Katerin Mendez konspiratoriska världsbild

Katerin Mendez, som är nummer åtta på Feministiskt Initiativs riksdagslista i valet, har lite egendomliga ideer om det som sker i Israel/Gaza just nu. En del antisemitiska stereotyper har dykt upp på hennes Facebooksida. Är det ett misstag eller?

Konspirationer. En elitgrupp styr banker och media… Nya världsordningen… Har vi inte hört den förut. Judar anses ligga bakom finanssyetemet och vara giriga Shylock-figurer som alltid vill ha ”ett skålpund kött”.

Det hade kunnat vara vanlig konspirationsteori om inte det varit så många inlägg på hennes sida handlar om judar och Israel.

Appropå det så pratas det om sionism och cash och att de två styr västvärlden. Sionister och pengar!

Sionism = nazism. Så de som utsattes för förintelsen är de nya nazisterna.

För det första är det en överdrift utan like. En demonisering av Israel. En demonisering som är antisemitisk. För det andra ingår det i en del antisemiters retorik att säga att judarna skapade nazismen. Tex genom bankintressen. Carl Norbergs teorier är typiska för denna form av antisemitism. Det är en antisemitisk stereotyp och en osmaklig överdrift att säga att judar, sionister eller Israel är som nazisterna.

Appropå det visas en film av något som kallas True Torah Jews/Jews against zionism. Det är ganska allvarligt. Detta gänget är antisemitiska judar. Ja, det finns. För att förstå psykologin hos dem kan man jämföra med de ”muslimer” och exmuslimer som sprider hat och desinformation om islam.

True Torah Jews har samarbetat med förintelseförnekaren Ahmed Rami i Sverige och deltar regelbundet på stora kongresser för förintelseförnekare, som tex arrangeras i Iran. De anser att sionisterna förklarade krig mot nazisterna 1933, och därför var ”nazisterna” tvungna att ”försvara sig” mot judarna. En del av dem anser att sionisterna styrde nazismen.

Det kan vara på sin plats att fråga en och annan fråga om vad Mendez egentligen menar med sina inlägg på sin Facebooksida.

Jag håller på att sammanställa en liten artikel om hur man kan kritisera Israel utan att låta som en antisemit. Det behövs verkligen idag. Den blir klar i veckan som kommer.

Annonser