Strutsar stoppar inte Sverigedemokraterna!

SD får 12% i demoskop idag och ju mer de får ju mer ropar en del ”Sd är små och syns inte och ingen bryr sig om dem”.

”Sd går bakåt”… ”Sd är så små och obetydliga att ingen bryr sig”. ”Sd lockar inga till sina valmöten”. ”Sd går bakåt i opinionsmätningarna”. Inför valen 1991, 1994, 1998, 2002, 2006 och 2010 samt Eu-valet 2014 har man prövat samma taktik mot Sd och det har inte varit så lyckat.

Innan EU-valet 2014 skrev flera antirasister på FB och Twitter att Sd går bakåt och kommer att göra katastrofval för ”svenskarna gillar inte Sd”. De fick 10%. Dagarna efter presenterades en ny opinionsmätning från något opinionsinstitut som visade en nedgång för Sd på 0,3% och de utbrast samma sak. Se där, Sd går neråt, ingen vill ha dem.

Just nu cirkulerar bilder på Jimmie Åkesson i Västerbotten. Flera antirasister gör en poäng av en bild på ett tomt torg och det påstås att ”ingen lyssnar på Jimmie Åkesson”. Hmm. ja, nog pratar partiledare ofta inför halvtomma torg. Men just nu försöker man vinna en poäng genom att ta foton från en vinkel som får det att se ut som om torgen är tomma.

Gör gärna en googlesökning nästa gång du ser en bild på ett tomt torg och påståendet att ”ingen lyssnar på Jimmie Åkesson”.

Jag gillar inte den taktiken.

2012 kollade jag lite och kom fram till att SD.s potentiella väljarbas, dvs de som anser att Sd är bra eller är neutrala till Sd, var över 20%. 2010 ansåg jag det var 15%. Idag skulle jag säga att siffran är 30%.

Stödet för Åkesson

Till exempelvis kan man titta på hur stort förtroendet är för en partiledare.:

 Jimmie Åkesson har alltså stort eller ganska stort förtroende hos 8% (2+6) av väljarna och 14% är neutrala. (Demoskop)

Lägger man till de 7% som inte vet blir det 29%.

En mätning från i maj 2014 visade på 13% med ett positivt förtroende och 11% varken eller och 8% som inte visste vad de tyckte. Samma parametrar som 2012. Från 29% 2012 till 32% idag alltså. Ungefär samma siffror.

Politiken

Novus frågade hur många svenskar som stödjer Sd.s invandringspolitik för ett halvår sen. Svaret blev detta:

”Vad tycker du om Sverigedemokraternas invandringspolitik? Tycker du att den är:”

Mycket bra: 9 procent

Ganska bra: 12 procent

Varken bra eller dålig: 12 procent

Ganska dålig: 15 procent

Mycket dålig: 45 procent

Vet ej: 8 procent”

Med samma beräkningsmetod som jag använde 2012, att de som är positiva och neutrala och de som inte vet tillhör Sd.s potentiella väljare ser man att runt 40% var neutrala eller positiva till Sd:s invandringspolitik.

Dubbelt så många som röstar på Sd ansåg 2010 att Sd hade bästa invandringspolitiken. Det mönstret ser man ännu. 15-20% anser att Sd har bästa invandringspolitiken

Invandring

Ska man kika på potentiella väljarbasen ser man att ca 50% av befolkningen vill minska invandringen. Om man buntar ihop de som är ”neutrala” med de som vill minska invandringen blir siffran ca 70-80%. Det är ungefär samma siffror som jag nämnde i artikeln från 2012, dvs 80%.

Sedan många år har SOM-undersökningen frågat allmänheten om opinion kring flyktinginvandring.. 

Den första frågan ber allmänheten ta ställning till förslaget att ”Ta emot färre flyktingar i Sverige”. Allmänhetens svar 2012 var:

Bra förslag: 45%
Dåligt förslag: 29%
Varken eller: 26%

Den andra frågan vänder på frågeställningen ber allmänheten ta ställning till förslaget att ”Ta emot fler flyktingar i Sverige”. Det är ett nytt fråga som börjades ställas 2012. Svenska allmänhetens svar 2012 var:

Bra förslag: 18%
Dåligt förslag: 50%
Varken eller: 31%

 

I en annan SOM-instituts undersökning som diskuterats en del det sista året kom man fram till att 2013 var ca 61% oroade för ökad invandring och 44% var för att minska invandringen.

