Svar till katerin Mendez

Katerin Mendez från Fi har svarat på min artikel om hennes postningar på Facebook.

Tidsbrist omöjliggör en längre artikel. Här kommer några korta kommentarer.

Vanlig jude?

Mendez har blivit påkommen med mycket tvivelaktigt material. Men slingrar sig så bäst hon kan för att säga att hon inte har fel. Därför kan hon samtidigt säga att materialet hon postade var olämpligt och försvara det med att hon är mot militärindustriella komplexet och att den kommentar hon postade var ”en vanlig judes” kommentar till krisen.

Nu var det ingen ”vanlig jude”, det var en medlem i en rörelse av grova antisemiter som förnekar förintelsen och anser att Israel inte har nån rätt att existera (vilket framgår av filmen). För att förstå fenomenet kan man studera de personer som kallar sig muslimer men uttalar sig islamofobt. Det är på samma sätt med denna ”vanliga jude”. En antisemit är en antisemit även om denne är en jude. Samma med en islamofob som är muslim.

Lite olika punkter

För det första. Hon vill inte att antisemitism använd som slagträ för israels brott mot folkrätten. Fine! Men hur är det med slagträ för brott mot folkrätten av grupper som formellt sett är på den palestinska sida, som Hamas. Det låter lite ensidigt att bara den Israeliska sidan ska kritiseras.

För det andra är det lite lustigt att hon är motiverar sitt motstånd mot sionism med att hon är antinationalist.

”Jag är sedan lång tid tillbaka antinationalist. Så långt tillbaka att jag i mellanstadiet blev skickad till rektorn för att jag vägrade resa mig upp när nationalsången sjöngs.”

Är hon mot palestinsk nationalism, som att bilda en palestinsk stat, också, eller är det bara Israels nationalism, och önskan att ha en egen stat, som ska kritiseras? Om det bara är det ena kan man fråga varför?

För det tredje. Hon insinuerar om att det är Israels ”fel” att hatbrott ökar, inte de som utför brotten. Det är ett sätt att rättfärdiga antisemitiska hatbrott och bagatellisera betydelsen. Alltså en ”du får skylla dig själv”-mentalitet. Det är givetvis lika fel som att antyda att det är feministers fel att den rabiata antifeminismen ökar.

För det fjärde: att hon har någon jude i sin släkt är helt irrelevant. Förintelseförnekare som Lasse Wilhelmsson och israel Shamir gör en stor sak av deras judiska bakrund då de uttalar hat mot judar.

För det fjärde glider hon ordentligt  i sin kritik av sionismen. Antingen är det antisemitiskt eller en rejäl demonisering av sionismen.

Sionismen är en politisk inriktning som är nationalistisk och förespråkar att judar ska få ha en egen stat. Den är en bred rörelse där tyvärr den revisionistiska sionismen som bland annat förordar israelisk militär närvaro i hela Palestina, utökade israeliska bosättningar och muren är den som anammats av israeliska toppolitiker. Detta är givetvis en politisk strömning som ska och bör ifrågasättas.

Är det idén att judar ska få ha en egen stat som hon är mot. Då är det tyvärr antisemitiskt det hon skriver här ovan. (För hon har väl inget emot att palestinier och kurder ska få ha en egen stat?) Är det utökade bosättningar och militär närvaro hon är emot kan jag påminna henne att inte alla sionister är för bosättningar. Varför påstår hon att sionism är lika med att vara för bosättningar och att vara för fler militärer? Alltså demonisering.

10567327_10154458188205347_1121808620_n

För det femte… Bilden ovan är inte konspirationsteoretisk skriver hon, men det är inte samma personer (psykopater) som äger bankerna, media och bedriver krig.  Antingen har hon förläst sig på konspirationssidor som Vaken.se eller så har hon läst Sions Vises protokoll för at komma fram till det.

Appropå det, nummer sex. Angående att hennes analys inte skulle vara konspirationsteoretiskt. Eh, jo. Hon skrev: ”Västs hängivna underkastelse till Zionismen och cash”. Nej, nej, inte det minsta konspirationsteoretiskt, på samma sätt som att hon använder ”nya världsordningen” (NWO/new world order). Inte alls, absolut inte. Går absolut inte att hitta hos konspirationsteoretiker och hos konspirationsrasistiska hemsidor. Kombon med ”zionism och cash” är lite skrämmande för övrigt. Att prata om sionism och  New World Order och kontroll av banker och media samtidigt är INTE ett tecken på seriositet och antirasism precis.

Nummer sju. Jag svartmålar inte all kritik av israel som antisemitism, som hon antyder. Jag debatterar och arbetar mot israelisk rasism och är för övrigt både mot ockupationen och bombningen av civila. Det går utmärkt att vara det och vara mot antisemitism samtidigt.

Till sist

Åtta. Hajo meyer, överlevaren från koncentrationslägren, är också en som drar alla sionister över en kam. Han har aldrig protesterat mot att hans material sprids vilt på antisemitiska hemsidor, som den jag länkade till här innan, eller som Counterpunch. Han asmarbetar med förintelseförnekarna i Jews Against Zionism.

[Zionists] have given up everything that has to do with humanity, with empathy, for one thing: the state. The “blood and soil,” just like the Nazis. I learned in school about blood and soil, and that’s exactly their idea, too.

Annonser

One thought on “Svar till katerin Mendez

  1. Ping: Slarv – Jerlerup? | Katerin Mendez

Kommentarer inaktiverade.