Hur man kritiserar Israel utan att vara antisemitisk

Om du debatterat konflikten mellan Israel och Hamas har du säkert fått höra att ”många vill jämställa all kritik mot israel med antisemitism”. Eller ”du tror verkligen att all kritik av Israel är antisemitism”. Idag översvämmas nätet av hat mot judarna och ofta när man påpekar att hat är hat får man höra orden ovan. Därför behövs en guide på svenska med exempel på kritik mot Israel som gått överstyr och blivit antisemitisk.

I denna artikel ska jag ta upp två saker som man bör ha i åtanke.

1) Det är oftast antisemitiskt då man säger ”judarna”om man menar Israel.

Ganska självklart eller hur?  De som styr i Israel är oftast judar men inte alla judar är israeler och inte alla judar i Israel håller med om vad deras ledare gör heller.

jude

Personen ovan trodde jag var jude och ”råkade” skriva att ”ni” mördar en folkgrupp. Sen jämställs israeler med judar och det sägs att det inte är synd om judarna, på grund av Israels politik.

Skärmklipp

”Judarna använder cancerbomber”. 

Visst, Israel är en judisk stat. Men det rättfärdigar inte användningen av begreppet ”judarna” eftersom det går lika bra att säga ”israelerna”. Lika lite som man bör generalisera om ”palestinierna” eller ”araberna” då Hamas gör nåt galet, bör man göra det om ”judarna”.

2) Det kan vara antisemitiskt även om ordet jude inte alls används.

Antisemiterna fokuserar inte längre på judarna. De pratar oftare om ”sionisterna” och ”Israels världsmakt” och ”finansintressena i världen”, ”Rotschilds makt” och ”Goldman Sachs makt” och sådant. Ahmed Ramis grovt antisemitiska hemsida: Radio Islam är ett skrämmande exempel på hur man använder orden judar och sionister som synonymer.

zionnazi

Även om du inte använder ordet jude kan du uttala dig antisemitiskt. Det sker om du använder samma liknelser och överdrifter om ”sionister” och ”Israel” som används mot judarna.

Om du använder samma sorts rasistiska liknelser som brukar användas mot judar. Dvs kallar sionister giriga, pratar om att de styr världen, antyder att sionisterna förintade judar eller inledde andra världskriget. Även judiska blodsmyter presenteras ofta i sionistisk förpackning, och det är inte bra.

Om du är muslim så har du säkert reagerat på hur islamister demoniseras för att genom dem komma åt alla muslimer. På samma sätt kan en demonisering av sionisterna slå mot alla judar.

zionnazi2

zionnazi3

Det där med att kalla sionister för nazister var något som fascisterna började med runt 1950. Då uppdaterades myterna kring sions vises protokoll med idén att sionisterna låg bakom nazismen. För det första är det en lika grov generalisering som att kalla alla islamister för nazister (som Breivik gör) och för det andra är det så att sionister är judar och nazisterna faktiskt utrotade judarna. Lite opassande alltså.

Och ”värre än Hitler”… Well, well, well….

Läs gärna mer om ”hur man kritiserar Israel utan att låta som en antisemit” på denna Tumblr blogg.

Annonser