Sammanhållningen och debatten om de 48 miljarderna

När Reinfeldt gick ut och nämnde att kostnaden för flyktingmottagningen skulle bli 48 miljarder mer på nägra år sa många på allvar att han gjorde fel som nämnde siffran. Ja det var till och med fel att ta fram underlaget till materialet, menade en del. Siffran skulle döljas.

En kostnadsökning på 48 miljarder skulle alltså döljas, menade de på allvar. Det skulle döljas för att undvika rasism.

De påstod att Reinfeldt gick Sverigedemokraterna ärenden. Men det är fel. De som gick Sd:s ärenden var de som sa att Reinfeldt borde dolt siffran. Sd och Sd.s svans i tex Avpixlat påstår nämligen att vi har censur i Sverige och att politikerna ”mörkar” kostnaderna för invandringen. Så genom att säga att Reinfeldt borde ha ljugit eller mörkat kostnaden¨ger de Sd rätt. 

Jag är för Reinfeldts plan att ta in fler som flyr från nöd och krig. Men nåt som gör mig orolig är att politikerna inte kan hantera situationen. Att vi skapar fler och fler avgrundsklyftor i samhället..

En del vill göra det som Sd påstår att alla politiker och antirasister gör, dvs mörka kostnaderna för invandringen. En del andra undviker den paradox detta med de 48 miljarderna skapar hos folk.

Något som politikerna måste hantera är folks oro för framtiden. Folks oro för nedskärningar, dålig äldreomsorg, dåliga skolor och problem i samhället. Jag vet många från vänster och höger som kämpar mot Sd och som hellre skulle äta bajs än att rösta på Sd sm anser att vi tar emot för många här.De reagerar på de 48 miljarderna genom att tänka:

”Mina barn går i en usel skola som inte har råd med något, vi kanske borde satsa på de vi har här istället för att dra på oss kostnader kring invandringen”. ”De 48 miljarderna hade behövts i Sverige, min gamla mormor får inte flytta in på ett serviceboende och hemtjänsten har ont om personal, ska vi lägga 48 miljarder på invandring då?” ”De är snart krig i Europa och vi har inget försvar, tänk vad vi hade kunnat göra för de pengarna…”

 

Eller

”Min lilla ort tar emot hundratals asylsökande, hur många tar Stockholm emot?”

Idag tillhör dessa inte potentiella Sd väjare. Imorgon kanske de gör det, om inte politikerna kan hantera denna oro och lägga effektiva lösningar på problemen de är oroliga för.

Men om projekterade äldreboenden avskrivs i städer med skriande brist på äldreboenden och ersätts med boenden för flyktingar så skapar det en paradox hos många, och en ilska hos många, som politiker måste hantera.

När folk får veta att Ljusnarsbergs kommun tog emot 230 asylsökande i Anläggningsboende under 2012 och Stockholms stad tog emot 93 samma period, skapar det en paradox, och en ilska hos många.

Jag vet att med rätt politik klarar vi detta. Invandringen är en investering i framtiden för oss. Men det är en investering med kostnader på kort sikt. Invandringen är med andra ord lönsam, precis som skola och omsorg är det. Men med fel politik skapas utanförskap för de nyanlända samtidigt som alltfler som fötts här känner utanförskap på grund av nedskärningar i de sociala skyddsnäten och oro för framtiden. 

Om folk upplever mer och mer nedskärningar nu samtidigt som miljarder betalas ut för invandring så kommer fler att söka sig till Sd.

Just nu kommer Sd att hållas under 15% eftersom många hoppas på Socialdemokraterna. Det ironiska är att VÄLDIGT många kommer att rösta på S för att de tror att S ska minska invandringen (Alliansen ses som de invandringsvänliga av VÄLDIGT många och S som mer restriktiva) och att S kommer att ”återställa välfärden”. Men vad sker 2018 om inte S lyckas med detta? Vad sker om det blir djupare ekonomisk kris i världen och Sverige igen?

Sd:s väljare tror inte på politiker och media. De som röstar Sd har tappat tilltron till demokratin. Dessutom är de generellt sett mycket oroade över framtiden och känner utanförskap.

Ett alternativ är att ljuga eller mörka om kostnader för flyktingmottagande, något en del antirasister på allvar menar att vi bör göra. Vad leder det till hos personer som redan tappat tilltron till politiker och media? Ett annat är att inte mörka och krisen fortsätter, som också gynnar Sd. Det alternativ som INTE gynnar Sd är att inte mörka och lösa den ekonomiska krisen.

Det vi behöver nu är konkreta lösningar på de ekonomiska problemen och åtgärder som höjer folks tilltro till politiker och den demokratiska processen.

Vi behöver stärka sammanhållningen i världen, i Europa, i Sverige och i vårt lokalsamhälle. Vi behöver en situation där vi arbetar bort utanförskap genom samarbete och lösningar på problem. Vi behöver samhällen där människor blir sedda och lyssnade till och tagna på allvar.

Mina problem, problemen min granne upplever, problemen den somaliska nyanlände upplever, problemet den arbetslöse vite mannen med en sjuk mamma upplever, hör ihop. Vi är alla en del av samma samhälle. Och det den syriska eller ukrainska flyktingen, somaliska mamman, och cubanska pappan samt den vita medelklassmannen i Sverige upplever hör ihop.

Vi lever i en värld, där vi hör tillsammans.

Men om vi kompromissar med demokratin, om vi börjar mörka kostnader för skola, sjukvård eller invandring, eller om vi inte tar fram lösningar för problem och utanförskap, av alla sorter, i Sverige, illa kvickt. Då bygger vi det som är motsatsen till sammanhållning och tillsammanskap!

 

PS

Johan Westerholms blogg är viktig för den som vill se vad jag menar om paradoxerna som skapas hos folk nu hos många.

Annonser