År 2013 anser 61 procent att ett ökat antal flyktingar är mycket  eller ganska oroande och 49 procent anser att en ökad invandring är mycket eller  ganska oroande. Samtidigt anser 78 procent att ökad främlingsfientlighet är mycket eller ganska oroande

Speciellt männen röstar på och stödjer Sd och det är väl ur det perspektivet man ska se att Sd nu håller på att försöka få med kvinnorna..

Ungefär var sjunde ”svensk man” röstade på (sd). Kan vara bra att tänka på innan ni kastar ur er fördömande omdömen i sociala medier och på arbetsplatser. Det kan vara någon ni känner, rent av håller av…
 
Enligt SVT:s vallokalsundersökning (VALU) var 65% av (sd)-väljarna män och 35% kvinnor. Enligt valnattsresultaten fick (sd) 9.7%. Det innebär att 0.65*9.7%=6.31 procentandelar var manliga röster. Om vi antar 50% män och 50% kvinnor i den svenska befolkningen, innebar det att 6.31/50=12.62% av alla  män röstade på (sd). 
I synnerhet LO medlemmar som är män stödjer Sd.

Sverigedemokraterna är det nästa största partiet bland LO-medlemmar.

Drygt 15 procent av medlemmarna skulle rösta på partiet om det vore val i dag, visar en opinionsundersökning som LO själva har gjort.

 

Myten att bara vita europeer kan vara rasister har lett till att man inte ser att Sd har stöd av ca 5-10% av Sveriges invandrare. Även invandrare kan vara rasister eller stödja rasister. Den siffran lär öka bland invandrare som är islamofober.

Sammanfattningsvis

Sd är fascister och rasister. Det betyder inte att de som röstar på Sd är det, men de borde förstå att det parti de stödjer är det.

Men vi bekämpar inte detta hot genom att låtsas vara strutsar. Sd har ca 30% av väljarkåren som potentiella väljare.

Det baserar jag på att ca 50% av väljarna är för minskad invandring. 30% har fördomar mot muslimer. 30% är positiva eller neutrala eller ”vet inte” till Sd och Jimmie Åkesson. 40% anser samma om Sd:s invandringspolitik. Dessutom huser många svenskar en misstro till politikerna och Sd är det parti som har flest som stödjer dem som misstror politiker.

Därför fungerar inte retoriken att ”ingen stödjer Sd”. Det slår bara bakut eftersom Sd:s potentiella väljare misstror media och politiker i allmänhet kommer de bara att uppfatta orden ”ingen stödjer Sd” som hån, lögn och politiskt taskspel och stödja Sd ännu mer framöver,

jag kommer att få en hel del kritik för att jag som är mot Sd skriver detta. Men hallå. Om vi inte vet hur terrängen ser ut vet vi inte var vi ska köra. Om man inte vet vilka motståndaren är och vem som stödjer motståndaren vet man inte hur man bekämpar motståndaren.

Istället för att EXKLUDERA de som stödjer Sd bör vi kanske hitta sätten att se dem, höra dem och INKLUDERA dem, få dem att ta avstånd från Sd, utan att kapitulera för rasisterna galna ideer.

Strutsar stoppar inte Sverigedemokraterna! Vi kan inte vinna kampen mot rasismen och Sd genom att sticka huvudet i sanden och låtsas att vi inte ser något.

PS

Så här skrev jag i maj i år:

Två dagar efter att Sd fick 10% av rösterna återgår debatten till det normala och en del tar dagens sifoundersökning som bevis för att Sd:s stöd minskar. Hmmm. *harkel* Var det inte det ni sa under hela EU-valet också, att Sd var på väg neråt och länkade till ”bevis” om 7%, 8% till Sd?

Jag vill också ha bort Sd men att leta bevis för att Sd är på väg bort genom att vända och vrida på varje promille i opinionsmätningar är lite… sisådär.

Sd är var näst största parti i 100 kommuner. Över 20% av befolkningen är positiva eller neutrala till Sd. 15-20% av LO medlemmarna röstar på Sd. De håller på att få ett genombrott i Storstockholm.

Nej Sd är inte på väg ut än. Att vi har fått många människor att reagera mot Sd och vända ryggen mot Sd är BRA. Men det är långt ifrån tillräckligt. Vi behöver många nya ideer och strategier mot Sd.

Lästips om aningslösheten  som blev Sd:s segertåg

Annonser