Om statligt förbud mot nazism (& kommunism)

Det diskuteras ganska öppet att staten och polisen borde förbjuda nazism, eller iallafall stoppa dem från att visa sig utomhus på torgmöten och sådant.

Det är jag skeptisk till. Själva tanken att en stat ska förbjuda åsikter får nackhåren att resa sig. På 40-talet var homosexualitet förbjudet, för att staten ansåg det var en fara för samhället. Ska staten idag förbjuda nazism på samma grunder som man förbjöd homosexualitet. Nej.. *ryser*

Dessutom innebär ett nazistförbud att vi troligen måste förbjuda andra extrema yttringar också. Nazister vill att folk av andra hudfärger ska exkluderas från demokratin och pratar väl om nazistiska folkmördare. Kommunister vill öppet göra samma sak mot borgare och klassförrädare och pratar väl om Stalin och Lenin (som Kommunistiska Partiet). Dessutom är radikala islamister både arssister och ganka läskiga med sina terrorkopplingar.

Däremot är det ett problem att nazismen växer. Att nazister kan utnyttja Almedalen är ett nytt fenomen, och skrämmande.

Ska polis ges ökade befogenheter att gripa in mot dem?

När det gäller nazister har nog ingen nåt emot att polis övervakar dem noga. Men om man ska vara konsekvent betyder det att polis faktiskt ges grönt ljus att övervaka andra grupper också. Det bör man vara medveten om när man ropar högt på tuffare poliskontroller av nazister. De som ropar högst om tuffare poliskontroller av nazister brukar inte gilla tuffare kontroller av vänsterextrema eller radikala islamister.

Jag är för att polis går långt i att övervaka det radikala extremistgrupper gör. Att vara aktivist i en grupp som vill avskaffa demokratin eller talar väl om Stalin och Hitler och vill använda deras ”visdom” för att förändra Sverige får faktiskt finna sig i att vara övervakad av polis. I synnerhet om denne pratar väl om att fängsla åsiktsmotståndare, döda dem eller kanske till och med aktivt deltagit i våldsdåd i Sverige idag. Ja jag vet att det innebär att både Stefan Jacobsson i Svenskarnas Parti och skådespelaren Sven Wollter ska kunna övervakas av polis. Och är man aktivist för terrorgrupper bör man kunna övervakas också. Förberedelse till brott.

Det behövs bra demokratiska metoder att övervaka denna övervakningen på. Nåt kontrollsamhälle som massregistrerar människor vill vi inte ha.

Jag vill dessutom att polisen mycket tuffare ska använda existerande lagar mot nazisterna. Lagen om hets mot folkgrupp är lite problematisk som den ser ut idag. Det är kanske därför den inte fungerar. Nazisternas webbtidningar är FULLA av vidrigt hat och vidriga hot utan att mycket görs mot dem. Däremot borde det faktiskt klassas som förberedelse till brott att förbereda grova brott, dvs att förespråka våld och förbereda rasistiska hatattacker. Och lagarna mot förtal borde biffas upp och användas. Och om nazister går ut och säger något nazistiskt på gatorna kan man faktiskt ta dem för att förbereda upplopp och brott.

Men när ni ropar på strängare lagar mot nazister på gatorna ska ni veta att ni ger grönt ljus för liknande åtgärder vänsterut. När nazister skriver på affischer att ”vi är många och starka och har vapen” kan det kunna tolkas som förberedelse för upplopp. Men då bör AFA och Revolutionära Fronten se upp. De gör samma saker och om polis kan börja agera mot nazister när de skriver så kan de börja agera mot AFA och RF också.

Vill vi att polisen ingriper mot ALL förberedelse till brott eller alla uppmaningar till upplopp? Jag är tveksam men vet inte helt vart gränsen bör gå. Yttrandefriheten är viktig att försvara.

Kort sagt. Jag vill vara restriktiv mot förbud mot nazism, kommunism och radikal islamism. Men jag vill att polis ska få större befogenheter att gripa in och stoppa demonstrationer och publikationer och webbtidningar när de manar till hat och upplopp och mord och liknande. Dessutom vill jag att polis NOGA övervakar radikala grupper och deras aktivister. Att vara aktivist i en grupp som uppmanar till folkmord, stöder folkmord eller vill avskaffa demokratin för grupper i samhället, borde faktiskt få vissa konsekvenser.

Annonser