Judiska församlingar och Israelhatet

Folk som har starka åsikter mot Israel anser ofta att de har rätt att hata även judiska församlingar, eftersom ”de stödjer Israel”.

Ett exempel på detta är ”komikern” Martin Soneby som på twitter nyligen sa att han tyckte det var rätt att bua åt judiska församlingen i Pridetåget eftersom ”de stödjer Israel”.

SkärmklippHan fick kritik i debatten från de som mycket riktigt påpekar att Judiska Församlingen har starka känslor för Israel men inte tar ställning för kriget.

Skärmklipp2 

Han fick en hel del stöd för detta i debatten. Och Israel jämfördes med Nazityskland. Som denna ”pärla”.

Skärmklipp3

När man tittar på debatten om Israel och Palestina ser man att de flesta moskeer är engagerade för palestinas sak och de flesta synagogor för israels sak. Det betyder inte att synagogogorna eller moskeerna stödjer Israels krig eller Hamas eller Gazas politik.

Men hatarna kopplar samman detta. De säger att eftersom en synagoga har sympatier för Israel så måste de automatiskt ha sympatier för Israels bomber mot barn.

Att bua åt judar för att deras församling har sympatier för Israel är faktiskt inte ok. Det är lika rasistiskt som att bua åt muslimer för att deras moské har sympatier för Palestina eller den islamska världen.

Martin Soneby och andra som kopplar ihop synagogor och Israels politik så gör samma misstag som Avpixlat och muslimhatarna brukar göra. De ser att studieförbund som Ibn Rushd är eller moskeer som den vid Medborgarplatsen är knutna till Palestinas sak. Sen kopplar de ihop engagemanget för palestina med Hamas och anklagar alla moskébesökare eller hela Ibn Rushd för att vara Hamasanhängare.

Synagoga+Israel=Israels bomber mot barn. Moské+palestina=Hamas raketer mot barn

Mitt tips är att utgå från vad församlingarna, muslimska och kristna SÄGER. Stöder de Hamas ska de kritiseras för det, stöder de bomber mot barn ska de kritiseras för det. Men BEVISA det. Och kasta inte ur er generaliserande hat mot alla församlingsmedlemmar eftersom det är att kollektivt skuldbelägga dem och det är… rasism!

En tanke på “Judiska församlingar och Israelhatet

  1. Pingback: När Hat Blir Fint | Löjesguiden

Kommentarer är stängda.