig en bambukjol och genast blir till negerkung.”

Kom ihåg att ordet neger 1970 ännu var neutralt. Så det är inte ordet som Astrid reagerade mot utan att en vit skulle sitta som kung över svarta. Det var det hon hade velat ändra på.

Så innehåller Pippi i Söderhavet nåt som var rasistiskt då det skrevs? Ja, det gör det. Astrid Lindgren var smart så hon insåg det själv och ångrade sig. Ja, hon hade rasistiska föreställningar och det återspeglades i idén om den vita negerkungen, men INTE i ordet neger. (Även om ordet neger givetvis blev rasistiskt i sammanhanget.)

Så hur ironiskt det än kan låta är rasismen kvar, oklippt, i filmen. Trots att ordet neger är borta.

Ska vi då klippa om hela filmen? Givetvis inte. All äldre film innehåller stereotyper och föreställningar vi ser annorlunda på idag. Men att vi tar bort de mest uppenbara formerna av fördomar, som ordet neger, så barnen slipper se det är bara bra. Eller vem föreslår att vi återpublicerar 30-talets barnlitteratur om giriga judar eller 60-talets barmprogram om de ”störda” CP-barnen vi ska vara snälla mot för de måste vi hålla internerade?

PS

Nu pratas det igen om att antirasister inte bör skriva ”sluta använda ordet neger” eller ”order negerkung är rasistiskt”. Vi bör skriva ”sluta använda n-ordet” och ”n-ordet plus kung är rasistiskt” annars är vi också ”rassejävlar”.

Jisses!

Ok. Är ni med på att stoppa användningen av S-ordet, C-ordet och H-ordet också? Och ungdomarna måste sluta använda D-ordet också, eller hur? Dessa ord arbetar jag mycket för att få personer att sluta använda som skällsord, eller helt, precis som n-ordet. Eller S-ordet som jag VERKLIGEN hatar!

Aha, ni förstod säkert inte ett smack av vad jag menade ovan. Exakt så!

Hint, S-ordet nämns i texten ovan!

Antirasismens syfte är inte att övertyga redan övertygade, utan att förändra attityderna hos de icke övertygade.

Annonser

One thought on “Hur ordet neger uppfattades då Astrid skrev Pippi

  1. Ping: Mentala funktionsnedsättningar är inget skällsord! | Sverige är inte världens navel!

Kommentarer inaktiverade.